Muutosten vuosi 2017

Uusi vuosi on taas ihan kulman takana. Vaikka ajatus uudesta vuodesta on todellakin vain ajatus ja seurausta siitä, että noin 2050 vuotta sitten joku päätti, että uusi vuosi alkaa tähän aikaan vuodesta, moni kokee, että nyt on hyvä aika aloittaa jokin uusi hanke.

Olen edelleen sitä mieltä, että energinen elokuu olisi parempi ajankohta aloittaa muutosten tekeminen kuin kylmä ja pimeä tammikuu.

Jos kuitenkin unohdetaan optimointi ja keskitytään käytäntöön, niin kaikkein paras hetki tarttua toimeen ja aloittaa unelmiensa toteuttaminen on lähes aina tässä ja nyt.

”Kaikkein paras hetki aloittaa unelmiensa toteuttaminen on tässä ja nyt.”
Miksi? Koska kukaan meistä ei voi varmuudella tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mitä pidempään lykkäät sinua kiehtovan, kiinnostavan tai tärkeältä tuntuvan hankkeen aloittamista, sitä todennäköisemmin se jää kokonaan tekemättä.

Niinpä olen juuri aloittanut tai aloittamassa eräiden muutosten tekemisen omassa elämässäni.

Sen (ja tämän muutosta käsittelevan tv-sarjan osallistujien etsinnän) kunniaksi pidän tiistaista 27.12.2016 sunnuntaihin 1.1.2016 Facebook-sivuillani live-luentosarjan muutoksen tekemisestä.

Tässä on maistiainen siitä, millaisia luennot ovat — pari päivää sitten Facebookiin tekemäni virallinen testivideo (YouTubeen lyhennettynä):

Päivän teoria -lähetykset siirtyvät Facebookiin

Ihan ensimmäinen muutos on se, että jatkossa teen Päivän teoria -lähetykseni virallisilla Facebook-sivuillani enkä enää Periscopessa.

Tämä on seurausta siitä, että reilu kuukausi sitten jokin päivitys sotki Periscope-iphone-appin niin, että se vääristää lähetysteni kuvasuhteen. En tykkää katsoa venytettyä videokuvaa enkä siksi halua laittaa ko. videoita YouTube-tililleni.

Samaan aikaan Facebookin live-lähetys-toiminto on tullut aina vain käyttökelpoisemmaksi ja kuvanlaadultaan paremmaksi. Se mahdollistaa kommentoinnin sekä videoiden tallentamisen Facebookiin ja kännykkään HD-laatuisena. Uskon myös, että Facebookiin siirtyminen vähentää turhanpäiväistä ”näytä tissit” -henkistä kommentointia, jota Periscopessa sattumalta paikalle osuneet teinit (?) tuntuvat harrastavan.

Eikä siinä vielä kaikki! Voit kommentoida videoita myös jälkikäteen jolloin pystyn myös itse vastaamaan kirjallisesti kysymyksiisi.

Ainakin tietokoneella Facebook-sivuani ja sillä olevia videoita pystyy katsomaan myös ilman Facebook-tunnusta osoitteessa: http://facebook.com/www.kutri.net.

Jos haluat saada ilmoituksen kun live-lähetys alkaa, mene virallisten sivujen kohtaan ”Following” ja valitse sieltä kohta Notifications > on (ks. kuva)

Keskityn kirjoittamiseen

Toinen selkeä muutos on se, että haluan jatkossa keskittyä taas kirjojen, käsikirjoitusten ja muiden vastaavien kokonaisuuksien kirjoittamiseen.

Tästä johtuen en tee enää henkilökohtaisia valmennuksia ja myös Kutri.net:issä myynnissä olevien nettikurssien määrä vähenee. VIP-jäsenet pääsevät entiseen tapaan katsomaan kaikki kutri.net:in materiaalit (pl. kolme prinsiippiä valmentajille) ja myös kuukausittaiset VIP-puhelut jatkuvat niin kuin ennenkin.

Kirjoitan myös tulevaisuudessa uutiskirjeitä, koska ne ovat — aivan oikein — kirjoittamista. Jos et ole vielä tilannut sunnuntaisin ilmestyvää uutiskirjettä, jossa listaan kolme viikon parasta juttua, voit tilata sen samantien tällä kaavakkeella:

[mailchimp_newsletter mailing_list=”4e6c278adb”]

Voisin keksiä kirjoittamis-päätökselle jotain järkisyitäkin, mutta varsinaisesti päätös syntyi siitä, että katsoin elämääni isommassa mittakaavassa ja näin, että vaikka kuinka välillä pyristelen vastaan ja esim. fantasioin elämästä startup-yrittäjänä, niin kirjoittaminen on silti ”minun juttuni”.

Lopetan karkin syönnin

Elettyäni jouluaattoa edeltävät kolme päivää käytännössä suklaakonvehdeilla ja kuultuani ystäväperheen pitämästä karkkilakosta, eilen aamulla minulle tuli vahva fiilis siitä, että haluan olla ainakin vuoden 2017 loppuun syömättä karkkia ja muuta suklaata kuin hyvälaatuista raakasuklaata. Enkä aio raakasuklaatakaan syödä mielin määrin. Aion jättää myös irtojäätelön eli käytännössä Classic-jäätelöpuikkojen syönnin kokonaan väliin.

