7. Miten varmistat tavoitteesi toteutumisen?

Viimeisiä viedään!

Miten toteutat tavoitteesi?

Katso eilen valitsemiasi tavoitteita: -- Mitä haluat tuntea -- Mihin elämänalueisiin haluat keskittyä -- Mikä on ensimmäinen ja mikä toinen konkreettinen tavoitteesi vuodelle 2012? Tänään laadimme tarkemmat suunnitelmat varsinkin konkreettisten tavoitteiden toteuttamiseksi -- kuitenkin päätunnetilamme ja vuoden tärkeimmät elämänalueet huomioiden.
 • Ihan ensimmäiseksi on tärkeää varmistaa, että näet miten sinun on mahdollista saavuttaa konkreettiset tavoitteesi samalla kun koet valtaosan vuodesta tavoitetunnetilaasi ja panostat valitsemillesi elämän alueilla.
  Useimmiten nämä kolme tavoiteryhmää tukevat suoraan toisiaan, mutta joskus niiden välillä ei ehkä näytä olevan mitään yhteyttää tai niiden välillä voi olla jopa näennäinen ristiriita.
  Katso ensimmäistä konkreettista tavoitettasi ja kuvittele miten toteutat sitä. Miten voisit tuntea vuoden päätunnetta tavoitetta toteuttaessasi? Entä miten voisit varmistaa, että voit samaan aikaan keskittyä valitsemiisi elämänalueisiin?
  Tee tehtävä, vaikka näet miten itsestäänselvästi tavoitteet tukevat toisiaan. Keksi uusia ja yllättävämpiä tapoja, joilla ne voisivat tukea toisiaan!
 • Katso toista konkreettista tavoitettasi ja kuvittele miten toteutat sitä. Miten voisit tuntea vuoden päätunnetta tavoitetta toteuttaessasi? Entä miten voisit varmistaa, että voit samaan aikaan keskittyä valitsemiisi elämänalueisiin? Tee tehtävä, vaikka näet miten itsestäänselvästi tavoitteet tukevat toisiaan. Keksi uusia ja yllättävämpiä tapoja, joilla ne voisivat tukea toisiaan!
 • Olet elänyt jo niin kauan itsesi kanssa, että jos uskallat olla raatorehellinen itsellesi, tiedät jo miten todennäköisesti sabotoit omien tavoitteidesi toteutumista.
  Listaa tähän kaikki tavat joilla yksi tai useampi osa sinussa yrittää estää tavoitteidesi toteuttamisen.
 • Ihmisluontoon kuuluu se, että teimme mitä tahansa, ainakin yksi osa meissä uskoo tekomme tai valintamme olevan siinä tilanteessa paras mahdollinen tai ainakin vähiten huono. Tämä pätee myös nk. itsesabotaasiin.
  Miksi yksi osa sinussa voisi ajatella että on turvallisempaa, helpompaa tai muuten parempi olla toteuttamatta tavoitteitasi?
 • Voi olla, että jo edelliseen kysymykseen vastatessasi tulit kirjanneeksi ylös käänteisesti tavoitteidesi toteuttamisen mahdolliset vaarat ("jos en kiinteydykään huippukuntoon, ei tarvitse vaihtaa puolisoa parempaan").
