Etsitkö unelmiesi uraa?

tie2
Alkuperäinen kuva: sxc.hu/Andreas Krappweis

Etsitkö vielä elämäntehtävääsi? Haluatko löytää työn jota rakastat? Etkö tiedä mitä haluaisit tehdä elääksesi?

Olet ehkä kuullut joko sanonnan ”tee mitä rakastat ja raha tulee perässä” (”do what you love and money will follow”) tai ohjeen seurata omaa intohimoasi ”sinulle tarkoitetun” uran luomiseksi (”follow your passion”).

Jos uskoit väitettä, olet ehkä yrittänyt turhaan miettiä mikä saisi sinut ihan liekkeihin tai miten voisit tehdä jostain intohimosi kohteesta (suklaa?) ammatin. Seis! Sinua on harhautettu!

Oma äitini täytti juuri 60 vuotta ja on monella mittarilla mitaten menestynyt niin kirjailijana, käsikirjoittajana kuin jopa akateemisissa opinnoissaan. Siitä huolimatta hänellä on tapana sanoa, ettei hän vieläkään tiedä, mitä tekisi isona. Läheltä katsottuna äidin urakehitys on ollut sangen sattumanvaraista, mutta kuten Aristoteleen määritelmä hyvästä tarinasta kuuluu, tapahtumat ovat olleet ennalta-arvaamattomia mutta väjäämättömiä. (”In a good story events are unpredictable but inevitable.”) Monet järjettömältä näyttävät valinnat ovat johtaneet mielenkiintoisiin ja menestyneisiin projekteihin.

Uutta vauvaani imettäessä olen ehtinyt kuunnella paljon podcasteja, joista uusin suosikkini on Accidental Creative -podcast. Sen vetäjä Todd Henry haastatteli uusimmassa osassa Cal Newportia, jonka kirja So good they can’t ignore you käsittelee omalla uralla erinomaiseksi tulemista.

Calilla on radikaali väite. Hänen mielestään suositus ”intohimon seuraamisesta” on huono ja harhaanjohtava. Kun hän tutki ja haastatteli valitsemallaan uralla poikkeuksellisen hyvin menestyneitä ihmisiä, hän huomasi että vain harvoin heillä oli uraa aloitellessaan kirkas visio ja syvä intohimo valitsemaansa työtä kohtaan.

Sen sijaan näyttää siltä, että urallaan menestyneet lähtivät tekemään jotain, mikä jollain lailla kiinnosti heitä. Ammattitaidon lisääntyminen ja sen näkeminen, miten menestys voisi auttaa heitä elämään heidän mieltymyksiinsä sopivaa elämää kannusti työskentelemään entistä ahkerammin ammattitaidon kehittämisen ja uralla etenemisen eteen. Jossain vaiheessa ammatissa menestyminen alkoi näkyä myös intohimoisena suhteena omaan työhön. Toisin sanoen heidän kohdallaan oikea ohje olisi ollut ”tee jotain mikä kiinnostaa kunnes olet parempi kuin muut ja intohimo seuraa perässä”.

Cal suosittelee että itselleeen sopivaa ammattia tai uraa etsivät valitsisivat työn seuraavia kolmea kriteeriä käyttäen:

1. Ala tai työ herättää jonkinlaista mielenkiintoa

Jos sinulla on useita kiinnostuksen kohteita, voit melkeinpä heittää kolikkoa parhaan valitsemiseksi, ellei sinulla ole selvästi lahjoja tiettyyn työhön. Alkuperäisen työn ei tarvitse olla lopullinen ammatti vaan oppiessasi lisää ammatistasi ja kehittyessäsi siinä paremmaksi voit kehittää ammattia suuntaan, joissa voit hyödyntää urasi alussa omaksumiasi taitoja entistä suuremmalla menestyksellä.

Esimerkkinä voisi olla rikostoimittaja, joka kehittyy todella hyväksi kirjoittajaksi ja tutustuu rikollisten ja oikeuslaitoksen toimintaan ja alkaa sitten kirjoittaa menestysdekkareita.

2. Työssä menestyminen antaa enemmän vapautta ja valtaa

Jos tulet valitsemassasi ammatissa paremmaksi kuin muut, avautuuko sinulle enemmän kiinnostavia työtilaisuuksia ja saatko määritellä tarkemmin miten ja milloin työtä teet — vai saatko entistä enemmän vastuuta samalla kuin vaihtoehtosi vähenevät?

Tällä tunnin mittaisella luennolla Cal selittää tarkemmin että valinnanvapaudella hän tarkoittaa sitä, että voit valita vapaammin sellaisen työmuodon, joka vastaa mieltymyksiäsi.

