Menestyskirjailijan vinkit: näin kirjoitin yli 101 kirjaa

Äitini Kirsti Manninen on menestynyt pitkän linjan kirjailija ja käsikirjoittaja, jonka kirjat ovat usein myydyimpien ja kirjastojen lainatuimpien kirjojen listoilla. Hän aloitti kirjojen kirjoittamisen 1974 kirjoittamalla Suomen rationalisointiliiton historiikin ja on sen jälkeen kirjoittanut yli 90 101 julkaistua teosta. (Laskimme kirjamäärän ensin väärin!)

Kirjojen joukkoon mahtuu niin lastenkirjoja, dekkareita, rakkausromaaneja, opaskirjoja, historiikkejä kuin väitöskirja. Rakkausromaanit Kirsti on kirjoittanut Enni Mustosen nimellä, muut omalla nimellään.

Sen lisäksi hän on tuottelias käsikirjoittaja, joka mm. kirjoitti Suomen ensimmäisen saippuaooppera-tyyppisen draamasarjan ”Suomen Dallasin” eli metsäteollisuussuvusta kertovan tv-sarjan ”Vihreän kullan maa”.

Kirstin pisin käsikirjoituskeikka oli Kotikatu-sarja, jota hän kirjoitti yhdessä 3-4 muun kirjoittajan kanssa vuosina 1995-2002. Yhteensä hän on ollut kirjoittajana noin 475 osassa eri televisiosarjoja.

Vain harva ammattikirjoittaja pystyy yhtä hurjaan tahtiin — ainakaan palamatta loppuun tai kyllästymättä työhönsä. Vaikka äidilläni on mm. viiden lapsen yksinhuoltajana ollut elämässä haastavia aikoja, en ole nähnyt hänen koskaan väsyvän työhönsä.

Kuvaavaa on, että vaikka hän on ollut kaikista kirjoistaan innoissaan, en ole nähnyt häntä yhtä liekeissä kuin mitä hän oli kirjoittaessaan uusinta kirjaansa Syrjästäkatsojan tarinoita: 1. Paimentyttö.

Kutri.net:issä alkaa ensi lauantaina ”Kirjoita kirja kuukaudessa” -haaste, jonka ideana on auttaa niin minua kuin kaikkia kirjan kirjoittamisesta haaveilevia toteuttamaan unelmansa.

Sen kunniaksi kysyin tältä tuotteliaimmalta tuntemaltani kirjailijalta, mikä hänen tuotteliaisuutensa salaisuus on.

Kirsti Mannisen tuotteliaisuuden salaisuus

Kirsti uskoo tuotteliaisuutensa kumpuavan kolmesta eri asiasta: innostuksesta siihen mitä milloinkin tekee, kyvystä keskittyä siihen mitä tekee ja systemaattisuudesta eli siitä, ettei hän tee asioita summamutikassa vaan järjestelmällisesti.

Innostus

”Jotta ihminen pystyy innostumaan, hänen on hyvä kokeilla eri asioita. Harva pystyy neljäkymmentä vuotta innostumaan täsmälleen samasta asiasta. Noudatan Mae Westin periaatetta: ’Kahdesta pahasta valitsen aina sen mitä en ole ennen kokeillut.’

Kun lähtee kirjoittamaan uudesta aihepiiristä tai uutta lajia, joutuu menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja syventymään asioihin joista ei aiemmin tiennyt mitään. Silloin väkisinkin innostuu, koska tekstinteosta tulee seikkailu.”

Keskittyminen

”Keskittyminen on osin armolahja, mutta sitäkin voi opetella. Olen ollut pienestä pitäen lukutoukka, joka ei kuule eikä näe, kun lukee, kirjoittaa tai katsoo televisiota. Niiden jotka eivät ole luontaisesti yhtä hyviä keskittymään, on hyvä sulkea pois häiriötekijät.

Yksi tapa mennä keskittymisen tilaan on meditaatio. Tavallisin meditaationi on maata pitkälläni, koska ajattelemisen ydin on takapuolessa. Makaan joutilaana ja ajattelen konkreettisesti sanoina ja lauseina sitä mitä aion kirjoittaa, kunnes löydän tarinan langanpään.

Kun langanpää löytyy, nousen kirjoittamaan. Se voi olla ihan väärä langanpää, mutta kun sitä lähtee purkamaan, oikea pää kyllä löytyy.