Näin siksi, että huomaan tällaisina juhlapyhinä kun kotona on tavallista enemmän makeisia syöväni niitä lähes huomaamattani ja jopa käyttäväni niitä ateriankorvikkeina, mistä seuraa melko välittömästi kiusallinen hiivatulehdus.

Ajatus elämästä ilman karkkia ja suklaata ei yllättäen tuntunut mitenkään ankealta, koska en saa niistä samanlaista nautintoa kuin vaikkapa vastaleivotusta omenapiirakasta. Eli karkkilakosta huolimatta aion syödä makeita leivonnaisia myös ensi vuonna hyvällä omalla tunnolla.

Nukun enemmän

Olen pyrkinyt koko vuoden 2016 opettelemaan mm. menemään aikaisemmin sänkyyn — todella vaihtelevalla menestyksellä. Koska tiedän että paras tapa saada minut muuttamaan tapojani on oppia miten huonot tavat ovat minulle haitallisia, kidutin itseäni kuuntelemalla 12 tuntia pitkän luentosarjan unesta (Great Course: Secrets of Sleep Science).

Luentosarja oli paria eläinten uneen keskittyvää osiota lukuunottamatta erittäin mielenkiintoinen. Tuskalliseksi sen teki kymmenet esimerkit siitä, miten paljon pahaa liian vähä uni tekee aivoille ja keholle — ja tietoisuus siitä, miten paljon äitiyden mukanaan tuoma univelka on oikeasti maksanut minulle.

Onneksi suurin osa univelan tuomista haitoista on korjattavissa ajan myötä nukkumalla enemmän, joten keskityn nyt siihen ja toivon, että lapset nukkuvat jatkossa yhtä hyvin kuin parin viime viikon aikana.

Mitä sinä aiot tehdä toisin 2017?

Olen utelias — aiotko sinä tehdä jotain toisin ensi vuonna? Jos aiot, käy huviksesi tsekkaamassa http://haeohjelmaan.net — ehkä voisit innostaa esimerkilläsi myös muita!

Onko sinulla jokin unelma, jonka toteuttamista olet lykännyt vuodesta toiseen? Voisitko ottaa nyt jo jotain askelia unelmasi toteuttamiseksi?

Jos haluat saada lisää motivaatiota ja inspiraatiota uusien hankkeiden aloittamiseen ja haasteiden vastaanottamiseen, tykkää Kutri.net:in virallisesta sivusta Facebookista ja katso seuraavan viiden päivänä ajan siellä tekemäni videoluennot aiheesta.

Kuinka ottaa ilo irti siitä mitä on?

Kuinka usein olemme niin vakuuttuneita siitä, että vastaus johonkin ongelmaamme on ”jossain muualla”? Joko kirjassa jota emme ole vielä löytäneet, gurulla jota emme ole vielä kuunnelleet tai kaupassa odottamassa, että meillä olisi sen ostamiseen rahaa.

Olen koko talven kuolannut netissä toinen toistaan hienompia kasvihuoneita. Miten siistiä olisi kasvattaa itse tomaatteja ja munakoisoja — saati eksoottisia hedelmäpuita!

Pinterestiä selatessa jäin joksikin aikaa jumiin ajatukseen, että haluaisin ison kasvihuoneen, joka näyttäisi tältä.

National_Trust_Greenhouse_Gallery___Alitex

Kuvassa olevan kasvihuoneen hinta (noin 25 000 euroa + rahti) ”hieman” hillitsi intoa. Vastaavanlaisista halpismalleista saisi pulittaa useamman tonnin.

Siinä saisi kasvattaa aika kauan kasvihuonekasviksia, ennen kuin huone olisi maksanut itsensä takaisin.

Omakotitalossamme on akuutimpiakin rahareikiä, joten hyllytin haaveen hienosta ostokasvihuoneesta ja aloin ihmetellä miten voisin rakentaa vaikkapa tällaisen kasvihuoneen vanhoista ikkunoista:

hienogreenhouse
Lähde: Inspirationgreen.com – ihan originaalia kuvaa ei enää löydy kasvihuoneen tekijän sivuilta.

Mutta asiaan tarkemmin perehdyttyäni tulin siihen tulokseen, että juuri nyt minulla ei ole resursseja tehdä perustuksia ja muita vaativampia vaiheita. (Lue esim. Leenan Puutarha -blogista kertomus kasvihuoneen rakentamisesta.)

Google soi, kun aloin etsiä jotain edullisempaa väliaikaisvaihtoehtoa siksi aikaa kun keräsin voimia, tietotaitoa ja varusteita itsetehtyyn kasvihuoneeseen.

Ykkösvaihtoehdoksi tuli paikallisessa Agrimarketissa sadalla eurolla myytävä tunnelikasvihuone:

wooden colorful beehive group in summer farm garden
Season 6 m tunnelikasvihuone.

Olin jo valmis hakemaan kasvihuoneen, kun sisareni muistutti että heidän takapihallaan lojui tällainen pieni Florabest-kasviteltta, jonka olin ostanut pari vuotta sitten Lidlistä:

florabestkasvihuone
Lidl Florabest telttakasvihuone

Tarkoituksenani oli tuolloin laittaa äitini tiluksille pystyyn pieni kasvimaa itseäni varten, mutta kun hanke jäi ajanpuutteen takia, lahjoitin systeemin siskon lapsille.

Teini-ikään päässeet lapsukaiset eivät enää innostuneet viljelystä ja siskoni toivoi pääsevänsä romusta eroon.

