17. Kirjoituspäivä: Maneerit

“Substitute ’damn’ every time you’re inclined to write ’very;’ your editor will delete it and the writing will be just as it should be.”
― Mark Twain

Vaihda jokainen ”oikein”-sana ”hemmetin” -sanaksi; kustannustoimittajasi poistaa sen ja kirjoituksestasi tulee juuri sellainen kuin sen pitää olla.

Luulen että jokaisella kirjoittajalla on jotain maneereita — (turhia) tapoja ilmaista jokin asia.

Esimerkiksi itse käytän raakatekstissä liian helposti ”kyllä”-sanaa ja aloitan lauseita ”no, …”

Olen oppinut poistamaan nämä maneerit ennen kuin kirja lähtee eteenpäin. En murehdi niitä kirjoittaessa – vasta editoidessa.

Katso tekstiäsi. Mitä maneereja sinulla voisi olla?

6 vastausta artikkeliin “17. Kirjoituspäivä: Maneerit”

 1. Kirja on edennyt taas muutaman lliuskan verran. Myös vanhaa olen editoinut jonkin verran. Kirjoittaessa tajusin myös rakenteeseen liittyviä ongelmia, joita olen korjaillut matkan varrella. Maneereista ei ole tietoa tällä hetkellä, mutta epäilen sortuvani paasaukseen ja sormi pystyssä heristelyyn turhan usein… Ehkä koko ote kaipaisi hiukan kevennystä. Tältä päivältä on kuitenkin ideat nyt lopussa. Huomenna toivottavasti taas lisää.

 2. ”lisäksi…”
  ”myöskin”
  ”erityisesti”
  ”varsin”
  Hehee, ei kovin pahoja, mutta maneereja ja ERITYISESTI liian usein toistuvia tapoja ilmaista asioita löytyy.

  Tänään oli hyvä päivä, vaikka uutta tekstiä ei ole syntynytkään (ei tosin ollut tavoitteenakaan). Editoin yhden luvullisen verran tekstiä ja olen siihen aika tyytyväinen. Kiva tunne, että jotain on ”valmiina”! Voin nyt siirtyä eteenpäin tietäen, että ainakaan yhteen lukuun ei tarvitse enää kauheasti palata ennen ensimmäisen raakaversion palautusta. Siis toivottavasti ei tarvitse 😉

  Jatkan vielä iltaa seuraavan luvun rakenteen fiksailulla ja taustatiedon laittamisella ”hyllyille”. Ihana tunne, kun tämä etenee näin selkeästi ja varmasti! 🙂

 3. Toistelen jatkuvasti, yllättävää kyllä, miten päähenkilö yllättyy tai miten jotakin tapahtuu yllättäen. Raivostuttavaa, kun se tuntuu sopivan parhaiten vähän joka tilanteeseen, enkä keksiä synonyymeja tai muita tapoja ilmaista asiaa. Koetan kuitenkin olla takertumatta siihen ja editoin ne kohdat myöhemmin. Muistan asiatekstejä kirjoittaessani hokeneeni Elinan tavoin tuota ”myöskin”, ”lisäksi” ja ”kuten.”

  Tämän päivän saldona 3,5 liuskaa ja pieniä muutoksia synopsikseen. Kivaa on edelleen, vaikka en ehdi kirjaa juurikaan muulloin ajatella.

 4. Tänään sain naputeltua vain 1,5 liuskaa. Jospa huomenna olisi tehokkaampi päivä. 🙂 Maneerejani en ole vielä tarkemmin syynännyt, mutta varmasti niitä löytyy. Keskityn niihin sitten editointivaiheessa. 🙂

 5. Mulla ei tämä(kään) päivä mennyt kuin Strömsössä — kuopus sairastui puolilta päivin kuumeeseen ja oksensi pariin otteeseen päälleni. Kuume on aaltoillut nyt pitkin iltaa ja olen maannut käytännössä koko ajan herran vieressä sängyssä. Jos nousen, alkaa itku.

  Itse asiassa kirjoitan tätä kommenttia ja kirjoitin tiistain kirjoituksen plus vähän kirjaa kyljeltäni… 😀 Mikä alkaa jo tuntua niskassa ja käsivarressa, joten en kirjoita sen enempää tältä erää. Toivon vain, että kuopus olisi huomenna OK koska vauvan sairastaminen on ehkä kurjinta mitä on.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.