Paljastava PMS

Uskoisitko, jos väittäisin, että PMS:ien ja kuukautisten alun aikaan me naiset olemme kaikkein viisaimmillamme?

Ymmärrän, että jos olet juuri itkenyt, raivonnut ja esim. paiskannut avaimet lattiaan niin että autonavain on vääntynyt käyttökelvottomaksi (nimim. kokemusta on), sana “viisas” ei tule ensimmäiseksi mieleen…

Hormonien heiteltävänä

Kuukautisista ovulaatioon estrogeenitasomme ovat korkeimmillaan. Estrogeeni on “pikkuvaimo”-hormooni, joka tekee meidät mukautuvaisemmiksi, positiivisemmiksi, pehmeämmiksi (myös fyysisesti) ja muutenkin mukavammiksi. Siksi kuukautisten jälkeen olemme todennäköisesti positiivisimmillamme, näemme maailman ruusunpunaisten lasien läpi ja nielemme helpommin paskaa.

Juuri ennen ovulaatiota estrogeenitasomme ovat huipussaan, mikä selittänee sen, että monet naiset ovat himokkaimmilaan juuri ennen ovulaatiota.

Ovulaation jälkeen estrogeenitasot laskevat tasaisesti kohti kuukautisia, kun taas progesteroni eli keltarauhashormonitasot nousevat korkeammalle. Keltarauhashormoni on tasoittava, rauhoittava ja turruttava hormoni, joka tasoittaa mielialaheilahteluja. Rauhoittumisen kääntöpuolena on välinpitämättömäksi muuttuminen. Voi olla että olemme tietoisia elämämme ongelmakohdista, mutta emme välitä niistä.

Juuri ennen kuukautisia sekä estrogeeni- että progesteronitasomme ovat alhaisimmillaan, jolloin silmälaput (tai suomut) putoavat silmiltämme ja näemme elämämme sellaisena kuin se on.

Jos elämässä on kaikki kohdallaan, voi olla että kuukautiset alkavat lähes huomaamatta. Tai olemme korkeintaan turvonneita ja suklaanhimoisia. Jos taas olemme laiminlyöneet jotain elämänaluetta ja sulkeneet viimeiset kolme viikkoa silmämme joltain epäkohdilta, meitä alkaa suoraan sanottuna vituttaa. Ärtymyskynnystä laskee se, että tähän aikaan testosteronitasomme on korkea suhteessa muihin hormonitasoihin.

On turhaa yrittää kuitata paskat fiilikset PMS:nä ja valehdella itsellesi että kaikki on hyvin. Ei ole.

Miten siis ottaa ilo irti PMS:stä?

  1. Kuuntele itseäsi! Mikä on valitusvirtesi, kiukuttelusi tai raivoamisesi johtava teema? Mitä sanoja, sanontoja ja lauseita toistelet? Kuka on sinun mielestäsi epäreilu ja ennen kaikkea miksi? Ketä kadehdit? Kenestä ajattelet “hyvähän se on, kun sillä…” — ja miksi sillä on niin hyvä?Vielä mieluummin kirjoita ylös mikä kaikki sinua ottaa päähän, jotta näet selkeämmin mikä on valituksenaiheitasi yhdistävä teema.
  2. Miten olet itse edesauttanut ongelmatilanteen kehittymistä eli mitkä omat tarpeesi sinä olet jättänyt täyttämättä? Mihin ehdotuksiin tai vaatimuksiin olet mennyt suostumaan vastoin tahtoasi (esimerkiksi estrogeenihuuruissa)?
  3. PMS-raivarit tulevat yleensä muodossa “mä en halua” ja “mä en jaksa” jne. Jos et halua/jaksa tätä, MITÄ sitten haluat?
  4. Päätä tehdä asialle jotain. Sitten päätä mitä teet. Laadi mieluummin kirjallinen suunnitelma. Mieti strategioita varmistaa, ettet vahingossa estrogeenipäissäsi mene perumaan päätöstäsi tai progesteroniapatiassa jätä tekemättä mitä olet päättänyt tehdä.
  5. Yleensä jo tosiasioiden tunnustaminen helpottaa PMS-oireita. Vielä enemmän helpottaa se, että päätät tehdä asialle jotain. Kaikkein varmimmin PMS-raivon vie pois se, että teet asialle jotain.
[hcshort id=”7″]

