Kuinka kiusaaminen saadaan loppumaan?

Viime viikon Enkeli-Elisa ja Minttu Vettenterä -kohun innoittamana olen miettinyt todella paljon koulukiusaamista ja kiusaamista yleensä — mistä siinä on pohjimmiltaan kyse ja mitä kukin voi osaltaan sille tehdä.

Eri keskusteluryhmissä (kuten täällä, täällä, täällä ja täällä) käytetään valtavasti aikaa ja energiaa sen todistamiseen että Minttu Vettenranta on valehdellut.

Mitäpä jos suuntaisimme tämän energian ja innon sen miettimiseen, miten ihan oikeasti voidaan lopettaa kiusaaminen ihan kokonaan?  Tai ainakin vähentää sitä radikaalisti entisestään?

Seuraavalla n. 32 minuuttia pitkällä videolla kerron oman näkemykseni niin kiusatuille, kiusaamiseen puuttuville kuin kiusaajille siitä, miten kiusaamisen kierre syntyy ja ennen kaikkea siitä, miten kiusaamiseen voi mielestäni puuttua.

Jos et ehdi tai voi katsoa koko videota, tässä ovat sen pointit todella lyhyesti.

* Mikä on pätevyyteni tästä puhumiseen?

Olen koulutukseltani transformatiivinen valmentaja (Certified Transformative Coach™) ja olen ollut sekä koulukiusattu että koulukiusaaja.

1. Mistä kiusaamisesta on pohjimmiltaan kyse?

Siitä, että joku ei osaa käsitellä negatiivisia tunteitaan muuten kuin purkamalla ne toiseen ihmiseen. Tämä käytösmalli on typerä, huonoin mahdollinen ja osin jo kotona opittu.

2. Ketä kiusataan?

Sitä, jonka kiusaamisesta kiusaaja ei usko joutuvansa pulaan.

Ihonväri, kansallisuus, sukupuoli, seksuaalinen suuntaus, koulumenestys, paino, pituus ja muut ulkomuotoon liittyvät asiat, koulumenestys jne. ovat täysin toissijaisia — ja usein vain keksittyjä — syitä kiusata.

3. Miten kiusattu voi lopettaa kiusatuksi tulemisen?

Tekemällä jotenkin hänen kiusaamisestaan sellaista, että siitä joutuu ongelmiin. Puhumalla asiasta vanhemmille, opettajille, rehtorille, koulutoimenjohtajalle, poliisille — tai hätätapauksessa jopa sellaiselle ihmiselle, joka on hänen puolellaan, mutta jota kiusaajat pelkäävät tai kunnioittavat (vrt. harrikkamies-eno).

4. Miten kiusatun vanhemmat voivat lopettaa lapsensa kiusaamisen?

Nostamalla asiasta niin ison haloon, että koulun ja muiden virallisten tahojen on puututtava asiaan.

Kiusattu voi pelätä että tämä tekee hänestä vähemmän suositun, mutta totuus on se, että myöskään asiasta vaikeneminen ei tee kiusatusta suositumpaa — se vain johtaa kiusaamisen jatkumiseen.

5. Miten opettajat, rehtorit, koulukuraattorit jne. voivat puuttua kiusaamiseen?

Ensinnäkin luomalla järjestelmän, jossa kiusaamisesta seuraa välittömästi niin paljon hankaluuksia (vrt. vanhempiin yhteydenottaminen, asian julkiseksi tekeminen jne.), jotta kiusaaminen on vähemmän houkuttelevaa.

Vieläkin tärkeämpi ja tehokkaampi keino on opettaa kiusaajalle muita tapoja käsitellä negatiivisia tunteitaan kuin purkamalla ne toiseen ihmiseen. Mikäli mitenkään mahdollista, tämä pitäisi opettaa myös kiusaajan vanhemmille.

6. Miten kiusaaja voi lopettaa kiusaamisen?

Ymmärtämällä että ihan kaikkia vituttaa aika ajoin. Silloin kun meillä on kurja olo ja paska fiilis, aivomme eivät toimi normaalisti, vaan olemme vihaisen ja pelästyneen eläimen tasolla. Vaikka kiusaamisesta saattaa tulla hetkellisesti vahvempi ja perverssillä tavalla ”voittajaolo”, kiusaaminen on aina väärin ja satuttaa myös kiusaajaa, vaikka et sitä halua myöntääkään.

Paras ja tervein tapa suhtautua omiin huonoihin fiiliksiin on ihan vain odottaa, että ne menevät itsestään ohi — sillä ne menevät AINA ohi, usein jopa muutamassa minuutissa. Sillä välin kannattaa ns. keskittyä omaan suoritukseen eli esim. pyytää muita olemaan puhumatta sinulle, kuunnella musaa, harrastaa urheilua, hakata tyynyjä, tanssia, punnertaa, hyppiä, hengitellä, kävellä korttelin ympäri, siivota… Tehdä jotain sellaista joka ei vaadi erityistä aivotoimintaa.

Jos vain luit pääpointit ja mieleesi heräsi kysymyksiä, pyydän että katsot myös videon, jossa selitän paljon laajemmin kaikki em. kohdat. Kiitos kaunis!

Mitä sinun mielestäsi koulukiusaamisen vähentämiseksi voisi tehdä?