Esimerkiksi minulle on tärkeämpää päättää täysin vapaasti omista aikatauluistani kuin saada säännöllistä kuukausipalkkaa tai olla osa innostavaa työyhteisöä — kun taas jollekulle toiselle voi olla tärkeämpää hyvät työsuhde-edut, säännöllinen palkka ja työkavereiden sosiaalinen verkosto kuin täydellinen vapaus työn sisällön ja aikataulujen suhteen.

3. Työ vastaa omia arvoja

Tällä Cal tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että jos et esimerkiksi arvosta tapaa, jolla suuryritykset pyrkivät luomaan voittoa, sinulle ei ehkä sovi työ, joka edesauttaa suuryrityksiä menestymään. Tai jos olet sitä mieltä että viihde turruttaa ihmisten omaa ajattelukykyä ja sitä kautta tuhoaa yhteiskuntaa, sinun ei ehkä kannata hakeutua tekemään viihdeohjelmia.

Sattuman kaupalla kirjailija ja valmentaja

Kun mietin omaa työhistoriaa Calin väitteiden näkökulmasta, tajusin ettei minuakaan ole alunperin vienyt kirjoittajaksi suuri intohimo kirjoittamiseen ja käsikirjoittamiseen. Kirjoitin ensimmäisen oman kirjani siskoni kanssa, koska halusimme hankkia rahaa InterRailiin ja kirjailijan tyttärinä emme tienneet parempaakaan tapaa tienata nopeasti pari tuhatta markkaa.

Vielä vähemmän ajattelin alkavani valmentajaksi — vielä silloinkin kun menin Supercoach Academyyn, olin melko varma etten alkaisi koskaan valmentaa ammatikseni.

Sen huomaaminen että minulla on lahjoja valitsemallani alalla innosti opiskelemaan ja harjoittelemaan lisää, mistä seurasi parempia työtilaisuuksia ja entistä syvempi halu kehittyä valitsemallani uralla. Nyt suhtaudun intohimoisesti niin virtuaali- kuin kasvokkain valmentamiseen ja toivon voivani rakentaa tästä vuosikausia kestävän uran. Mitä päädyn tekemään isona, on sitten eri juttu…

Jos olet jo löytänyt oman unelma-ammattisi, miten löysit sen? Jos olet vielä etsimässä omaa intohimoasi, mikä ala tai juttu voisi jollain lailla kiinnostaa sinua?


Loin Löydä itsesi -nettikurssin auttamaan itsesi näköisen elämän luomisessa — ml. itsesi näköisen työn luomisessa. Nyt saat Löydä itsesi -nettikurssille liittyessäsi myös katsomisoikeudet Aidon elämän kolme prinsiippiä -kurssiin, jossa opetan ajattelumallin, jonka ansiosta elämäni tuntuu helpolta ja kevyeltä silloinkin, kun ulkoiset olosuhteet ovat tavallista haastavampia. Lue täältä lisää kummastakin kurssista.

Molemmat kurssit kuuluvat lisäksi Kutri.net:in VIP-jäsenyyteen, johon sisältyy myös uskomattoman paljon muuta hyödyllistä, kiinnostavaa ja tärkeää materiaalia.

2 vastausta artikkeliin “Etsitkö unelmiesi uraa?”

  1. Ihana aihe tämä!!! ja ihana lause tämä: “tee mitä rakastat ja raha tulee perässä”!

    Kysymykseen ”etsitkö unelmiesi uraa”? Vastaan, että: Kyllä etsin!! ”Ongelma” on vain siinä, etten haluakaan löytää sitä vaan nautin etsimisestä…:)) Mutta tuohon tekstiisi viitaten, kyllä minulle tekemisellä pitää olla ihan tietty omanlaisensa merkitys. Siitä johtuvaa sisäistä fiilistä ei osaa sanoin edes kuvailla. Etsimällä sitä ei kuitenkaan löydä vaan fiilikset tulee ikään kuin vahingossa, ja ehkä juuri se tekee etsimisestä niin kiehtovaa…

  2. Joo, aika samalla periaatteella itsekin valitsen kohteitani. Ei tarvitse olla mitään varmaa tietoa sisällöistä vaan uteliaana katsoo, mitä tuleman pitää. Yksi asia, johon olen nykypäivänä havahtunut, että ei keskity mielekkään asian kestoon ajallisesti, siis ts. ei keskitä ajatuksiaan sille, että ”tämä kun säilyisi loppun ikääni” vaan ajattelen siten, että ”wau, tällaisenkin asian sain nyt kokea”. Se luo enemmän kiitollisuuden aihetta. 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.