Valitse elämäsi

Onko elämäntilanteesi, parisuhteesi, työpaikkasi tai kehosi muuttunut niin, että sinusta tuntuu ettet valinnut sitä? Tiesitkö että nopein tapa muuttaa kokemustasi tilanteesta joka ei juuri nyt miellytä on valita se?

Kuuntelin pari päivää sitten uusiksi radio-ohjelmaa, jossa minä, Maria Jungner ja avioerotutkija Jyrki Kiiski puhumme avioeroista. Voit kuunnella ohjelman täällä.

Siinä kerron ihmismielen rakenteisiin kuuluvasta valintavääristymästä, joka saa tietoisesti valitsemamme asian kokemaan arvonnousun silmissämme.

Tutkijat olettavat tämän vääristymän kehittyneen siksi, etteivät ihmiset jäisi vatvomaan jokaista valintaansa, vaan jatkaisivat elämäänsä eteenpäin kohti uusia valintoja.

Joskus kuitenkin se, minkä aikanaan valitsimme muuttuu tai osoittautuu ajan myötä toisenlaiseksi, kuin mitä se oli tai millaiseksi sen kuvittelimme.

Valintavääristymä saattaa selittää myös sen, miksi pitkissä parisuhteissa toiselle tai molemmille kumppaneista tulee fiilis, että ”mä en valinnut tätä parisuhdetta”.

Useimpien ihmisten ajatusmaailma, käytös ja ulkonäkö muuttuu ajan mittaan. Se ihminen jonka kanssa olet tänään naimisissa tuskin enää näyttää tai kuulostaa samalta kuin ihminen, jonka valitsit kumppaniksesi vuosia sitten.

Pienten lasten vanhemmat harvemmin ymmärsivät lasten teon aloittaessaan, että samalla kun he valitsevat ilon ja innostuksen omien jälkeläisten kasvun seuraamisesta, he valitsivat myös unettomat yöt, korvatulehduskierteet, uhmaikäraivarit tai ympärivuorokautisen vastuun toisen ihmisen hyvinvoinnista.

Ylipainoinen ei valinnut lohturuokaan tarttuessaan tai sohvan pohjalle jämähtäessään kymmeniä kiloja ylipainoa vaan stressin lievitystä tai lepoa.

Nykyinen elämäntilanteesi on seurausta valtavan pitkästä ketjusta valintoja, joita olet tehnyt elämäsi varrella. Jos olisit valinnut kerrankin toisin, elämäsi näyttäisi tänään toisenlaiselta. Mutta et valinnut.

Nopein tapa vapautua ahdistuksesta ja vitutuksesta on valita aktiivisesti ja tietoisesti se, mitä sinulla on.

Valitse se mitä sinulla on

Mitä hyvää tässä tilanteessa on?

Jokaisessa tilanteessa on jotain hyvää ja arvokasta — jos ei muuta niin se, että siitä voi oppia jotain.

Vaikea sairaus voi opettaa kärsivällisyyttä, kestävyyttä ja arvostusta elämää kohtaan.

Ylipaino voi opettaa millaiset valinnat johtavat lihomiseen.

Tylsä työ voi antaa aikaa ajatella millaista työtä haluat tehdä jatkossa.

Joskus valintaa helpottaa se, että näet miksi valinnat, jotka johtivat tähän tilanteeseen tuntuivat aikanaan oikeilta. Mitkä tuolloin olettamistasi asioista ovat yhä totta tai paremmin kuin mitä oletit?

Vaikka en osannut arvioida miten vaativaa lasten kanssa eläminen on, en myöskään osannut kuvitella miten valtavasti voisin kokea rakkautta heitä kohtaan.

Tai miten ihanalta ja helpottavalta voi tuntua kun koko illan kitissyt lapsi nukahtaa.

Jos tämän tilanteen valitseminen tuntuu kertakaikkiaan mahdottomalta, mitä valitset sen tilalle?

Mitä haittoja, hankaluuksia ja epämiellyttäviä asioita toisesta valinnasta seuraa?

Jos valitset lopettaa tämän suhteen sen sijaan että valitsisit kumppanisi uudestaan, valitset myös surun suhteen päättymisestä ja menetät silminnäkijän elämällesi.

Jos valitset lasten luovuttamisen jonkun toisen hoitoon, valitset ikävän lapsia kohtaan ja menetät mahdollisuuden kokea iloa ja ylpeyttä kun näet heidän kasvavan ja kehittyvän arjessa.

Jos valitset tylsältä tuntuvasta työpaikasta irtisanoutumisen valitset taloudellisen turvattomuuden ja menetät arkeen ryhtiä tuovan rutiinin.

Miltä toinen valinta näyttää kun mietit myös sen haittapuolia?

Valitsitpa sitten sen, mitä sinulla on nyt tai sitten jotain ihan muuta, tärkeintä on nähdä että sinulla on aina vapaus valita.

Jos et näe sitä, katso tarkemmin — ne vaihtoehdot joita mielestäsi ei ole olemassakaan, ovat mielestäsi vain niin huonoja, ettet tule edes ajatelleeksi niitä.

Kun näet että sinulla on olemassa huonompiakin vaihtoehtoja, voit nähdä miten se, mitä sinulla on, on itse asiassa hyvä vaihtoehto.

Hyviä valintoja!

valitseelamasi

Tiesitkö että voit kokea hyvää oloa, mielenrauhaa ja jopa onnea hetkenä minä hyvänsä, olosuhteista riippumatta? Jos et, tsekkaa Mielenrauha-kurssini.

Yksi vastaus artikkeliin “Valitse elämäsi”

  1. Kun puuaathn tasa-arvosta, puuaathn yleense4 naisten ja miesten tasa-arvosta tai taloudellisesta tasa-arvosta. Te4rkein tasa-arvo eli poliittinen tasa-arvo sen sijaan ei kiinnosta nykype4ive4ne4 kete4e4n. Kannatan poliittista tasa-arvoa, eike4 sen mieleste4ni tarvitse johtaa anarkiaan. Poliittinen tasa-arvohan on asiantila, jossa mike4e4n muu peruste kuin puolustautuminen ei anna kenelleke4e4n oikeutta ve4kivaltaa tai sen uhkaa ke4ytte4en pakottaa muita. Te4he4n ei ole oikeutta yksilf6ille4, eike4 yhteisf6ille4. Jos joku perustaa anarkian nimisse4 pakkovaltaa ke4ytte4ve4n organisaation (esimerkiksi rikollisje4rjestf6n) ja alkaa sen avulla pakottaa ja alistaa muita, muilla on oikeus yksilf6ine4 ja kollektiivina puolustautua te4te4 hanketta vastaan ja palauttaa tasa-arvo. Poliittinen tasa-arvo ei ole toteutunut misse4e4n pe4in maailmaa, koska kaikkialla maailmassa poliittinen pe4e4tf6ksenteko perustuu ve4kivallan uhkaan ja kuuluu pienelle ve4hemmistf6lle. Se, ette4 ve4hemmistf6 mahdollisesti valitaan vaaleilla, ei muuta asiaa. Vaikka kukaan muu ei ke4visi e4e4neste4me4sse4 kuin ve4hemmistf6 itse, se hallitsee silti. Rikkauden ja kf6yhyyden olemassaolo ei merkitse epe4tasa-arvoa poliittisessa mielesse4. Rikkaalla ja kf6yhe4lle4 voi olla samat oikeudet tehde4 asioita, mutta ainoastaan rikas voi tehde4 niite4, koska he4nelle4 on rahaa. Mutta on kf6yhe4lle4kin oikeus tehde4 samat asiat, jos he4n vain saa rahaa jostakin. Jos poliittisen vallan avulla aletaan rangaista verotuksella ja muilla keinoilla niite4, jotka ovat onnistuneet hankkimaan hyve4t tulot ja varallisuutta, mite4 ihmeen tasa-arvoa te4me4 on. Te4llf6inhe4n menestymiseste4 ja vaurastumisesta tehde4e4n ike4e4n kuin rikos, ja siite4 rangaistaan. Omaisuuden hankkiminen ei ole automaattisesti kenenke4e4n alistamista ja pakottamista, joten poliittisen tasa-arvon nimisse4 yhteisf6lle4 ei ole oikeutta ”puolustautua” te4te4 toimintaa vastaan ja tehde4 rikkaasta pakkokeinoin kf6yhe4e4. Tiettyjen ryhmien ylenpalttiseen varallisuuden hankkimiseen kyseenalaisin keinoin, joka johtaisi kansakunnan jakaantumiseen upporikkaisiin ja rutikf6yhiin, voidaan tietysti puuttua, mutta oma kysymyksense4 on, miten sen tulisi tapahtua poliittisen tasa-arvon periaatetta vaarantamatta. Te4he4n on olemassa keinot, mutta asia on niin mutkikas, ettei site4 te4sse4 voi ke4sitelle4 te4me4n tarkemmin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.