Muita tapoja päästä tähän meditoivaan tilaan on olla liikkeessä autolla, pyörällä tai vaikka kävellen. Kun on matkalla ei mistään ei mihinkään ja ympäristö vaihtuu, meditaatio pääsee parempaan vauhtiin.

Toinen vaihtoehto on tehdä jotain yksinkertaista — silittää tai tiskata.

Jos ajatus ei lähde lentoon, niin sitten kannattaa tehdä jotain ihan muuta ja odottaa, että se ensimmäinen tarinan langanpää tulee mieleen — syntyy yhteys omaan alitajuntaan, josta alkaa nousta sanoja.

Nämä ovat minun tapojani, mutta jokaisen pitää löytää omat tapansa jolla pääsee keskittymisen tilaan.”

Systemaattisuus

”Kaikki tekstit — olivat ne runoja tai elokuvakäsiksiä, romaaneita tai tietokirjoja — vaativat luurangon.

Ammattitaitoa vaatii tietää millainen rakenne tämäntyyppisessä kirjoituksessa tarvitaan. Rakenteeseen kuuluu varsinaisen struktuurin lisäksi hahmot ja maailma.

Niiden haltuunottoa varten pitää tehdä oikeasti töitä. Teen aina hillittömästi taustatyötä ennen kuin alan kirjoittaa — otan maailma ensin haltuun.

Jos esimerkiksi tekee romaanin joka sijoittuu tiettyyn ympäristöön, kirjoittajalla pitää olla enemmän kuin alkeellinen käsitys siitä miten kyseinen ympäristö toimii.

Kaikkein parasta olisi, jos tarinan maailmasta olisi omakohtainen kokemus. Jos kuvaa junamatkaa Helsingistä Rovaniemelle se on hyvä tehdä oikeasti.

Rakenne pitää kirjoittaa ylös eikä vain yrittää pitää sitä mielessään.

Innostuksen tilassa rakenne joustaa ja sen päälle voi lisätä paljon lihaa. Olennaista on ettei rakenne petä, koska muuten tekee turhaa työtä.

Vaikka kuinka innostuisi jostain kohtauksesta tai kuvailusta tai olisi löytänyt hienon dokumentin, jonka haluaisi käyttää kokonaan, niin jos se ei mahdu sille varattuun tilaan, niin sitä on turha survoa sitä siihen. Myöhemmin sen joutuu kuitenkin leikkaamaan pois.”

Haaveiletko sinä kirjan kirjoittamisesta? Ota ensimmäinen askel unelmasi toteuttamiseen ja liity mukaan ilmaiseen Kirjoita kirja kuukaudessa -haasteeseen.

Se ei velvoita sinua mihinkään, mutta voi antaa tietoa ja tukea oman projektisi aloittamiseen ja loppuun saattamiseen.

Ensi lauantaina 14.9.2013 ilmestyvässä Kirjoita kirja kuukaudessa -nettiluennossa avaan haasteeseen osallistuville esimerkkien kanssa näitä Kirstin vinkkejä sekä kerron omia kokemuksiani ja vinkkejäni, jotka olen havainnut hyväksi 30 kirjaa kirjoittaessani.

Haasteeseen on jo vastannut romaanien kirjoittajien lisäksi erilaisten oppaiden kirjoittajia, novellikokoelmaa loppuun vievä ja graduaan kirjoittava kirjoittaja.

Lue myös vanha kirjoitukseni: ”Miksi kirjoittaminen on kovaa työtä”

Haastattelin äitiäni viime syksynä VIP-podcastissa luovuudesta. VIP-jäsenet voivat kuunnella podcastin täällä.

Jos haluat kuulla kaikki VIP-podcastit, oppia lisää kirjoittamisesta, laihtumisesta, äitiydestä tai ihmismielen toiminnasta, voit liittyä täällä VIP-jäseneksi.

Yksi vastaus artikkeliin “Menestyskirjailijan vinkit: näin kirjoitin yli 101 kirjaa”

  1. Kirsti Manninen on innostava kuunneltava. Luovuus-keskustelu on loistava. Olisiko mahdollista saada vielä toinenkin hänen haastattelunsa? Esimerkiksi ylläoleva teksti olisi mahtavaa kuulla Kirstin omasta suusta, miltei kuulen jo hänen äänenpainonsa ja innostuksensa! Kuulisin mielelläni niistä sudenkuopista, joihin voi alkuinnostuksessaan pudota, varoittavia esimerkkejä, mitä kun juttu ei kulje ja ”esilukijat” haukkuvat…

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.