Päivän teoriassa puhuin tänään luottamuksesta.
Oletko joutunut tilanteeseen, jossa olet saanut ilmi läheisesi toimineen salaa selkäsi takana tavalla, jota et hyväksy tai joka on ollut vastoin sitä mitä olitte sopineet?
Eli esimerkiksi hän on harrastanut seksiä toisen ihmisen kanssa, tuhlannut yhteisiä rahojanne kysymättä mielipidettäsi tai käyttänyt päihteitä enemmän kuin on antanut ymmärtää.
Tunnetko itsesi petetyksi tai ainakin tyhmäksi? Mietitkö voitko enää koskaan luottaa keneenkään — tai ainakaan läheiseesi?
Kumpi on suurempi?
Ihan ensimmäinen kysymys on tärkein: onko suhteenne suurempi kuin tapahtunut petos?
Mieti mitä kaikkea hyvää olette kokeneet yhdessä. Miten paljon välillänne on ollut — ja on yhä — rakkautta.
Kuuntele sydäntäsi: onko rakkautenne suurempi, tärkeämpi ja arvokkaampi kuin tapahtunut vääryys?
Katuuko läheinen tekoaan ja haluaa toimia jatkossa toisin? Vai onko hän sitä mieltä että se oli oikeutettu?
Jos hän ei muuta käytöstään, haluatko jakaa vielä arkesi hänen kanssaan? Vai onko parempi rakastaa häntä kauempaa — ilman säännöllistä kontaktia.
Kaikki luottamus on itseluottamusta
Lähes aina kun joku jää läheiselleen kiinni petoksesta, läheinen kertoo tietäneensä jollain tasolla, että jotain on oli pielessä. Syystä tai toisesta hän ei ole halunnut ottaa asiaa esille vaan on ajatellut olevansa vainoharhainen.
Ongelmana ei siis ollut se, etteikö heidän alitajuntansa olisi kertonut heille, ettei toisen juttuihin voi luottaa. Ongelmana oli se, että he luottivat enemmän toisen sanaan kuin omaan kykyynsä lukea toista.
Ihmismieli on erikoistunut pienen pienten mikroilmeiden, äänenpainojen ja eleiden lukemiseen. Jos toinen valehtelee, salaa jotain tai tuntee syyllisyyttä, se lähes aina näkyy hänestä jotenkin.
Vaikka et tietäisi mitä toinen on tehnyt, alitajuntasi rekisteröi ristiriidat toisen olemuksesta.
Koska signaalit ovat sanattomia, alitajuntasi viestii niistä oudolla ololla — tunteella, että jokin ei nyt ole kohdallaan.
Selkeimmin alitajunnan viestit kuulee kun olet itse ns. korkeassa mielentilassa. Eli kun olosi on rento, vakaa ja avoin.
Jos koet paineen tunnetta, et kuule sisäistä viisauttasi vaan sisäistä pelkoasi.
Kaikki valehtelevat — myös sinä
Käytännössä jokainen ihminen valehtelee silloin tällöin tai jättää sanomatta asioita, jotka olisi parempi sanoa ääneen. Joskus valehtelemme jopa itsellemme, koska emme halua kohdata epämiellyttävää totuutta.
Niin sinäkin teit, kun sivuutit oman intuitiosi varoituksen siitä että toisen jutuissa jokin ei täsmännyt.
Vahinko on tapahtunut, ja siitä on turha syyttää itseään. Tärkeää on vain ottaa opikseen ja jatkossa luottaa enemmän omaan tunteeseen kuin toisen sanaan.
Luota itseesi myös silloin kun muut eivät usko sinuun
Samaa mekaniikkaa voi käyttää myös toisin päin. Ehkä olet joskus saanut vahvan ja vakaan fiiliksen siitä, miten sinun pitäisi menetellä jonkin asian tai tilanteen suhteen.
Et ole tuntenut painetta tai paniikkia, vaan kummallista rauhaa.
Kun olet kertonut aikomuksistasi muille, he ovat dumanneet ajatuksesi.
Mitä olet silloin tehnyt? Oletko luottanut enemmän heidän arvostelukykyynsä vai sisäiseen viisuteesi.
Jos luotit enemmän muihin kuin itseesi, saatat vieläkin miettiä teitkö väärin.
Jos luotit vakaaseen fiilikseen sisälläsi, veikkaan että olet tyytyväinen valintaasi — jopa silloin kun se ei mennyt niin kuin ajattelit.
Haastan sinut harjoittelemaan itseesi luottamista
Haastan sinut kuuntelemaan tämän viikon ajan tarkemmin mitä vakaa fiilis kehottaa sinua tekemään eri tilanteissa.
Tässä on kaksi käytännön haastetta tsekattavaksi samantien — kumpikin haaste päättyy sunnuntaina 16.2.2016.
Jos olet lapseton 27-40-vuotias sinkku ja voit tulla kesäksi pääkaupunkiseudulle, kokeile mikä fiilis sinuun iskee sivustolla http://haeohjelmaan.net.
Jos et ole vielä kutri.net:in VIP-jäsen, tsekkaa tuntuuko jäsenyys sinun jutultasi täällä: https://kutri.net/jasenet//liityvipiksi.