Miksi valmistautumisrituaalit eivät toimi?

Onko sinulla jokin rituaali, jonka teet aina ennen tärkeää, jännittävää tai stressaavaa tapahtumaa?

Kuunteletko esimerkiksi aina samaa biisiä valmistautuessasi baari-iltaan? Käytkö kampaajalla tai laitattamassa kynnet ennen tärkeitä treffejä? Järjestätkö työpöydän ennen vaativan työtehtävän tekemistä? Syötkö tietynlaisen aamiaisen päivänä, jonka uskot olevan stressaavan? Laitatko tietyt sukat jalkaan ennen tärkeää peliä?

Kuuntelin eilen Derek Halperinin podcastia, jossa hän haastatteli Francesca Ginoa. Tämä Harvardin yliopiston professori  kertoi tutkimuksesta, jossa oli huomattu että tutkittavat, jotka tekivät ennaltamäärätyn pienen rituaalin ennen vaativaa tehtävää suoriutuivat siitä paremmin kuin ne, jotka eivät tehneet sitä — myös silloin kun eivät itse uskoneet rituaalin auttavan.

Minun ymmärryksestäni käsin on selvää, miksi rituaali voi auttaa.

Voit kokea vain sen, mitä tietoisesti juuri nyt ajattelet. Jos huomiosi on rituaalissa, se ei ole tulevassa tapahtumassa ja siinä miten se voi mennä pieleen.

Rituaalit rakentuvat yleensä arkipäiväisestä tekemisestä tai jostain sellaisesta, mitä miellämme mukavaksi, joten totta kai niihin keskittyminen herättää meissä neutraaleja tai mukavia ajatuksia.

Sillä hetkellä kun ajattelet neutraaleja tai mukavia ajatuksia, mielentilasi ja tietoisuutesi taso on korkea, ajatus selkeä ja olo rento. Tästä tilasta käsin sinun on helppo nähdä asiat oikeassa mittakaavassa, muistaa mitä haluat elämältä ja huomata, ettei edessä oleva koitos oikeasti ole mikään elämän tai kuoleman kysymys.

Kyllä, rituaalit saattavat siis joskus toimia.

Tiedätkö mikä seuraava ajatuksesi on?

Et tiedä. Ja siksi me kaikki koemme monta kertaa päivässä tilanteen, jossa ajattelemme keskittyneesti jotain, kun mieleemme juolahtaa täysin irrallinen ajatus. Koska se katkaisee ajatusjatkumomme, sanomme että ”ajatus katkesi” — vaikka oikeasti se siirtyi vain johonkin uuteen aiheeseen.

Mitä tapahtuu, jos kesken rauhoittavaksi tarkoitetun rituaalin mieleesi juolahtaa ahdistava ajatus?

Pasmasi menevät hetkeksi sekaisin. Huomatessasi ahdistuneesi mieleesi juolahtaa: ”Voi ei, miten mä olen näin ahdistunut, vaikka tän rituaalin piti rauhoittaa mua? Nyt kaikki menee pieleen! Apua, nyt mun pitää rauhoittua.”

Mitä enemmän yrität rauhoittua, sitä todennäköisemmin hermostut lisää. Jännittävän tilanteen alkaessa olet hermoraunio ja varma siitä, että jotain ihan kamalaa tapahtuu.

Rituaalit toimivat niin kauan, kun huomiosi on siinä mitä teet.

Jos rituaali on sinusta hauska, hyödyllinen tai miellyttävä tapa viettää aikaa odotellessasi tiettyä tilannetta, miksi et tekisi sitä?

Rituaalit lakkaavat toimimasta, jos luulet että ne takaavat onnistuneen lopputuloksen. Ne kääntyvät sinua vastaan, jos luulet että ilman rituaalia et voi olla levollisin mielin tai varma onnistumisesta.

Esimerkiksi ihminen, joka uskoo, että aamumeditointi takaa hänelle levollisemman päivän voi kokea turhaa ahdistusta päivinä, jolloin meditointi jää jostain syystä väliin. Ahdistus ei synny siitä, että meditaatio jäi väliin vaan ajatuksesta: ”päivä on pilalla, koska meditaatio jäi väliin”.

Urheillja joka jollain tasolla uskoo että onnistunut rituaali on välttämätön osa onnistunutta urheilusuoritusta laskee turhaan suoritustasoaan päivinä jolloin rituaali menee jotenkin pieleen. Ongelmana ei ole rituaalin epäonnistuminen vaan ajatus: ”voi ei, miten mä voin onnistua urheilusuorituksessa, kun mun rituaali meni pieleen”.

Opettajallani Garret Kramerilla, joka on erikoistunut henkiseen urheiluvalmennukseen, on yksinkertainen ohje tilanteisiin, jossa mieli yhtäkkiä täyttyy turhanpäiväisistä pelkoajatuksista:

Pysy pelissä.

Anna ajatusten tulla ja mennä ja tee se, mitä olet tekemässä.

Voit olla hermostunut ja silti voittaa pelin. Voit ujostella hulluna ja silti onnistua puhumaan sinua kiinnostavalle ihmiselle. Voit olla jännittynyt ja silti puhua viisasti.

Tärkeintä on pysyä pelissä ja nähdä, että mielentilasi korjaa itse itsensä, jos et tee siitä ongelmaa.

Haluaisitko päästä eroon esiintymisjännityksestä, ujoudesta tai suoriutua paremmin urheilusuorituksista? Varaa aika valaisevaan ja vapauttavaan keskusteluun kanssani.