Oletko mielestäsi realisti? Mitä jos oletkin harhainen?

Vuosia sitten jaoin työhuoneen Jaakko-veljeni kanssa. Jaakko teki musaa ja minä kirjoitin. Yhtenä päivänä Jaakko tarvitsi biisinsä kohdan, jossa nainen laulaa lurittelisi yksinkertaisen melodian vielä yksinkertaisemmilla sanoilla. Hän kysyi haluaisinko minä kokeilla laulaa sen.

Ensimmäinen reaktioni oli innostus. Olin aikanaan ottanut laulutunteja ja miettinyt miten siistiä olisi esiintyä laulajana. Näin itseni laulamassa lavalla Jaakon bändin taustalaulajana.

Katsoin metrin päässä olevaa äänityskoppia ja kysyvästi minua katsovaa Jaakkoa. Iloinen jännitys muuttui peloksi. Aloin kelata mielessäni miten en kuitenkaan osaisi laulaa. Näin itseni  yrittämässä uudelleen ja uudelleen melodiaa, kunnes Jaakko sanoisi kohteliaasti mutta selvästi pettyneesti ettei homma toimisi.

Kieltäydyin kunniasta jollain epämääräisellä tekosyyllä.

Vielä 17 vuotta myöhemmin minua ottaa päähän etten tarttunut tähän tilaisuuteen. Ei siksi, että epäilen menettäneeni mahdollisuuden tulla menestyneeksi laulajaksi vaan koska en saa tietää mitä olisi tapahtunut, jos olisin tarttunut tilaisuuteen.

Puolitoista vuotta sitten minulle tarjottiin mahdollisuutta ohjata ja käsikirjoittaa dokumentaarinen reality-TV-sarja Nyt tai ei koskaan. En ollut koskaan käsikirjoittanut tällaista realitya enkä ollut ikinä ohjannut mitään.

Ensireaktioni oli innostus, sitten iski pelko. Mieleni kertoi minulle millä kaikilla tavoilla olisin voinut mokata. Onneksi olin jo siinä vaiheessa oppinut ignoroimaan pelkoajatuksiani. Odotin että oloni rauhoittui ja mieleni oli tyyni ja vakaa. Kysyin itseltäni haluanko tarttua tilaisuuteen. Vastaus oli selvä: kyllä halusin.

Useimmat kauhukuvistani eivät toteutuneet. Sen sijaan kohtasin paljon vaikeampia haasteita kuin mitä olisin osannut etukäteen kuvitella. Onneksi kaikkiin ongelmiin löytyi aina myös jonkinlainen ratkaisu. Olen edelleen valtavan iloinen, että tartuin tilaisuuteen.

Et voi tietää mitä tulee tapahtumaan

Yksi ihmismielen yleisimmistä harhoista on ajatus, että tiedämme mitä tulee tapahtumaan. Aina kun murehdit sydän sykkyrällä miten asiat menevät pieleen, luulet olevasi maailman paras selvännäkijä. Sillä hetkellä kun näet että visiosi ovat vain mielen harhaa, eivät videolähetys tulevaisuudesta, olosi kevenee.

Harha toimii myös toisinpäin: joskus mieli uskottelee meille, että tulevaisuus on ruusuinen ja kaikki tulee menemään putkeen, vaikka faktat puhuvat muuta.

Kummassakin harhassa on omat haasteensa.

Liian ruusuinen tulevaisuudenkuva voi saada meidät ottamaan liian isoja riskejä. Jos olemme ottaneet visiomme liian vakavasti, todellisuuteen törmääminen voi tehdä kipeää.

Liian negatiivinen tai jopa realistisena pitämämme visio voi sen sijaan lamauttaa.

Koska olemme vakuuttuneita siitä että asiat menevät pieleen, emme edes tartu tilaisuuteen.

Tai ehkä tartumme siihen, mutta epäonnistumista peläten emme tee kaikkeamme sen onnistumisen eteen. Puolivillainen asenteemme kostautuu ja lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin jos olisimme tykittäneet täysillä.

Aina kun kuvittelemme tietävämme miten asiat tulevat menemään, suljemme silmämme muilta mahdollisuuksilta, jotka voisivat olla jopa parempia kuin visiomme. Emme kiinnitä huomiota vaihtoehtoisiin toimintamalleihin tai huomioi riittävän nopeasti ongelmia, joita emme odottaneet.

Jos siis huomaat mielessäsi miettiväsi mitä tapahtuu kuukausien tai vuosien päässä tulevaisuudessa, tiedä että ne ovat vain mielesi harhaa. Et ole realisti, vaan harhainen.

Tulevaisuus muuttuu kun mielentila muuttuu

Huomaa myös, että se miten näet tulevaisuuden vaihtelee mielentilasi mukaan.

Väsyneenä, nälkäisenä tai muuten ahdistuneena tulevaisuus näyttää toisenlaiselta kuin silloin kun mielesi on levollinen ja vakaa. Yli-innostuksen vallassa tai muuten ylikierroksilla käydessäsi mielesi maalaa taas toisenlaisia tulevaisuudenkuvia.

Niin ahdistuksen vallassa kuin ylikierroksilla käydessäsi ajatuskapasiteettisi on pienempi kuin silloin, kun on olosi on vakaa ja levollinen.

Siksi kaikki tulevaisuutta koskevat päätökset kannattaa tehdä hetkellä, jolloin olo on paineeton, rauhallinen ja kiireetön. Silloin näet selkeämmin ettet voi tietää mitä tapahtuu. Voit vain tietää mitä haluat tässä ja nyt.

Voit myös nähdä, että toi tulevaisuus mitä tahansa tullessaan, sinä tiedät silloin enemmän kuin tänään. Siksi pystyt silloin vastaamaan haasteisiin, jotka tänään tuntuvat mahdottomilta.

Mitä sinä haluat tehdä tänään kun olosi on levollinen ja vakaa?

etvoitietaatulevaisuutta

Joulukuun 2013 VIP-video: Katsaus menneeseen ja tulevaan vuoteen

Tällä vähän vajaat 44 minuuttia pitkällä nettiluennolla puhun ensin siitä, miten vuosi(kin) on vain ajatus — mutta miksi silti kannattaa luoda katse kuluneeseen vuoteen ja suunnitella tulevaa vuotta.

Sen jälkeen kysyn 7 hyvää kysymystä joiden avulla voit hahmottaa kulunutta vuotta ja suunnitella tulevaa.

Vastaan myös itse kysymyksiin.

Millainen sinun vuotesi 2013 oli? Millaisen vuoden 2014 sinä haluat luoda?

Tämä video on kaikkien katsottavana vain 31.12.2013 asti — jos haluat katsoa sen myöhemmin tai katsoa muita VIP-webinaareja, liity kutri.net:in vip-jäseneksi.

Miksi työelämä on menossa 300 vuotta taaksepäin?

amandapalmer
Alkuperäinen kuva: Amandapalmer.com

Oletko etsimässä uutta työtä tai miettimässä uran vaihdosta? Olet ehkä huomannut, että työmarkkinat ovat muuttuneet radikaalisti viime vuosien aikana. Mutta mihin suuntaan olemme menossa ja miten voit ottaa ilon irti uudesta taloudesta?

Olen kuunnellut viime päivät mediavelho Seth Godinin kirjaa The Icarus Deception. Siinä pääteemana on kuinka olemme siirtymässä “yhteystalouteen” (“connection economy”) ja miten voimme vapauttaa itsemme vanhan alistumiseen perustuvan talousmallin kahleista.

Kirjaa kuunnellessa on tullut aina vain selvemmäksi se, että tulevaisuudessa ammatillisesti ja taloudellisesti pärjääminen vaatii uudenlaista asennetta työhön.

Seth uskoo että jokaisessa meissä asuu taitelija.

Taiteilijalla hän tarkoittaa ihmistä, joka kokeilee uutta epäonnistumisen uhalla, haluaa muuttaa maailmaa — vaikka vain mikroskooppisen pienessä mittakaavassa — ja luo toisiin ihmisiin aidon yhteyden, joka saa aikaan tämän muutoksen.

Jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa olemme siirtymässä takaisin käsityöläisten aikaan — sillä erotuksella että tänä päivänä käsityöläiset myyvät tuotteitaan netissä ja monien käsityöt ovat uusien ajatusten luomista ja välittämistä muille ihmisille.

Esimerkki:

Tänä päivänä muusikko, joka myy suoraan musiikkiaan netissä, voi tienata enemmän kahdella kappaleella kuin yhdellä myydyllä albumilla ollessaan levy-yhtiön alaisuudessa. 

Jos osaa luoda itselleen samanlaisen fanaattisen seuraajalauman kuin Amanda Palmer, levyjä muilta kopioineet voivat tuoda käteistä keikkojen jälkeen korvaamaan piratismista seuranneen tulojenmenetyksen. 

Eläessämme massatuotantona tehdyn tavarapaljouden keskellä kaipaamme yhä enemmän inhimillistä kontaktia — sitä, että joku kohtaa ja koskettaa meitä ihmisinä. 

Sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden luoda suoria kontakteja asiakkaisiin.

Netin ansiosta voimme myydä tietoamme, taitoamme ja tuotteitamme suoraan asiakkaille ilman välikäsiä. Vaikka myymämme määrät eivät olisi suurensuuria, välikäsien puuttuminen mahdollistaa elämisen pienemmänkin asiakaskunnan avulla.

Toisin sanoen palaamme 300 vuotta taaksepäin — aikaan jossa ammatinharjoittajat myivät tuotteitaan suoraan asiakkaille pikku puodeistaan, kojuistaan tai rattaistaan. Aikaan, jossa myyjät tunsivat asiakkaansa nimeltä ja tarjosivat henkilökohtaista palvelua.

Jollekulle ajatus tällaisesta muutoksesta voi olla pelottava. Henkilökohtaisen kontaktin luominen voi tuntua liian intiimiltä ja ujostuttavalta.

Mutta myös sinä olet ihminen. Myös sinussa on synnynnäinen tarve yhteyteen muiden ihmisten kanssa.

Miten sinä haluat olla yhteydessä muihin ihmisiin?

Miten sinä haluat muuttaa maailmaa?

Mitä sinä haluat luoda? 


Minä haluan muuttaa maailmaa auttamalla muita (naisia) elämään pelotonta elämää ja toteuttamaan itseään.

Olen luonut Pelottoman elämän salaisuus: Unelmien ura -kurssin tätä tarkoitusta varten.

Katso kurssin ensimmäisen luennon 26 minuuttia pitkä johdanto-osa, jossa kerron miltä tuntuu elää pelotonta elämää, luoda unelmiensa uraa ja mitkä kurssin tavoitteet ovat.

Kurssilaiset ja VIP-jäsenet voivat katsoa myös 1 h 5 minuuttia pitkän pääluennon ja lisähuomiot täällä.

Liity kurssille täällä tai tutustu VIP-jäsenyyteen, johon myös tämä kurssi sisältyy.