Kuinka sohvaperuna voi juosta 5 km paljain jaloin

Maratonitkin juostaan askel kerrallaan

Maratonitkin juostaan askel kerrallaan

Opin monien ikäisteni naisten tavoin inhoamaan liikuntaa yläasteen liikuntatunneilla. Kutri kuntoon -teemavuoden myötä tykästyin liikuntaan yleensä, mutta juokseminen jäi yhä inhokkilistalleni. Nyt olen valmis antamaan juoksemiselle uuden mahdollisuuden.

Pari vuotta sitten ajauduin lukemaan Chris McDougallin kirjan ”Born to Run”. Chris on juoksemiseen hurahtanut amerikkalaismies, joka kärsi juoksun aiheuttamista rasitusvammoista. Hän lähti Meksikon vuorille tutustumaan myyttiseen ”juoksijakansaan”, joka juoksee päivät pitkät vuortenrinteitä pitkin pelkissä sandaalinläpysköissä.

Kokemuksensa inspiroimana Chris kokeili sandaaleilla juoksua ja innostui siitä niin, että alkoi markkinoimaan ”paljasjalkajuoksua” koko maailmalle.

Paljain jaloin pitkin peltoa kipittämässä

Muutamassa vuodessa paljasjalkajuoksun suosio on lisääntynyt räjähdyksenomaisesti. Aika harva uskaltaa juosta ihan paljain jaloin, mutta onneksi tarjolla on tätä nykyä laaja valikoima paljasjalkajuoksukenkiä ja muita nk. minimalisti-kenkiä, joiden ideana on tukea jalkaa niin vähän kuin mahdollista.

Kirjan luettuani minäkin halusin kokeilla paljasjalkajuoksua, ja kokeilinkin sitä ihan paljain jaloin lapsuudenkotini pellolla. Juoksu tuntui huomattavasti miellyttävältä kuin ns. tavallinen juoksu.

Oikeaoppinen paljasjalkajuoksu on päkiäjuoksua, eli siinä päkiän keskiosa osuu ensimmäisenä maahan.

Useimmat juoksijat astuvat kantapää edellä maahan. Born to Run -kirjan mukaan tämä mahdollistui vasta kun lenkkarivalmistajat keksivät laittaa pehmusteet kengän kantapäähän. Samalla he tulivat tahattomasti luomaan epäergonomisen ja juoksuvammoja aiheuttavan juoksutyylin.

Paljasjalkajuoksussa askel on lyhyempi kuin kanta-astunnassa. Näin myös tahdin pitäisi olla nopeampi. Joidenkin lähteiden mukaan optimaalinen vauhti olisi noin 180 askelta minuutissa. Sen voi löytää metronomin tai tarpeeksi nopeiden biisien avulla.

juoksukengat

Ensimmäiset askeleet kohti juoksuharrastusta

Viime aikoina pari ystävääni ovat intoilleet niin paljon juoksemisesta, että päätin vihdoin ja viimein ryhdistäytyä ja kokeilla juoksemista tosissani.

Google kertoi että Tammistossa sijaitsevassa Scandinavian Outdoor Storessa oli tarjolla paljasjalkakenkiä.

Miehen tultua töistä kotiin ja otettua esikoisen haltuunsa minä hyppäsin kuopuksen kanssa autoon ja ajaa hurautin kauppaan. Merrellin kenkä, jota olin alunperin googlauksen perusteella ajatellut tuntui valitettavasti liian kapealta raskauksien leventämiin räpylöihini.

Sen sijaan ihastuin Vivo Barefootin The One -malliin, josta jouduin tosin ottamaan koon 41, kun yleensä kenkäkokoni on ollut 39. Mikä parasta kengän mukana tuli pieni kirjanen oikeasta tekniikasta, DVD ja jopa metronomi edesauttamaan oikean rytmin löytmistä.

juoksuohje

Yleensä ihan kaikki käyttämäni kengät hiertävät jalat rakoille ennen kuin jalat muokkautuvat kengän malliin. Ei The One, jota olen käytänyt nyt päivittäin yli viikon ilman sukkia.

Jee!

Seuraavaksi pitikin sitten selvittää että miten kannattaisi alkaa juosta. Muistin hämärästi nähneeni Jenkeissä asuessani jotain juoksuohjelmia joilla aloittelija voi aloittaa juoksuharrastuksen. Google ei pettänyt lainkaan.

juoksuappMuistelemani ohjelman nimi on ”Sohvalta 5KM:iin” (Coach-to-5K) ja sen on kehittänyt John Clark alunperin omaa äitiään ajatellen. Ohjelman ideana on totuttaa sen seuraaja niin pienin askelin juoksemiseen, ettei se tunnu liian kurjalta.

Nörtti kun olen, hommasin lisägooglailun jälkeen iPhoneeni kyseiseen juoksuohjelmaan perustuvan Get Running -appin, joka kertoo innostavasti koska juostaan ja koska kävellään.

Oikean tahdin saamiseksi googlasin netistä biisejä, joiden rytmi on 180 biittiä minuutissa ja tein niistä soittolistan.

Ohjelman ensimmäinen viikko on nyt takana ja olen tehnyt kolmena päivänä lenkin, jossa viiden minuutin alkulämmittelyn jälkeen juoksen minuutin ja sitten kävelen puolitoista minuuttia, sitten taas juoksen minuutin, jonka jälkeen kävelen taas puolitoista minuuttia. Yhteensä teen näitä juoksu-kävely-syklejä kahdeksan kappaletta, jonka jälkeen taas jäähdyttelen viisi minuuttia kävellen. Koko lenkin kesto on 30 minuuttia.

Fiilis on ollut hyvä, minuutin pätkät menevät yllättävän nopeasti. Lihaksissa on melkein koko ajan viivästynyt lihaskipu (DOMS), joka on normaali reaktio kun kehoa alkaa rasittaa eri tavalla kuin ennen.

Hiilareita on tehnyt juoksemisen myötä selvästi enemmän mieli kuin aikaisemmin ja olen antanut mieliteoille jossain määrin myötä.

Paino nousi ensimmäisen juoksupäivän (ja sitä seuranneen hiilaritankkauksen) jälkeen kilon ja on pysynyt siitä lähtien ylhäällä. Mitat sen sijaan olivat samat kuin viikko sitten. Hyvä muistutus siitä, että vaaka kannattaa tosiaan heittää mäkeen ja ottaa mieluummin mittanauha käteen.

Tämä on ollut lupaavin juoksuharrastuksen alku, mitä minulla on koskaan ollut. Seitsemän viikon päästä nähdään jaksanko juosta viisi kilometriä yhteen putkeen.

Lisää paljasjalkajuoksusta suomeksi:

Vivo Barefootin sivuilla

Paljasjalkamatin blogissa

Oletko sinä kokeillut paljasjalkajuoksua? Tai haluaisitko kokeilla sitä?

 

Pitääkö laihduttamiseen olla syy?

Sunnuntaina alkoi Onnistunut laihdutus -kurssiin ja omaan Kutri kuntoon -projektiini liittyvä 10 viikon kevennys kesään -puhelusarja, jonka ensimmäisessä puhelussa tulin itse puhuneeksi paljon mm. siitä, tarvitseeko laihduttamiseen olla syy.

Puhelut äänitetään myöhempää kuuntelua varten. Ensimmäisestä puhelusta otetussa katkelmassa kerron miksi laihdutussyyn keksimällä keksiminen voi olla haitallista — varsinkin jos syytä lähdetään luomaan itseinhoa lietsomalla.

kevennys

Äänitepätkässä mainitsen, että saan valtavaa mielihyvää esimerkiksi painon, mittojen ja syömisten taulukoinnista. Sitäkin hurjempaa iloa olen kokenut eilen ja tänään tehdessäni uutta versiota ravinto- ja liikuntalaskuritietokannastani.