  Mieti kuitenkin vielä hetki, mitä vaaroja tavoitteidesi toteuttamisesta voisi olla, olivatpa ne vaarat miten tahansa teoreettisia tai kaukaa haettuja tahansa. Alitajuntamme osaa nimittäin olla joskus todella lapsellinen ja irrationaalinen ja pilata parhaatkin suunnitelmamme vain siksi, että joskus lapsena olemme saaneet päähämme jonkun hupsun uskomuksen.
 • Katso syitä, miksi yksi osa sinussa voisi yrittää sabotoida hankkeesi. Kuvittele, että se osa sinussa on pieni lapsi.
  Miten voisit vakuuttaa tämän lapsen siitä, että on turvallista saavuttaa tavoitteesi? Tai ainakin kertoa sille miten aiot minimoida tavoitteeseen liittyvät riskit?
  Voisitko neuvotella lapsiosasi kanssa sopimuksen siitä, että jos se antaa sinun toteuttaa tavoitteesi, se saa vastineeksi jotain muuta?
 • Monesti tavoitteiden täyttämistä vaikeuttaa se, ettei meillä ole tarpeeksi selkeää ajatusta siitä, milloin tavoite lasketaan toteutuneeksi.
  Minkä konkreettisten ehtojen pitää täyttyä, jotta tiedät tavoitteesi toteutuneen?
  Katso vastauksiasi. Onko joukossa jotain ehtoja, joiden ei ole ihan välttämätöntä täyttyä?
  Usein esimerkiksi tavoitteen toteuttamistapaan liittyvät ehdot ovat sellaisia, joista voi hyvin joustaa.
  Jos esimerkiksi haluat uuden ihanan kodin ja olet laittanut ehdoksi, että kodin pitää olla Ullanlinnassa, kannattaa miettiä kumpi on olennaisempaa: se että koti on ihana vai se, että se on Ullanlinnassa. Mitä jos koti on Punavuoren puolella? Tai Kaartinkaupungissa? Tai Puu-Vallilassa (niin kuin meidän tapauksessa)?
  Mitä tiukemmat ehdot laitat sille miten tavoite toteutuu, sitä enemmän alat sulkea silmiäsi kaikilta mahdollisilta tavoilta tavoitteen toteuttamiseksi.
 • Mikään muu ei vie sinua tavoitettasi kohti kuin omat valintasi ja toimintasi. Toisaalta mikään ei anna niin paljon energiaa, kuin yksittäisen tehtävän alusta loppuun vieminen.
  Yksi tavallisimmista syistä siihen, että jätämme ottamatta tarvittavia askeleita kohti tavoitteemme toteuttamista on se, että yritämme ottaa liian isoja askeleita, jolloin joko väsähdämme vain askeleen ajattelemisesta tai meille jää vähän epäselväksi mitä tehtävän tekemiseksi pitäisi oikein tehdä.
  Keksi 100 mahdollisimman pientä päätöstä tai tekoa, jotka voit ottaa tavoitteesi saavuttamiseksi.
  Esimerkkejä askeleista:
  1. Puhelu
  2. Yhteystietojen selvittäminen
  3. Sähköpostiviestin kirjoittaminen ja lähettäminen
  4. Yhden laatikon raivaus
  5. Puoli tuntia kuittien selvittämistä
  6. Epäterveellisen ruoan heittäminen pois jääkaapista
  7. Viikon pääruokien suunnitteleminen
  8. Sen päättäminen minkä etukäteen tutkimastasi kolmesta vaihtoehdosta valitset.

  9. Ihannetapauksessa yhden askeleen ottamiseen 1-15 minuuttia. Yli puolen tunnin ja enemmän kuin 1-2 vaihetta sisältävät tehtävät alkavat olla jo turhan isoja.
 • Tavoitteen toteuttamista edesauttaa sen jakaminen pienempiin osiin.
  Kuvittele mielessäsi tuleva vuosi sinulle sopivimmalla tavalla -- esimerkiksi aikajanana, kellotauluna, palkkina, kalenterina, vuoristoratana, karttana tms.
  Voit myös piirtää tulevan vuoden paperille tai tietokoneohjelmalla.
  Kuvittele tavoitteesi toteutuminen vuoden toiseen päähän, ja mieti sitten läpi tavoitteen toteutumista edeltävät tapahtumat.
  Usein on helpompi kuvitella tarvittavat välitavoitteet lopusta alkuunpäin -- eli mitä pitää tapahtua viimeiseksi ennen tavoitteesi toteutumista, entä sitä ennen, entä sitä ennen?
  Lopuksi jaa niin vuosi kuin eri välitavoitteet neljään osaan ja määrittele mitkä välitavoitteista haluat toteuttaa kussakin vuosineljänneksessä.
  (Kiitos Lauralle ideasta!)
 • Switch-kirja kertoo pysyvän muutoksen saavuttamisesta. Yksi muutosta edesauttavista tekijöistä on olosuhteiden muokkaaminen muutosta edistäväksi.
  Jos esimerkiksi haluat laihduttaa, älä tuo kotiisi lihottavia herkkuja, syö ennen kauppaan menoa, tee kauppalistat ja kierrä karkkihyllyt kaupassa -- tai tilaa ruoat netistä tai lähetä joku toinen kauppaan. Merkitse kalenteriin koska treenaat tai vielä mieluummin hommaa treenikaveri, joka ei lintsaa treeneistä.
  Miten sinä voit muokata omia olosuhteitasi sellaiseksi, että ne edesauttavat tavoitteesi toteutumista?
  Mistä otat aikaa tavoitteen toteuttamisen vaatimien tehtävien tekemiseen?
  Miten muistutat itseäsi tehtävien tekemisestä?
  Miten seuraat tavoitteen toteutumista?
  Miten varaudut vastoinkäymisiin?
  Entä saat itsesi "takaisin satulaan", jos hommat eivät mene putkeen?
 • Oma kokemukseni on se, että sillä hetkellä kun sitoudun johonkin tavoitteeseen "kaitselmus liikahtaa" ja kaikenlaiset positiiviset yhteensattumat edesauttavat tavoitteeni toteutumista. Tämä tuntuu olevan erityisen "totta" silloin kun seuraan sydämestäni kumpuavaa inspiraatiota. Tällöin asiat voivat tapahtua nopeammin ja yllättävämmillä tavoilla kuin mitä olisin voinut ikinä kuvitella.
  Siksi en usko kuukausittaisten suunnitelmien tekoon kerralla koko vuodelle. Sen sijaan kuukausikohtaisten tavoitteiden asettamisessa kunkin kuukauden alussa on jotain järkeä.
  Mitä haluat tehdä tammikuussa tavoitteidesi toteutumiseksi?
 • Ollaan rehellisiä: elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Emme pysty millään ennakoimaan mitä tapahtuu. Parisuhde- tai työtilanteesi saattaa muttua. Saatat tulla raskaaksi tai saada mahdollisuuden muuttaa ulkomaille.
  En usko tavoitteiden toteuttamiseen tavoitteiden toteuttamisen vuoksi.
  Mikä on ydinsyy siihen, että haluat toteuttaa valitsemasi konkreettiset tavoitteet?
  Haluatko esimerkiksi saada taloutesi 2012 kuntoon, että voisit lähteä ulkomaille 2013? Tällöin ulkomaille lähteminen on ydinsyy.
  Jos alkuperäinen suunnitelmasi menee jotenkin pieleen tai ei näytä toteutuvan, millä muulla tavalla voisit saavuttaa ydinsyyn?
  Voisitko esimerkiksi lähteä suoraan hakemaan työpaikkaa ulkomailta? Tai vaikkapa harjoittelupaikkaa ulkomailta? Tai myydä kaiken ja lähteä reppumatkailemaan ulkomaille?
 • Kirjoita tähän sähköpostiosoitteesi, jos haluat lähettää vastaukset sähköpostitse itsellesi. HUOM! Jos painat alaoikealla olevaa tulostuspainiketta, voit tulostaa itsellesi vain kysymykset, jolloin menetät mahdollisesti jo kirjoittamasi vastaukset. Jos haluat tulostaa vastauksesi, lähetä ne ensin itsellesi sähköpostitse ja tulosta sitten sähköpostiviesti.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Onneksi olkoon! Suunnitelmasi on valmis. Miltä nyt tuntuu?

1.1.2012 ilmestyy vielä viimeinen kirjoitukseni aiheesta. Pysy linjoilla!

Aivan upeaa uutta vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *