Tunteet ovat aina totta, ajatukset eivät

Alkuperäinen kuva: Sxc.hu

Oletko koskaan miettinyt ovatko tietyt tunteesi aitoja? Esimerkiksi mistä tiedät rakastatko jotakuta aidosti? Onko sinua ihmetyttänyt — tai jopa ärsyttänyt — se, kun joskus sanon ”se  on vain ajatus”?

Aidon elämän kolme prinsiippiä kurssin toista videota tehdessäni tulin täsmentäneeksi ajatuksen ja tunteen todenperäisyyseron niin hyvin, että haluan jakaa tämän erottelun täälläkin.

Tunteet ovat aina totta. Tunne on henkilökohtainen kokemuksesi, jota kukaan ei voi kiistää.

Jokaisen tunteen takana on aina ajatus — ja vastaavasti jokaista ajatusta seuraa jokin tunnetila. Joskus tunne voi olla niin neutraali, ettei se oikeastaan tunnu tunteelta. ”Tunnet vain ajattelusi” tarkoittaa nimenomaan sitä, että ainoa asia, joka suoraan aiheuttaa sinussa tunteen on ajatus.

  • Sillä hetkellä kun ajattelet ”olen vihainen”, koet vihaa — ja olet vihainen.
  • Sillä hetkellä kun ajattelet ”rakastan tätä ihmistä”, koet rakkautta — ja olet rakastunut.
  • Sillä hetkellä kun ajattelet ”olen niin onnellinen”, koet onnea — ja olet onnellinen.

Huomaa, että ajatus ”haluan olla onnellinen” herättää täysin erilaisen tunnetilan kuin ajatus ”olen onnellinen”.

Affirmaationa eli vahvistuslausekkeena toisteltu ”olen onnellinen” johon et ihan vielä itse usko herättää sekin erilaisen tunnetilan kuin spontaanisti mieleen juolahtanut ”olen onnellinen”.

Mikä aiheuttaa ajatuksen on sitten ihan eri asia. Vaikka tunne on totta, siihen liittyvillä ajatuksilla ei ole välttämättä mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Kaikkein pahiten menemme metsään silloin, kun lähdemme selittämään mielessämme miksi tunnemme mitä tunnemme. Seuraava ajatuksesi — ja sitä kautta tunteesi — riippuu lukemattomista eri muuttujista ja siitä, miten tiedostamaton mielesi ne prosessoi.

Joidenkin tutkijoiden mukaan olemme tietoisia korkeintaan 5 % ajattelustamme — ainakin 95 % ajattelustamme on siis täysin tiedostamatonta. Toisaalta aistimme lähettävät meille joka sekunti 11 000 000 bittiä informaatiota — kyllä miljoonaa bittiä — kun tietoinen mielemme kykenee käsittelemään vain 16-50 bittiä informaatiota sekunnissa. (Lähde: Leonard Mlodinow: Subliminal).

Netistä löytyy vieläkin dramaattisempia väitteitä tietoisen ja tiedostamattoman välisistä eroista kuten 2 mb/s vs. 400 000 000 mb/s.

Toisin sanoen siinä ajassa missä tietoinen mielesi käsittelee yhden bitin tietoa, tiedostamaton mielesi prosessoi 220 000–687 500 kertaa enemmän tietoa!

Tuoreimmat psykologiset tutkimukset ihmismielestä ja nyrkkisäännöistä, joilla se vetää johtopäätöksiä osoittavat kiistatta, että olemme ihan pihalla siitä, miksi ajattelemme mitä ajattelemme (ks. hyviä kirjoja aiheesta jutun lopussa).

Aina kun lähdet selittämään miksi ajattelet ja tunnet mitä tunnet, menet arvailun puolelle.

Jos koet olevasi vihainen koska kotonasi on sotkuista, olet kyllä vihainen. Voi kuitenkin olla, että koit ärtyisyyttä vasta kun tulit tietoiseksi PMS:n ja verensokerin laskun luomasta jännitystilasta kehossasi, tulkitsit sen ärtyisyydeksi (”olen ärtynyt…”) ja selitit sen ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella syyllä (”koska täällä on niin sotkuista”).

Yksi merkki siitä, että keksimäsi syy ei ole todellinen syy tunnetilaasi on se, että sama asia ei herätä sinussa koko ajan vastaavaa tunnetilaa.

Jos esimerkiksi ahdistuksesi  johtuisi kotisi pienestä koosta tai työpaikastasi, silloin sinun pitäisi olla ahdistunut vähintään koko sen ajan kun olet kodissasi tai työpaikassasi. Tämä ei käytännössä koskaan ole totta, vaan kun ajatuksesi on jossain muualla kuin kodissasi tai työpaikassasi, koet hyvää oloa. Vastaavasti saatat hyvällä tuulella ollessasi ajatella positiivisesti asiasta, joka huonolla tuulella ottaa päähän.

Mikä huvittavinta — yleensä ne ajatukset, jotka herättävät meissä kaikkein ahdistavampia tuntemuksia käsittelevät asioita ja tilanteita, joita ei ole koskaan edes tapahtunut. 

Saatamme esimerkiksi märehtiä mennyttä tapahtumaa ja ajatella ”jos vain olisin toiminut toisin” ja kokea syyllisyyttä ja häpeää. No, et toiminut toisin, koska et silloin tiennyt mitä nyt tiedät.

Tai vielä useammin satutamme itseämme kuvittelemalla järkyttäviä tulevaisuuden kauhuskenaarioita: ”jos menetän työpaikkani, joudun asumaan kadulle, jossa minut raiskataan ja murhataan” — vaikka kukaan meistä ei voi varmuudella tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Eli sillä hetkellä kun koet tuntevasi tietyn tunnetilan, tunnet kyseisen tunnetilan. Siksi on turhaa esimerkiksi kiistää omat vihan, pelon tai ahdistuksen tunteensa. Paljon tärkeämpää on huomata, että ajatukset tunteiden takana eivät välttämättä perustu todellisuuteen tai faktoihin, vaan voivat olla pelkkää spekulaatiota tai suoranaisia väärinkäsityksiä.

Hyviä kirjoja siitä, miten vähän ymmärrämme omaa ajatteluamme: Subliminal, Thinking Fast and slow, Mistakes were made but not by me, Invisible Gorilla, Optimisim Bias ja Willpower Instinct

Haluatko oppia lisää siitä, miten tunnemme ajattelumme? Liity Aidon elämän kolme prinsiippiä -virtuaalikurssille. Ensimmäiset kurssilaiset kertovat saaneensa jo ensimmäisestä videosta uusia ajatuksia ja nyt  myös toinen luento on netissä!

(Kutri.net:in VIP-jäsenet, tsekatkaa oma liittymisetunne täällä.) 

2 vastausta artikkeliin “Tunteet ovat aina totta, ajatukset eivät”

  1. Aivan loistavaa!
    Itse olen kärsinyt pahasta ahdistuksesta 3v ja loistavan terapeuttini ansioista,jolla tarkistutin tämän kirjoituksen,olen alkanut havainnoillistamaan juuri noita asioita.
    Kiitos!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.