Sain nimittäin selville että käyttämäni FileMaker Pro -tietokantoja voi pyörittää iPhonessa ILMAISELLA FileMaker Go -ohjelmalla. Tähän asti suurin ongelma on ollut se, etten aina ole koneen ääressä syödessäni, jolloin helposti unohdan kirjata ylös syömiseni.

Tehdessäni tietokannasta eli laskuohjelmasta uutta versiota lisäilin siihen myös uusia ominaisuuksia, kuten automaattisen kulutuslaskurin, joka laskee niin lepo- kuin peruskulutukseni sen päivän painon mukaan.

Vanha tietokantaversio oli laadittu omaan käyttööni, joten en pyrkinyt sitä tehdessäni erityiseen selkeyteen.

Tajuttuani miten helppoa tietokantaa on käyttää iphonessa ilmaisella ohjelmalla, päätin että kutri.net:in VIP-jäsenet ja Onnistunut laihdutus -kurssilaiset (joilla on iPhone) saavat laihdutustietokannan ilmaiseksi käyttöönsä!

Tietokannassa on valmiiksi yli 1200 eri ruoka-ainetta ja uusien lisääminen on todella helppoa (vaikka itse sanonkin). Ravintosisällön lisäksi laskuri näyttää kunkin ruoka-aineen, päivän ja aterian energiaprosentit — myös kaaviona. Miksi? Koska keksin miten sen saa aikaan, haha!

kevennys-1

Liikuntapuolelle voi syöttää joko sykemittarin tms. antamat kaloritiedot tai antaa ohjelman laskea ne itse.

Saanen laskurin muillekin kelpaavaan kuntoon viikon sisällä. Se toimii myös iPadissa. Jossain vaiheessa olen tekemässä myös iPadin isompaa näyttöä hyödyntävää versiota, mutten ihan just nyt.

Periaatteessa tietokannasta voisi ehkä tehdä jonkun tietokoneissa ilman FileMaker Pro:ta toimivan version, mutten ole varma olenko ymmärtänyt asian oikein. Jos se on mahdollista, teen myöhemmin tietokoneella toimivan version.

HUOM! Tällöin tietokoneella ja iPhonessa olevia tietokantoja ei voi synkata ainakaan helposti ja ilmaiseksi keskenään. Eli jos syötät jotain iPhonessa olevaan tietokantaan, se ei ilmesty koneella olevaan tietokantaan. Tosin tähänkin olen etsimässä ja tavallaan löytänyt jo ratkaisun, mutta se maksaa ja sen käyttö vaatii nettiyhteyden ääressä olemista.

Jos olet siis Kutri.net:in VIP-jäsen tai Onnistunut laihdutus -kurssilainen, omistat iPhonen tai iPadin ja haluat alkaa seurata syömisiäsi, viikon päästä voit tehdä ne Kutri.net:in kalorilaskurilla!

 

Kutri kuntoon 2013

ennen2
Tältä näyttää viikko sitten synnyttänyt nainen, joka otti ”ihan kivasti” lisäkiloja raskausaikana.
paatonhymy
Ja tavoitteena olisi näyttää jotakuinkin tältä noin 39 viikon päästä…

Tasan kymmenen vuotta sitten remontoin elämäntapani, laihduin vajaat kymmenen kiloa ja kiinteydyin useamman vaatekoon Kutri kuntoon -projektini avulla.

Juhlavuoden kunniaksi ja ennen kaikkea viimeisimmän — ja näillä näkymin viimeisen — raskauden aikana kertyneiden kilojen karistamiseksi olen aloittanut eilen Kutri kuntoon 2013 -projektin.

Seuraavan 39 viikon aikana aion laihtua ja kiinteytyä takaisin vähintään raskautta edeltäneisiin mittoihini — ja mikäli mahdollista, Kutri kuntoon -vuoden lopun mittoihin.

Ainoa este Kutri kuntoon -vuoden lopun mittoihin pääsemiseen voi olla se, etten saa kurottua täysin umpeen kahden synnytyksen aiheuttamaa rakoa suorien vatsalihasten välissä tai lantioluitani palaamaan yhteen yhtä tiiviisti kuin ne olivat ennen ensimmäistä synnytystä. Näihin haasteisiin olen hankkinut avuksi lantiota yhteenkurovan Hipslimmer-lantiokorsetin, edellisestä raskaudesta jääneen Belly Bandit -vatsavyön sekä nimenomaan suorien vatsalihasten väliin jäävää rakoa yhteen kurovan Tupler Technique -treeniohjelma DVD:n ja siihen liittyvän tukivyön.

Mieheni katsoi äsken olkani yli ennen ja ”jälkeen” -kuviani ja toivotti onnea. Hassua tässä on se, että en tunne tarvitsevani onnea, ihmettä, hirveää itsekuria tms. päästäkseni tavoitteeseeni, vaikka laihdutettavaa on melkein 20 kiloa! Lihoin lähes yhtä paljon ensimmäisen raskauteni aikana ja nekin kilot lähtivät ilman erityistä ponnistelua 9 kk sisällä synnytyksestä. Tällä kertaa aloitin ruokavalion siistimisen valkoisesta jauhosta ja sokerista jo nyt, kun viimeksi tein sen vasta useita kuukausia synnytyksen jälkeen.

Aloin pitää ruokapäiväkirjaa Evernote Food -ohjelman avulla ja syömisiäni voi käydä nyt kurkkimassa täällä: https://www.evernote.com/pub/kutri/ateriat . Sivulle mennessäsi Evernote kysyy haluatko liittää muistikirjan omaan Evernote-tiliisi. Voit katsoa merkintöjäni kirjautumatta Evernoteen. Jos haluat lisätä jaetun muistikirjani tiliisi, voit tarkastella syömisiäni kaikkien Evernote-ohjelmien kautta (eli esim. kännykästäsi) ja ateria-muistiinpanoni ilmestyvät Evernote-hakutuloksissasi.

Maaliskuun lopusta lähtien olisi tarkoitus alkaa tosissaan tarkkailla ruokavaliota ja panostaa kunnolla liikuntaan — olettaen että olen saanut raon suorien vatsalihasten välissä siihen mennessä pienenemään riittävän pieneksi. Olen miettinyt tapoja ottaa ilon irti hankkeestani ja samalla tarjota lisätukea Onnistunut laihduus -paketin lunastaneille ja laihduttaville VIP-jäsenille.

Keksin imettäessäni että haluan aloittaa maaliskuun lopussa kymmenen viikkoa kestävän ”Kymmenen viikon kevennys kesään” -ryhmäpuhelusarjan, jonka aikana puheluun osallistujat (minä mukaanlukien) voivat kertoa omasta viikostaan, kysyä kysymyksiä ja ehkä voin jakaa jotain laihdutusaiheista infoa, jonka olen sillä viikolla oppinut. Sarja alkaisi siis maaliskuun lopussa ja jatkuisi toukokuun loppuun.

Jos olet jo Kutri.net VIP-jäsen tai lunastanut Onnistunut laihdutus -paketin lukuoikeudet, kerro kommenttiosastolla kiinnostaisiko sinua tällainen puhelusarja ja jos kiinnostaisi, mikä seuraavista ajankohdista olisi sinulle hyvä puhua:

  • Sunnuntaipäivä klo 12
  • Sunnuntai-iltapäivä klo 17
  • Sunnuntai-ilta klo 20
  • Maanantai-ilta klo 19

Laitan lähiaikoina Kutri.net:in VIP-jäsenille ja Onnistunut laihdutus -kurssilaisille nähtäväksi vähäpukeisemmat ennen kuvani ja tarkat mittani. Muut voivat odottaa ensimmäistä viikkoraporttiani viikon päästä maanantaina.