5 vastausta artikkeliin “Paljastava PMS”

  1. Olisivatpa pms-oireet pelkkää väsymystä ja vitutusta, mutta kun siihen yhdistyy ihon rasvoittuminen (aamulla pesty tukka on jo illalla rasvaisen oloinen ja todella lättänä), finnejä, turvotusta (näyttää siltä kuin olisi raskaana, vaikka ei ole munaa vuosiin nähnytkään, ikävä kyllä) jne. Ei pysty lähtemään edes kivoihin tilaisuuksiin tai näkemään muita ihmisiä, kun tuntee itsensä niin suunnattoman rumaksi sen lisäksi, että raivostuttaa ja masentaa ihan kaikki. Ei, terveellinen ruoka ja liikunta ja lisäravinteetkaan eivät auta. Oireet vain pahenevat kun lähestyy neljänkymmenen vuoden ikää. Ovulaation aikaan taas tuntee itsensä ihan kohtuullisen viehättäväksi ihmiseksi, harmi että se aika on niin lyhyt varsinkin lyhyen kuukautiskierron naisilla 🙁

  2. Hei, ja kiitos artikkelistasi!
    Googlailemalla aiheeseen liittyen tänne vahingossa päädyin, ja haluaisin vain kommentoida että sinulla ei taida olla ollenkaan käsitystä siitä mitä PMS voi olla.

    Pahimmillaan PMS mielialaoireet vastaavat skaalallaan ”oikeaa” masennusta. Kun estrogeeni PMS aikaan vähenee, romahtaa sen seurauksena myös serotoniini joka on ihmisen mielialahormoni, jonka vajaus ilmenee esimerkiksi alakulona, apatiana ja masennuksena.
    Osa naisista tarvitseekin esimerkiksi PMS oireisiinsa oikeasti masennuslääkityksen, koska ne ovat niin pahoja. Se että PMS aikaan kokee alakuloa, masentuneisuutta tai agressiivisuutta ei välttämättä liity yhtään mitenkään kyseessä olevan ihmisen elämäntilanteeseen, vaan voi siis täysin johtua PMS aikaisesta tilapäisestä hormoniepätasapainosta.

    Joten, haluaisin vain todeta että nämä asiat ovat todella yksilöllisiä, ja se että sinulla ei ole PMSsää, tai että tuttavapiirissäsi ihmiset eivät kärsi siitä, ei todellakaan tarkoita etteikö se muilla olisi todellista tai vain keksitty ongelma.

    Kaikkein varmimmin PMS raivon vie pois se, että hormonitasapaino palautuu PMSsän mennessä ohi.

    1. Kiitos kommentistasi! Hyvä pointti. Kirjoittaessani aikanani tämän artikkelin 6 vuotta sitten en tiennyt niin paljon hormoneista ja välittäjäaineista kuin tiedän nykyään.

      En myöskään ymmärtänyt miten oma ajattelumme luo kokemuksemme.

      Voisin jossain välissä kokeilla päivittää artikkelia niiden osalta.

      Olen edelleen sitä mieltä että kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitkä asiat ottavat päähän PMS:n aikaan ja sitten kun mieliala alkaa estrogeenin avustuksella taas nousta, kannattaa laatia suunnitelma siitä, miten voi ratkaista omassa elämässä olevat epäkohdat.

  3. Hei Katri!

    Luin tän kirjotuksen sillon ihan uunituoreena. Mulla on pms/pmdd. Jopa suljetulle päätynyt sen takia. Eli tiedän mitä se on.

    Tämä kirjoitus pitää oman vaikeankin diagnoosini kanssa viimeistä piirtoa myöden paikkansa. Nykyään tiedän tosin että serotoniinilla on iso rooli tässä kaikessa, mutta vuoristorata kulkee juurikin kuvailemallasi tavalla, noiden hormonien vuoksi. Elämän epäkohdat eivät ole kuviteltuja, vaan ne tulevat esille pms:n aikana.

    Tänään jälleen luin tämän kirjoituksen, koska lähetin linkin ystävälleni joka on vaiheessa ”suomut poissa”.

    Suomessa on surkean vähän tietoa pms:stä, jopa lääkärien keskuudessa. Tämä on fiksuin teksti johon olen törmännyt.

    Kiitos 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.