Olin lisäksi saanut naapurista erilaisia katukiviä. Meillä oli remontista jäänyt jäljelle PVC-putkia ja jotain metallikulma-systeemejä. Kasvihuonetta googlaillessa olin huomannut että Agrimarketista sai vajaalla 27 eurolla eurolla 5 x 6 -metrisen palan kasvihuonemuovia.

Totesin että ehkäpä mun kannattaa ihan ekaksi katsoa, jaksanko vanhana ADHD-ihmisenä huolehtia kasvihuoneen kasveista edes yhden kesän ajan, ennen kuin investoisin edes satasta projektiin.

Ei muuta kuin parimetriset PVC-muoviputket reikäkivien sisään tuettuna pystyyn ja kasvihuoneteltan runko niiden päälle:

kasvihuone - 3

Kasvatuslaatikot muotoilin katukivistä.

Kasvihuonemuovi häkkyrän päälle roudarin teipillä kiristäen:

kasvihuone - 5

Ja lopuksi koko homman päälle tukemaan ja tuuletusaukkoja tarjoamaan Lidlin minikasvihuoneen alkuperäinen muovi. Leikkasin vielä uuteen kasvihuonemuoviin reiät Lidlin muovin tuuletusaukkojen kohdalle.

kasvihuoneulkoa

Sitten kasvit huoneeseen ja naapurikylässä olevan huikean taimipuutarhan Myllypellon taimista tomaatteja odottelemaan.

kasvithuoneessa
Kasvihuoneessa oli tungosta kun nostin sinne myös aremmat ulkona olevat kasvit hallalta suojaan.

Huone on ollut nyt paikoillaan muutaman viikon pahimmilta tuulilta suojassa olevassa paikassa. Huomiseksi luvattua myrskyä varten aion kyllä vielä kiinnittää Lidlin muovit naruilla maahan lisätueksi.

Koko projektin hinnaksi tuli siis vähän alle 27 euroa, jos en laske pari vuotta sitten Lidlin kasvihuonesysteemiin sijoittamaani muutamaa kymppiä ja PVC-putkien hintaa joka maksettiin remontin yhteydessä. Aikaa meni pari tuntia.

Ennen kaikkea sain hyvän mielen omasta nokkeluudestani, näppäryydestäni ja huikeasta rahansäästöstä.

Onko sinun elämässäsi jokin projekti, jota lykkäät koska ajattelet että tarvitset enemmän resursseja sen tekemiseen? Voisitko tehdä siitä pienimuotoisemman testiversion sillä rahalla, ajalla ja energialla, joka sinulla on tänään käytössäsi?

Kuinka tehdä ihmeitä

Lapseni saivat tänään uuden serkun. Vielä eilen illalla emme tienneet että hänen syntymäpäivänsä olisi tänään.

Sanotaan, että uuden lapsen syntymä tähän maailmaan on aina ihme. Se, että sinusta tuli juuri sinä, on ihme.

Vai onko?

Tiedän ainakin neljä naista, joille arvostetut lääkärit ovat sanoneet, etteivät he voisi koskaan tulla raskaaksi — tai että raskaus edellyttäisi vähintäänkin raskaita hedelmöityshoitoja.

Uutisesta toivuttuaan he jatkoivat elämäänsä. Kun raskaudesta ei ollut toivoa (tai pelkoa), he harrastivat suojaamatonta seksiä kumppaninsa kanssa.

Kaikkien yllätykseksi jokainen heistä tuli lopulta raskaaksi ihan luomuna — ilman että edes yritti tulla raskaaksi.

Oli tapahtunut ihme!

Mikä ihme?

Kutsumme ihmeeksi tapahtumaa, jota pidämme mahdottomana — kunnes se tapahtuu.

Naistuttavillani oli potentiaali tulla raskaaksi jo silloin, kun lääkärit luulivat sen olevan mahdotonta.

Keskittyessämme päivittelemään ihmeenä pitämämme asian ihmeellisyyttä missaamme tärkeämmän pointin:

Jos olisimme alusta alkaen olettaneet että kyseinen tapahtuma on mahdollinen, emme pitäisi sitä ihmeenä.

Mieti kuinka monta kertaa elämässäsi olet pitänyt mahdottomana että pystyisit johonkin — ennen kuin se tapahtui.

Esimerkiksi minä olen jossain vaiheessa elämääni ajatellut, etten voisi oppia ajamaan ikinä sujuvasti autoa. Tai lopettaa jojo-laihduttamista ja kokea painonhallintaa helpoksi. Tai pystyä toimimaan yhtä johdonmukaisesti  kuin ”tavalliset” ihmiset.

Olen nyt nauttinut autolla ajamisesta yli 20 vuotta. Remontoin elämäntapani 12 vuotta sitten niin, että painonhallinta on minulle naurettavan helppoa. Saatuani tarkkaavuushäiriödiagnoosin ja lääkityksen siihen pystyn moniin sellaisiin asioihin, jotka ennen tuntuivat mahdottomalta.

Olisitko tarttunut toimeen aikaisemmin, jos olisit tiennyt että homma voi onnistua?

Olisitko haaskannut vähemmän aikaa, energiaa ja rahaa tuskasi turruttamiseen, jos olisit tiennyt että voit päästä siitä eroon?

Mitkä omista unelmistasi tuntuvat juuri nyt mahdottomilta tai lähes mahdottomilta?

Minkä asian tapahtuminen olisi sinusta ihme?

Mitä jos olet väärässä? Mitä jos mielesi valehtelee sinulle, ettei kyseinen asia voi tapahtua?

Laita mahdoton testiin

Ainoa tapa saada selville onko jokin mahdotonta vai ei, on testata voiko se onnistua.

Mitä pitäisi tapahtua, että mahdottomana pitämäsi asia toteutuu?

Jos tietäisit että unelmasi toteutuminen olisi mahdollista, mitä tekisit toisin?

Sinulla on tiettävästi vain tämä elämä — ainakin sinä ihmisenä joka nyt olet. Sinun on joka tapauksessa tehtävä jotain nyt kun olet kerran täällä.

Miksi et käyttäisi aikaasi kokeillen mihin kaikkeen oikeasti pystyt — sen sijaan että vain oletat pystyväsi vähempään kuin mihin ehkä pystyt?

ihme

Mitä tekisit jos…

mitahaluattehdaelamalla

Mitä sinä haluat luoda 2016?

Tässä muutama kysymys sen selvittämiseksi, mihin sinun kannattaa keskittyä sydämesi eli sisäisen viisautesi eli intuitiosi mielestä tulevana vuonna — tai pidempäänkin

Mitä tekisit jos rahaa ei olisi keksittykään, mutta tietäisit että kaikki perustarpeesi tulevat tyydytetyksi?

Vaihtoehtoisesti voit miettiä mitä tekisit jos kaikesta työstä maksettaisiin yhtä paljon.

Tai mitä tekisit jos voittaisit lotossa tai perisit niin paljon rahaa, ettei sinun tarvitsisi huolehtia enää toimeentulosta?

Mihin kuluttaisit silloin päiväsi?

Mitä tekisit jos mikään mitä teet ei tekisi sinua onnettomammaksi tai onnellisemmaksi?

Voit myös kysyä: mitä tekisit jos tietäisit faktana, ettet enää ikinä pysty kokemaan yhtään enempää onnellisuutta kuin mitä koet tänään.

Eli mitä tekisit siinä tapauksessa, että tietäisit onnellisuuden tavoittelun olevan täysin turhaa?

Mitä tekisit jos sinun ei tarvitsisi tehdä vaikutusta keneenkään?

Tai mitä tekisit jos tietäisit faktana että on ihan sama mitä teet, kukaan ei väheksy, halveksi, ihaile, rakasta tai arvosta sinua yhtään sen enempää tai vähempää kuin nytkään?

Voit myös miettiä mitä tekisit jos kukaan ei saisi tietää mitä teet tai että juuri sinä teit sen mitä teit.

Mitä aiot tehdä kuolemaa odotellessasi?

Tiettävästi sinulla on vain tämä yksi elämä elettävänä. Et tiedä varmuudella montako päivää, kuukautta tai vuotta sitä on jäljellä.

Miten ajattelit kuluttaa aikasi tällä planeetalla sinä ihmisenä joka olet?

Mitä jos tietäisit ihan faktana, että millään mitä teet elinaikanasi ei ole isossa mittakaavassa mitään väliä?

Mihin silloin käyttäisit aikasi ja energiasi?

Mikä olisi innostavinta, kiinnostavinta, houkuttelevinta, hyödyllisintä tai mahtavinta mitä voisit tehdä elämälläsi?

Haluatko lisää tukea tavoitteesi selkeyttämiseen ja toteuttamiseen? Tule valmennettavakseni!

    Valmennuspaketin valmennuspuhelut kestävät kukin noin 60 minuuttia. Puhelut pidetään tarpeen mukaan 1--3 viikon välein. Paketteja on tarjolla rajoitettu määrä.

    Hinnat sisältävät ALV 24 %. Katri soittaa.
  • (esim. tietyt päivämäärät, arkipäivät ja kellonajat jotka sopivat/eivät sovi)

Miksi hyvää oloa haetaan valmentajilta ja vaihtoehtohoidoista?

Hyvä olo on jo sisälläsi

Viime aikoina medioissa on ihmetelty sitä, miksi yhä useampi ihminen etsii hyvinvointia henkisten valmentajien, vaihtoehtoterapioiden ja kehon kunnon optimoinnista.

Väitän sen johtuvan siitä, että heillä on liikaa aikaa ja energiaa, liian vähän ymmärrystä siitä miten hyvä olo syntyy — ja liian vähän kokemusta siitä miltä tuntuu ottaa ilo irti omasta kyvystä uuteen ajatteluun.

Etsimme hyvinvointia koska emme ymmärrä miten se syntyy

Tiesitkö että kehosi pyrkii koko ajan kohti terveyttä? Jos leikkaat haavan sormeesi, se paranee itsestään paitsi jos nypit sitä jatkuvasti uudelleen auki.

Sinulla on sisäinen järjestelmä, joka pyrkii palauttamaan sinut takaisin henkiseen hyvään oloon. Se ettei se näytä toimivan johtuu siitä, että viattoman väärinkäsityksen vuoksi pidät itseäsi kiinni kurjissa fiiliksissä.

Jokainen uhmaikäisen vanhempi on päässyt todistamaan tilannetta, jossa lapsi joka hetkeä aikaisemmin oli ihan OK, saa yhtäkkiä järkyttävän raivokohtauksen.

Jos yrität mennä rauhoittamaan lasta, tämän raivo yleensä vain yltyy. Jos kohtaukseen ei puutu, jossain vaiheessa se menee itsestään ohi. Hetkeä myöhemmin lapsi on niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mitä tapahtui? Lapsen sisäinen hälytysjärjestelmä aktivoitui hetkeksi syystä tai toisesta, sitten kytkeytyi itsestään pois päältä.

Aikuisilla homma menee täsmälleen samalla tavalla, paitsi että puutumme herkemmin huonoon fiilikseen, jolloin se pahenee.

Aina kun yrität korjata ahdistusta, stressiä tai kurjaa oloa jollain itsesi ulkopuolisella asialla: ruoalla, viinalla, seksillä, shoppaamisella, ruokavaliolla, superfoodeilla, terapialla, meditaatiolla tai enkeleillä…

…kerrot itsellesi että ”tämä paha olo on niin vaarallinen asia, että siitä pitää päästä eroon” ja ”tämä paha olo ei voi mennä itsestään ohi — ainakaan tarpeeksi nopeasti”.

Koet joka hetki vain oman tietoisen ajattelusi. Sillä hetkellä kun ajattelet että sinun on tavoiteltava hyvää oloa, et voi kokea hyvää oloa.

Jos sen lisäksi luulet että hyvä olo löytyy jotenkin itsesi ulkopuolelta, kiristät itseäsi hyvällä ololla tekemällä siitä ehdollista.

Manuela Bosco kertoi äskettäin eräässä naistenlehdessä kuinka hän käyttää erityisiä kiviä antamaan hänelle tukea ja voimaa. Manuela uskoo että kivien energia poistaa negatiivisuutta, luo lempeyttä ja avaa sydäntä.

Repesin nauramaan tämän luettuani, koska vuonna 2006 kannoin itse erilaisia ”energiakiviä” mukanani.

Ajatus ”käytän kiviä poistamaan negatiivisuutta” sisältää ajatuksen siitä, että a) on olemassa jotain negatiivisuutta jota pitää poistaa ja b) negatiivisuus ei voi poistua itsestään (ainakaan riittävän nopeasti) koska sen poistamiseen tarvitaan kiviä.

Tästä seuraa se, että sillä hetkellä kun kivet eivät jostain syystä ole mukana, mieleen voi nousta ajatus ”apua, nyt oloni ei voi olla niin hyvä koska ruusukvartsini unohtui kotiin”.

Enkelihihhuleille on helppo nauraa, koska he ovat vielä harvinaisuuksia, mutta he eivät poikkea mitenkään niistä, jotka ajattelevat että ”en voi olla tyytyväinen ennen kuin peppuni on pinkeämpi”. ”Tämä merkkilaukku/-auto tekee minut onnelliseksi.” ”En voi tuntea olevani arvokas ennen kuin minulla on tämä tutkinto/titteli/työpaikka.”

Samalla nämä ihmiset missaavat sen, että hyvä olo yllättää heidät usein juuri silloin, kun mitään ihmeellistä ei tapahdu — kun he puuhastelevat kotonaan, kävelevät ulkona tai ovat suihkussa.

Koska kukaan ei ole kertonut heille, että hyvä olo syntyy itsestään sisällämme, he joko kuittaavat sen selittämättömänä häiriönä tai alkavat etsiä ympäristöstä selitystä hyvälle ololleen.

Luomme olemattomia ongelmia, koska meillä on liikaa aikaa ja energiaa

Olin itse juuri tällainen ihan pihalla oleva hyvänolon etsijä 2006–2008.

Otin joulukuussa 2005 liian tosissani ajatuksen, että musta aukko syö minut. Sen jälkeen uskoin masentavalta ja uuvuttavalta tuntuvia ajatuksia ja vähensin radikaalisti töiden tekemistä. Minulla ei ollut lapsia eikä muitakaan velvollisuuksia.

Koska oletin että ahdistavasta olosta toipumiseen tarvittaisiin jotain ulkopuolista apua aloin kuunnella self help -äänikirjoja ja hypnoosiäänitteitä.

Aloin tehdä kaikenlaisia harjoituksia, kantaa mukanani kristallikiviä ja jutella enkeleille. Pukeuduin chakrojen värisiin vaatteisiin (vrt. punaiset pikkuhousut juurichakralle).

Teippasin huoneeni seinille voimalauseita, jotta ”ohjelmoisin aivoni uudestaan”, koska oletin että ajatuksissani oli jotain perustavalaatuisesti vialla.

Kävin selvännäkijöillä, koska uskoin että voisin olla rauhallinen vain jos tietäisin mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Aloin harrastaa Salaisuus-kirjan ohjeiden mukaista manifestointia ja ”positiivista ajattelua”, koska ajattelin että tarvitsisin itseluottamusta, vaurautta ja menestystä voidakseni olla onnellinen.

Mitä enemmän tavoittelin hyvää oloa, sitä vähemmän sitä koin.

Pyöriessäni oman napani ympärillä lopetin käytännössä kokonaan uuden luomisen.

Unohdin miltä tuntuu, kun teksti soljuu mielestäni sormien kautta näppäimistölle kuin itsestään.

Miltä tuntuu kun ajattelee ajatuksen, jota ei ole koskaan ennen ajatellut: saa uuden idean tai keksii ratkaisun ongelmaan, joka näytti mahdottomalta ratkaista.

Väitän että suurin ongelma niillä ihmisillä, jotka jäävät self help -koukkuun, juoksevat elämäntaitovalmentajien luona tai itsensäkehittämisseminaareissa tai kääntyvät energiahoitajien puoleen, on se, etteivät he ole tottuneet käyttämään koko luovuuttaan ja ongelmanratkaisukykyään.

He eivät ole kokeneet vielä sitä, miten mielettömän hienolta tuntuu antaa oman luovuuden virrata vapaasti.

Miten kutkuttavaa ja siistiä on käyttää ongelmanratkaisukykyä mahdottomalta näyttävien käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

Niinpä he tyytyvät käyttämään luovuttaan olemattomien ongelmien luomiseen (”minulla on salaisia uskomuksia, jotka estävät minua kokemasta onnea”) ja haaskaavat ongelmanratkaisukykynsä niiden ratkomiseen.

Aika ajoin he uskovat löytävänsä jonkin ratkaisun ongelmaansa, mikä tuntuu hetken hyvältä. Koska he janoavat lisää ongelmia ratkaistavaksi, he käyttävät luovuuttaan keksiäkseen niitä lisää.

Jossain vaiheessa itsekeksittyjen ongelmien ratkomisesta ei saa enää tarpeeksi kicksejä.

Onneksi self help -kirjoista, elämäntaitovalmentajilta, NLP-ohjaajilta ja enkelihoitajilta löytyy lisää ongelmia:

Rajoittavia uskomuksia joita et tiennyt olevan olemassakaan (koska niitä ei oikeasti ole), energiakenttien haavoja jotka vain arkkienkeli Rafael voi parantaa (tietenkin sinua rahastavan enkeliterapeutin avulla), kehon kuvitteellisia puutostiloja (joita voi hoitaa superfoodeilla) ja menneiden elämien traumoja, joiden korjaamiseksi tarvitset hypnoosinauhan tai shamanistisen rituaalin.

Haluan tehdä itseni tarpeettomaksi

Kyllä, tittelini on transformatiivinen valmentaja. Opiskelin valmentajaksi yhdysvaltalaisessa Supercoach Academyssa. Jep, teräsvalmentaja-akatemiassa.

Edustan ns. kolmen prinsiipin suuntausta, jonka lähtökohtana on että kaikki henkiset ongelmamme lähtevät samasta yksinkertaisesta väärinkäsityksestä: siitä ettemme näe miten kokemuksemme syntyy vain ajatusten, tietoisuuden ja mielen kautta.

Minun tavoitteenani on korjata tämä väärinkäsitys kaikilta suomalaisilta vuoteen 2022 mennessä, jonka jälkeen kukaan ei tarvitsisi minun tai kenenkään muunkaan elämäntaitovalmentajan palveluita — ennustajista tai enkelihoitajista puhumattakaan.

Jos tämä suuruudenhullu hanke onnistuisi, se tarkoittaisi sitä että ihmiset vapautuisivat turhasta (henkisestä) stressistä, ahdistuksesta ja peloista.

Näin vapautuvan ajan ja energian he voisivat käyttää elämästä nauttimiseen, itsensä toteuttamiseen ja kaikkien tässäkin maassa olevien käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

Ymmärrän, että tavoitteeni tuskin tulee toteutumaan. Se ei haittaa, koska oma hyvinvointini ei ole kiinni siitä, onnistuuko se vai ei.

Voi olla, että jossain vaiheessa totean tämänkin ongelman keksityksi tai löydän vieläkin isomman käytännön ongelman ratkaistavaksi. Sitä odotellessa tämä visio haastaa minut käyttämään koko luovuuteni ja ongelmanratkaisukykyni johonkin Katri Mannista kiinnostavampaan.

Mitä sinä haluat tehdä valtavalla luovuudellasi ja äärettömällä kyvylläsi uuteen ajatteluun?

Joulukuun 2013 VIP-video: Katsaus menneeseen ja tulevaan vuoteen

Tällä vähän vajaat 44 minuuttia pitkällä nettiluennolla puhun ensin siitä, miten vuosi(kin) on vain ajatus — mutta miksi silti kannattaa luoda katse kuluneeseen vuoteen ja suunnitella tulevaa vuotta.

Sen jälkeen kysyn 7 hyvää kysymystä joiden avulla voit hahmottaa kulunutta vuotta ja suunnitella tulevaa.

Vastaan myös itse kysymyksiin.

Millainen sinun vuotesi 2013 oli? Millaisen vuoden 2014 sinä haluat luoda?

Tämä video on kaikkien katsottavana vain 31.12.2013 asti — jos haluat katsoa sen myöhemmin tai katsoa muita VIP-webinaareja, liity kutri.net:in vip-jäseneksi.

Mitä tunnetta haluat tuntea?

Mitä tunnetta haluat kokea

Mistä sinä unelmoit? Mitä haluat saavuttaa elämässäsi? Mitä elämästäsi tuntuu puuttuvan?

Kuuntelin eilen illalla tiskejä laittaessani kuinka ihana Danielle LaPorte puhui Lewis Howesin The School of Greatness -podcastissa halusta, joka näyttää suuntaa.

Daniellen tärkein kysymys on:

Mitä haluan tuntea? (How do I want to feel?)

Väitän Daniellen tavoin että tavoitellessamme eri asioita haemme oikeasti tietynlaista tunnetilaa: turvallisuutta, iloa, intohimoa, rakkautta, mielenrauhaa, yltäkylläisyyttä.

