VIDEO: Entä jos terapia ei toimikaan?

Tällä 19 minuuttia pitkällä videolla heitän hurjan väittämän: Entä jos MIKÄÄN terapia ei toimikaan? Jos olet terapiassa tai aiot mennä terapiaan — tai jopa tarjoat jotain terapiaa, suosittelen lämpimästi katsomaan tämän videon. Parhaassa tapauksessa video voi säästää sinulta valtavan määrän energiaa ja aikaa loppuelämäsi ajan.

Mitä kaikkea voisitkaan tehdä kaikella sillä energialla ja ajalla, jonka olisit muuten käyttänyt itsesi “korjaamiseen”, muuttamiseen, analysointiin, negatiivisten tunteiden hallintaan, kieltämiseen, uskomusten korjaamiseen, terapiaan, self help -kirjojen lukemiseen jne?

6 Comments

 1. Aah. Juttelin eilen kaverin kanssa, joka kärsii masennuksesta. Normaalisti mieliala varmasti nouseekin itsekseen ylös, kunhan vain rauhassa odottaa. Mutta on tilanteita, joissa mieliala ei lähdekään nousuun, vaan itsepintaisesti pysyy alhaalla. Esimerkiksi silloin, kun huonoa fiilistä on jatkuvasti ylläpitänyt unenpuute ja fyysinen väsymys sekä mahdollisesti hormonitoiminnan ongelmat (asioita joita voi olla vaikea korjata, jos on pienten lasten äiti). Silloin ei ajatukset pyöri siinä, että voi kun mulla on huono fiilis, vaan ajatukset alkavat vähitellen mennä pakokauhuun, kun tavallisesta arjesta selviäminen alkaa tuntua todella vaikealta. Ja kyllä, omat ajatukset ovat siinä taustalla, mutta väitän että jos huono kierre on jatkunut tarpeeksi kauan, normaalisysteemi voi vinksahtaa pois raiteiltaan, eikä mielialan palautusmekanismi enää toimikaan niin kuin pitäisi.

  Joten sanoisin, että kaikille “tavallisille” ihmisille tuossa varmasti on ajattelemisen aihetta. Siis niille, jotka etsivät vastauksia self help -kirjoista, ja joita vaivaa vain huono fiilis. Mutta oikeasti masentunut ihminen ei jaksa sitä kirjaa edes lukea. Joten jos terapia ei ole oikea osoite, niin mitä ehdottaisit sellaiselle ihmiselle, joka tiedostaa ettei ole oma itsensä, mutta on neuvoton sen suhteen, miten sieltä kuopasta pääsisi ylös?

  • Suosittelisin terapiaa, joka lähtee siitä, että tunteet ovat seurauksia vain ja ainoastaan ajatuksista. Eli tässä tapauksessa sanon että anna kaverillesi mun yhteystiedot, jos se haluaa jutella ja katsotaan mitä tapahtuu.

   Mielialan palautussysteemi toimii aina, kun sille annetaan siihen tilaisuus. Tuo kuvaamasi kierre on esimerkki siitä, kuinka omilla ajatuksilla viedään mielialaa alemmas ja alemmas. Vaikka ystäväsi olo on varmasti valtaosan ajasta enemmän tai vähemmän kurja, oletan että välillä se on myös ollut vähän vähemmän kurja, koska ystäväsi on yhä hengissä. Mikä teki hänen olostaan vähemmän kurjan? Onko hänellä ollut edes pieniä hetkiä, jolloin olo on neutraali?

   Pidän henk.koht. mahdollisena että esimerkiksi hormoniheilahdukset vahvistavat sitä, miten voimakkaalta tunteet tuntuvat fyysisesti, mutta tunteen syntymiseen tarvitaan ajatus.

   Olen juuri eilen illalla miettinyt naisten raskauden jälkeistä masennusta. Kyllähän sitä itsekin oli aika harvinaisen sekavassa kunnossa pari päivää synnytyksen jälkeen, mutta koska sanoin itselleni “nämä ovat vain ajatuksia, jotka johtuvat siitä että pari piävää synnytyksen jälkeen kuuluukin olla sekaisin” ja esim. olin kuullut läheisten ystävien (jälkikäteen) huvittavia kertomuksia omasta vainoharhaisuudestaan synnytyksen jälkeen, en ottanut millään tasolla ajatuksiani vakavasti.

   Mutta näen kyllä, että jos olisin ottanut ajatukset vakavasti, olisi ollut helppoa vajota paljon syvemmälle synkkiin fiiliksiin.

   Kuten VIP-jäsenet tietävät, tammi-helmikuussa mulla oli hieman vaikeampaa, ja se oli ihan suoraan seurausta siitä, että aloin pitää jotain äitiyteen liittyviä ajatuksia tosina, mistä seurasi ihan hirveä kierre, joka katkesi vasta kun mulla oli sessio yhden meidän koulun opettajavalmentajan kanssa. Tässä vaiheessa en itse vielä ymmärtänyt mielialoja enkä oikeasti ihan täysin ajatustakaan, mutta tavallaan oli hyvä, että romahdus tuli, koska juuri se auttoi mua näkemään selkeämmin, miten mielialan väärinkäsittäminen voi johtaa syviin ongelmiin.

 2. Asiantunteva lyhyt-terapia,se ei ala kaivaa kaikkea mahdollista,vaan tarttuu syyhyn heti.ben Fuhrman on ainakin tunnettu lyhyt-terapia taidoistaan.Mutta kuitenkin on syytä hakeutua nopeasti asiantuntijan pakeille.Mielenterveys-seuralla oli ainakin ennen olemassa puhelin.josta sai nopean ensiavun.Avun hakeminen on ehdottoman tärkeää,jos vaipuu sellaseen masennukseen,että arki alkaa olla hankalaa.

 3. Päteekö tämä myös persoonallisuushäiriöön? Olen solmussa tämän kanssa ja dkt:stä ei pahemmin apua ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *