17. Kirjoituspäivä: Maneerit

“Substitute ’damn’ every time you’re inclined to write ’very;’ your editor will delete it and the writing will be just as it should be.”
― Mark Twain

Vaihda jokainen ”oikein”-sana ”hemmetin” -sanaksi; kustannustoimittajasi poistaa sen ja kirjoituksestasi tulee juuri sellainen kuin sen pitää olla.

Luulen että jokaisella kirjoittajalla on jotain maneereita — (turhia) tapoja ilmaista jokin asia.

Esimerkiksi itse käytän raakatekstissä liian helposti ”kyllä”-sanaa ja aloitan lauseita ”no, …”

Olen oppinut poistamaan nämä maneerit ennen kuin kirja lähtee eteenpäin. En murehdi niitä kirjoittaessa – vasta editoidessa.

Katso tekstiäsi. Mitä maneereja sinulla voisi olla?

15. kirjoituspäivä: Miksi vaikeutamme elämäämme?

Kirjoita kirja kuukaudessa -haaste on edennyt jo melkein puoleen väliin. Edellisen hasteviestin kommenttiosastolla Elina kirjoitti:

[…V]iime päivät ovat olleet todella takkuisia ja tajusin syynkin: ajatukseni, hahhahhaa. Siellä on ollut mm. : “pakko!!!”, “mä oon liian väsynyt keskittymään!!”, “ei kukaan ota minua vakavasti jos kirjoitan tämän näin nopeasti!!” jne soopaa, jonka olen ottanut täysin vakavasti ja kirjoittamisen tulos on ollut aika vastaavaa… soopaa.

Eli back to basics: miten helppoa ja hauskaa ANNAN tämän kirjoittamisprosessin olla?

Olen huomannut saman ilmiön — ja saanut saman oivalluksen — monissa omissa hankkeissani ja elämänalueilla.

Kirjoittamisesta en ole kuitenkaan koskaan ajatellut että nopeus tarkoittaisi automaattisesti huonoa laatua.

Päinvastoin. 4 pitkän elokuvan, 30 kirjan, yli 70 kolumnin, yli 100 televisiosarjaosan ja yli 2000 blogikirjoituksen kokemuksella voin kertoa, että parhaat tekstini syntyvät kaikkein nopeimmin keveyden ja helppouden tunteen vallassa.

Siinä tilassa tunnen olevani vain suppilo tai laite, jonka kautta valmis teksti soljuu sormien kautta näppäimistölle ja ruudulle.

Väitän, että jokaisella meistä on kokemuksia tästä ilmiöstä. Iloisen innostuksen vallassa sisustamme kotimme uudestaan, laitamme elämämme parasta ruokaa, maalaamme, laulamme, pelaamme.

Miksi sitten haksahdamme välillä ajattelemaan, että jos jokin tapahtuu helposti, siinä on jotain vikaa?

Ensimmäinen selitys on se, että miellämme nopeuden liittyvän yksinomaan tilanteisiin, joissa teemme asioita stressaantuneena kiireellä ja hutiloiden, jolloin lopputulos ei välttämättä ole hääppöinen.

Samalla suljemme silmämme tilanteilta, jolloin nopeus ei ole päämäärä, vaan seurausta innostuksesta ja inspiraatiosta, joka saa asiat tapahtumaan helposti ja vaivattomasti.

Väitän, että suurempi syy helppouden halveksimiseen on ihmismielen vääristymä, joka saa meitä arvostamaan sitä, mikä on harvinaista, vaikeasti saatavaa, kallista tai jonka eteen joudumme näkemään vaivaa.

Esimerkiksi yhdessä vanhassa kokeessa opiskelijat laitettiin hakemaan seksuaalisuutta käsittelevälle kurssille. Toisen ryhmän ”pääsykoe” oli helppo, toisen vaikea.

Sen jälkeen kurssille päässeille soitettiin luento, joka oli tarkoituksella tehty todella tylsäksi ja sekavaksi.

Ne, jotka olivat joutuneet ”kärsimään” kurssille päästäkseen arvioivat luennon kiinnostavammaksi kuin ne, jotka olivat päässeet sinne helposti.

Se, että ihmismielemme vedättää meitä tällä tavalla ei tarkoita, että vaikeasti saavutettu asia olisi objektiivisesti arvioiden parempi.

Edellä mainitussa kokeessa opiskelijat kuulivat täsmälleen saman luennon, vaikka kokivat sen täysin eri tavoin.

Mielen logiikkavääristymät eli nyrkkisäännöt ovat oletettavasti kehittyneet tai ainakin ”jääneet päälle” vuosituhansien ajan siksi, että ne jotenkin edistävät elämäämme. Valtaosan ihmiskunnan historiasta elämä on ollut kaikkea muuta kuin helppoa ja hauskaa — ainakin nykyiseen elämään verrattuna.

Ehkäpä vaikeuden arvostaminen on sisäänrakennettu meihin juuri siksi, että osaisimme arvostaa aikoja, jolloin olosuhteet ovat aidosti haastavat.

Jos emme ole tietoisia tästä vääristymästä, saatamme vahingossa alkaa vaikeuttaa elämäämme silloin, kun se ei luonnostaan ole vaikeaa.

Voisitko siis antaa asioiden tapahtua helposti, hauskasti ja kevyesti?

(Huom! Kirjoitushaasteen osallistujat — tämä on lauantain haasteteksti.)

Elizabeth Gilbertin mainio haastattelu

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/10/02/elizabeth-gilbert-how-i-write.html

Tämä Elizabeth Gilbertin hauska haastattelu (englanniksi) tuo mieleen äitini, jolla on useita samoja kirjoittamiseen liittyviä juttuja kuin Elizabethillä.

Hänkin jauhaa usein purukumia kirjoittaessaan, suunnittelee kirjat tarkkaan ja kirjoittaa tornissa olevassa kirjastossa, jonka on rakennuttanut itselleen!

Kirjoita kirja kuukaudessa -haaste jatkuu. Huomenna olemme kirjoitaneet kaksi viikkoa.

Näillä näkymin seuraava kirjoitushaaste on muuten ensi maaliskuussa. Tilaa kutri.net:in uutiskirje, niin saat hyvissä ajoin tiedon (ja muistutuksia) seuraavasta haasteesta.

Kahvilla Katrin kanssa: 61. Miksi kritiikki on kivaa ja anonyymiys OK

Tällä 7 minuuttia pitkällä videolla kerron miksi ikäväkin kritiikki on minusta aidosti hyvä juttu ja miksi suorastaan kannustan Kutri.net:in kommentoijia kommentoimaan nimimerkillä.

Kirjoita kirja kuukaudessa -haasteeseen osallistuvat: 

Erityisen tärkeää on huomata, että aluksi väärältä tai epäreilulta tuntuva palaute kirjastasi tai käsikirjoituksestasi on aina tilaisuus nähdä, mitä olet ehkä missannut. Voi esimerkiksi olla että jokin asia on ollut sinulle niin itsestäänselvä, ettet ole huomannut kirjoittaa sitä ”auki” käsikirjoitukseesi.

Jos joku ei ymmärrä mitä yritän kirjoituksellani kertoa, mietin aina ensimmäiseksi miten voisin sanoa saman asian selkeämmin sen sijaan että syyttäisin lukijaa tai katsojaa tyhmyydestä, sivistymättömyydestä tms.

Vielä ehdit mukaan Kirjoita kirja kuukaudessa -haasteeseen! Lue lisää täältä.

Totuus tekee kipeää

Kirjoita kirja kuukaudessa -arvonnan voittaja!

Kirjoita kirja kuukaudessa -arvonta on suoritettu. Arvoin kaikkien jakamisesta kertoneiden kesken VIP-jäsenyyden.

Tällä kertaa onnetar suosi nimimerkkiä Pululainen.

Tieto voitosta on mennyt jo voittajalle ja VIP-jäsenyys lisätty hänen tunnukseensa.

Vaikka arvonta päättyi, kavereille kannattaa kertoa vielä haasteesta, koska ei ole varmaa milloin seuraava haaste on (jos koskaan).

Haasteeseen liittymisaika menee umpeen ensi perjantaina 20.9.2013  (eli perjantaina ehtii vielä liittyä), jonka jälkeen haasteeseen pääsee mukaan vain liittymällä VIP-jäseneksi tai Kirjoita kirja tai käsikirjoitus 10 viikossa -kurssille.

Kiitos kaikille osallistujille!

 

Kirjoita kirja kuukaudessa haaste alkaa tänään!

Jee! Tänään se alkaa! Kirjoita kirja kuukaudessa -haaste!

Jos olet aina halunnut kirjoittaa kirjan etkä tiedä mistä on kyse, lue täältä lisää ilmaisesta ja kaikille avoimesta haasteesta.

Aloitusluento on netissä ja löytyy täältä. Jos et näe luentoa, muista kirjautua omilla tunnuksilla sisään, tai liity haasteeseen täällä!

HUOM! Jos olet VIP-jäsen tai Kirjoita kirja tai käsikirjoitus 10 viikossa kurssilla, sinun ei tarvitse liittyä erikseen haasteeseen.

Kerro kaverille!

Haluaisiko joku kavereistasi kirjoittaa kirjan?

Kerro heille haasteesta — haasteeseen ilmoittautumisaika menee umpeen viikon päästä sunnuntaina 22. päivä!

Jos olet kertonut haasteesta netissä, kerro jakamisesta minulle täällä ja voit voittaa ilmaisen Kutri.net:in VIP-jäsenyyden tai valmennussession!

Lue täältä lisää VIP-jäsenyydestä.