Danielle uskoo että tunnetilan saavuttamiseksi olisi tärkeää valita tavoitteet, jotka oikeasti tuovat tämän tunteen.

Minun ymmärryksestäni käsin vieläkin fiksumpaa on nähdä, että et koe kyseistä tunnetta nyt, koska kiristät itseäsi sillä saavuttamaan tavoitteesi.

Tai ainakin niin minä olen tehnyt.

Aikanaan ajattelin, etten voi tuntea oloani täysin turvalliseksi, ennen kuin omistaisin oman kodin tai ainakin tontin, jolle se voidaan rakentaa.

Sain ja menetin parikin tonttia ja talon.  Asuin yhteensä pari vuotta muiden nurkissa.

Hämmästyksekseni huomasin voivani kokea oloni turvalliseksi silloinkin, kun koko omaisuuteni mahtui yhteen matkalaukkuun.

Ajattelin vuosikausia, etten voisi tuntea oloani seksikkääksi, ennen kuin kroppani olisi täydellinen ja kumppanini haluaisi jatkuvasti kanssani seksiä.

Viimeisen viiden vuoden aikana minulla on pahimmillaan 20 kg ylipainoa synnytysten jälkeen ja pienten lasten vanhempina koemme välillä ns. kuivia kausia.

Silti olen voinut kokea olevani seksikäs, mehukas ja ihana aikuinen nainen — jopa päivää synnytyksen jälkeen.

Nykyään annan itseni kokea vapaasti haluamiani tunteita.

Sen seurauksena osa vanhoista unelmistani on alkanut näyttää todella turhalta.

En enää unelmoi valtavasta talosta, jossa voisin pitää huikeita illallisia ihmisjoukoille, koska annan itseni kokea että olen hyvä ja rakastettava silloinkin, kun en tee vaikutusta muihin emännöintitaidoillani.

En unelmoi Oscar-patsaasta ja upeasta urasta Hollywoodissa, koska annan itseni kokea olevani arvokas tässä ja nyt.

Se ei tarkoita sitä, ettei minulla olisi visioita tai tavoitteita, joiden eteen teen töitä.

Päinvastoin: tavoitteistani on tullut suurempia ja haastavampia — mutta myös helpommin saavutettavia, kun hyvinvointini, onnellisuuteni, itsetuntoni ja omanarvontuntoni eivät enää riipu niiden toteutumisesta.

Laihduin ennätysajassa normaalipainooni viimeisen synnytyksen jälkeen ilman minkäänlaista itseinhoa.

Haluan opettaa koko Suomen kansalle vuoteen 2022 mennessä miten mielentilamme vaikuttaa ajatteluumme.

Ymmärryksestäni huolimatta mieleni vedättää minua välillä niin, että alan huomaamattani kiristää itseäni jollain tunteella. Näin käy erityisesti silloin, kun elämässä tuntuu olevan jotain todelliselta näyttäviä ongelmia.

Esimerkiksi tänä aamuna heräsin todella huonosti nukutun yön jälkeen.

Väsytti, ketutti ja ajattelin että ”kiva, nyt mä olen uuvuksissa ja kärttyinen koko päivän.”

Havahduin ajatuksiini. Mieleeni juolahti: ”Hetkinen, toihan on vain ajatus — kyllä mä voin tänäänkin kokea pirtetyttä ja mielenrauhaa.”

Jo tämä ajatus tuntui kevyemmältä kuin väsymys-ajatus. Hetkeä myöhemmin nauroin täysin pirteänä ystävän laittamalle tekstiviestille.

Mitä tunnetta sinä haluaisit kokea enemmän?

Mitä oletat että pitäisi tapahtua jotta voisit kokea sitä?

Voitko antaa itsesi kokea sitä tässä ja nyt?

Jos annat itsesi kokea tunnetta tässä ja nyt, mitä haluaisit luoda, muuttaa tai tehdä tästä tunteesta käsin?

[box icon=”star” style=”simple”] Haluatko lopettaa turhan stressaamisen ja murehtimisen? Kokea enemmän rakkautta ja onnea? Toteuttaa unelmasi?

Liity Kutri.net:in VIP-jäseneksi!
[/box]

Käytätkö aikasi oikein?

Oletko tyytymätön nykyiseen elämäntilanteeseesi? Toivoisitko saavasi enemmän asioita aikaan? Vai kärsitkö nakertavasta fiiliksestä ettet edes tiedä mihin aikasi menee?

Olen aina ollut hajamielinen ja huono muistamaan niin tekemättömiä kuin tehtyjä tehtäviä. Äitiys ja lasten vuoksi huonosti nukutut yöt näyttävät vieneen lähimuistini ihan kokonaan.

Niinpä minulla on usein vähänkin väsyneenä, nälkäisenä tai muuten pahalla mielellä ollessani tunne, etten ole saanut yhtään mitään aikaan koko päivänä — tai koko viikkona.

Tunne kertoo ennen kaikkea siitä, että olen sillä hetkellä nk. alhaisessa mielentilassa eli henkisesti huonossa hapessa, joten en yleensä anna ajatuksilleni tuolloin hirveästi painoarvoa.

Mutta aika usein myös silloin kun oloni on levollinen ja mieleni kirkas, huomaan että olen käyttänyt kuluneen päivän tai viikon tehden kaikkea muuta kuin olisin halunnut tehdä.

Seth Godin puhui (muistaakseni) tässä podcastissa siitä, miten jokainen asia mitä teemme on pois jonkin muun tekemisestä.

Mielemme on erikoistunut toimimaan automaattiohjauksella, koska se säästää energiaa ja energian säästäminen on ihmiskunnan historian aikana ollut yleensä paras vaihtoehto elämän ylläpitämiseksi .

Ikävä kyllä joskus automaattiohjauksemme on ohjelmoitu tekemään asioita, jotka eivät edistä elämäämme parhaalla mahdollisella tavalla.

Esimerkiksi minä olin tottunut ostamaan aina kauppamatkalla pienen suklaapatukan ja syömään sen yleensä 1,5 minuuttia kestävällä kotimatkalla.

Suklaapatukka mahtui kyllä ruokavaliooni ja budjettiini, mutta koska yleensä vain ahmaisin sen pysähtymättä nauttimaan sen mausta, oli melkein sama olisinko syönyt sen vai en.

Päädyin lopettamaan sen ostamisen turhana. Tämä vaati minulta ehkä parin viikon ajan ”hereillä olemista” aina kassojen ohi mennessäni. Suklaan ostamatta jättäminen kirpaisi korkeintaan ensimmäiset 50 metriä, jotka kävelin kaupalta kotiin päin.

Nyt voin kävellä kassojen ohi ilman että tunnen edes tarvetta ostaa mitään.

Usein nämä pienet automaatiot syntyvät lumipalloefektinä,  koska emme missään vaiheessa pysähdy miettimään mitä teemme.

Lasten myötä olen iltaisin fyysisesti hyvin väsynyt. Tällöin mieleeni on usein juolahtanut ajatus siitä, että: ”nyt kun lapset ovat nukkumassa, mä nautin hetken tästä hiljaisuudesta ja siitä että saan tehdä mitä huvittaa”.

Koska olen niin väsynyt, en yleensä jaksa tehdä mitään ns. järkevää. Miehen ollessa ilta- tai yövuorossa saatoin tuntea itseni yksinäiseksi. Niinpä avasin Facebookin tai Twitterin ajatellen ”mä katson nopeasti mitä muille kuuluu”.

2–4 tuntia myöhemmin saatoin havahtua siihen, että katsoin jonkun tuntemattoman tyypin valokuvia Facebookissa tai olin käynyt kiivaita väittelyitä vieraan ihmisen kanssa melko yhdentekevästä aiheesta.

Seuraavana aamuna olin entistä väsyneempi.

Olen nyt kolmen viikon ajan suunnitellut illalla seuraavan päiväni ja ennen kaikkea kirjoittanut päivän mittaan muistiin mitä milloinkin teen. Evernote ja Drafts-ohjelmien ansiosta käytän päivän aikana kumpaankin toimintoon yhteensä ehkä 10-15 minuuttia.

Nyt minun ei tarvitse illalla väsyneellä miettiä ”mitä mä tänäänkin tein”. Riittää, että katson päivän ”Tehty”-listaa.

Ennen kaikkea suunnitteleminen ja tehtyjen asioiden kirjaaminen on tehnyt minut tietoisemmaksi siitä, millaisia valintoja teen.

Kun tiedostan että haluan herätä aamulla kuudelta kirjoittamaan ja miten liian lyhyet yöunet vaikuttavat tarkkaavaisuuteeni ja pinnani pituuteen, minun on helpompi mennä yhtä aikaa lasten kanssa nukkumaan.

Se mielihyvä mitä koen vaikkapa kirjoittaessani tätä blogikirjoitusta ylittää monin verroin väsyneenä Facebookissa tai Twitterissä roikkumisen.

Vaikka minulla on varsinkin aamun ja illan osalta tarkka aikataulu jokaiselle päivälle, toimintaani ohjaa ajatus: ”mikä on paras tapa käyttää tämä hetki”.

Pari iltaa sitten heräsin puolilta öin siihen, että puoliso tuli kotiin tapaamasta kavereitaan. Emme olleet ehtineet miehen yövuoroputken takia viettää viiteen päivään lainkaan aikaa kahdestaan.

Mieleni teki jäädä hetkeksi valvomaan siipan kanssa, vaikka suunnitelmani mukaan minun piti herätä aamukuudelta.

Olin korkeassa mielentilassa ja kävin rauhassa eri vaihtoehdot läpi. Totesin että juuri nyt paras vaihtoehto olisi viettää puolison kanssa laatuaikaa, herätä aamulla tuntia myöhemmin ja siirtää yksi työtehtävä seuraavaan päivään.

Meillä oli todella mukavaa ja aamulla tunsin tavallista suurempaa yhteenkuuluvuutta puolisoni kanssa.

Miten sinä haluat käyttää tämän päivän?

Mitkä asiat joudut jättämään väliin voidaksesi tehdä sen, mitä aiot seuraavaksi tehdä?

Mikä on ihanan elämäsi kannalta parasta, mitä voit tehdä juuri nyt?

[box icon=”star” style=”simple”] Haluatko luoda enemmän omalta tuntuvan, itsesi näköisen elämän?

Kutri.net:in VIP-puolella on useita nettiluentoja, äänitteitä, videoita ja kirjoituksia sisäisen viisauden seuraamisesta, unelmien uran luomisesta ja ilon ja innostuksen löytämisestä.

Lue täällä lisää VIP-jäsenyydestä!
[/box]