6. Mitä haluat luoda Huippuvuonna 2012?

Oletko valmis valitsemaan tavoitteesi Huippuvuodelle 2012?

Millaisen huppuvuoden haluat luoda?

Olemme nyt viiden päivän ajan ihmetelleet niin mennyttä vuotta, unelmiasi kuin sitä, mitä toivot vuodelle 2012. Tänään valitsemme päätavoitteesi vuodelle 2012.

Yritätkö, lupaatko vai sitoudutko?

Uutena vuonna tehdään perinteisesti lupauksia itsellemme. Mutta kuinka usein lupauksesi eivät pidä? Steve Chandlerin mukaan tämä johtuu lupauksen ja sitoutumisen erosta. Sano ääneen tai edes mielessäsi seuraavat lauseet kuunnellen samalla mistä päin kehoa tai mieltä ne tuntuvat tulevan:
 • Mä yritän olla lentokentällä ennen koneen lähtöä.
 • Mä lupaan olla lentokentällä ennen koneen lähtöä.
 • Mä olen lentokentällä ennen koneen lähtöä.

Huomaatko miten erilainen olo eri lauseista tuli? Entä mitä mielikuvia ne herättivät? "Mä yritän olla lentokentällä" toi minun mieleeni tyypin, joka juoksee myöhässä lentokenttäbussin perässä, mutta kun bussi jatkaa matkaansa ottamatta häntä kyytiinsä, tyyppi palaa pää painuksissa kotiin. Se, joka on luvannut olla kentällä taistelee itsensä taksiin ja juoksee perille viime tingassa: "mähän lupasin olla kentällä ennen koneen lähtöä". Mutta tyyppi, joka sanoo "mä olen lentokentällä ennen koneen lähtöä" istuu siinä vaiheessa jo kaikessa rauhassa portilla sen avautumista odottamassa, koska hän ei ole laskenut mitään sattuman varaan. Haluatko sinä "yrittää" tehdä vuodesta 2012 itsellesi huippuvuoden, jolloin voit luovuttaa ensimmäisen vastoinkäymisen tultua, salaa tyytyväisenä siitä, että voit sitten sanoa kaikille että "mä yritin tehdä tästä huippuvuoden sen Mannisen ohjeilla, mutta eihän se suunnitelma tietenkään toiminut, joten kärsitään nyt siitä että tämä vuosi on yhtä ankea kuin mä pelkäsinkin." Vai lupaatko itsellesi tehdä vuodesta 2012 huippuvuoden? "Mä lupaan tehdä tästä huippuvuoden -- kunhan mahdollisimman paljon juttuja menee putkeen enkä kohtaa mitään ihan järkyttäviä esteitä." Vai haluatko sitoutua tekemään vuodesta 2012 huippuvuoden olosuhteista riippumatta? "Mä teen tästä vuodesta huippuvuoden 2012, tuli mitä tuli. Jos alkuperäinen suunnitelma ei toimi, mä muokkaan sitä. Jos alkuperäiset tavoitteet eivät enää innosta, mä keksin uusia. Mä tiedän, että tämäkin vuosi voi olla omalla tavallaan huippuvuosi, koska mun onnellisuuteni, rakastettavuuteni, ihmisarvoni tai muutkaan tunteeni eivät ole oikeasti kiinni mistään ulkoisista tapahtumista. Mä voin kääntää vastoinkäymiset voitoksi ja nähdä mahdollisuuksia sielläkin, missä muut eivät niitä näe. Mun vuosi 2012 on jo nyt huippuvuosi." Päätös on vain ja ainoastaan sinun.
 • Mikä on kaikista valitsemistasi tunteista se, jota haluat tuntea kaikkein eniten vuonna 2012?
 • Mikä lause tai fraasi ja mielikuva herättää sinussa voimakkaimmin tavoittelemasi tunnetilan? Jos esimerkiksi haluat kokea rauhaa, lause voisi olla "minä olen rauha" tai "kaikki on niin kuin pitääkin" tai "kaikki järjestyy". Mielikuva voi olla autio hiekkaranta, nukkuva lapsi, korkealta taivaalta alas leijaileva lumihiutale.
  Kuuntele sydäntäsi. Mikä lause ja mielikuva sieltä kumpuaa kun tunnet kaipaamaasi tunnetta?
 • Kuvittele että vuosi 2012 on päättymässä. Olet viimeisen 12 kuukauden ajan antanut aikaa ja energiaa valitsemillesi elämänalueille ja se on kannattanut! Kyseiset elämänalueet voivat hyvin ja kukoistavat. Mistä kaikesta sinä (tai kuka tahansa sivustakatsoja) näkee että olet onnistunut?
  Miltä kyseiset elämänalueet näyttävät tai kuulostavat? Mitä konkreettisia muutoksia niillä on tapahtunut? Miten sinä ajattelet, toimit tai ajattelet suhteessa ko. elämänalueisiin?
  Miten suhteesi niihin on muuttunut? Miten muut kommentoivat ko. elämänalueitasi?
 • Lähde siitä, että voit olla onnellinen jo tänään ja tavoitella asioita koska ne ovat kiinnostavia, hauskoja tai jännittäviä, koska olet utelias näkemään pystytkö toteuttamaan ne, mikä olisi paras tapa toteuttaa ne ja miltä niiden toteuttaminen tuntuisi.
  Minkä unelman haluat toteuttaa ihan ensimmäiseksi 2012?
 • Kuvittele että unelmasi on toteutunut. Mistä sinä näet tai minä näkisin, että unelmasi on toteutunut?
  Onko unelmasi toteutuminen muuttanut jotenkin olemustasi tai toimintaasi? Esimerkiksi jos olet laihtunut ihannepainoosi, meikkaatko enemmän kuin nykyään, onko ryhtisi parempi tms.?
  Voisitko tehdä kyseiset muut muutokset jo nopeammin ja helpommin, odottamatta ensin päätavoitteen toteutumista? Sivutavoitteiden toteutuminen ennen päätavoitetta voi edesauttaa ja vauhdittaa pätavoitteen toteutumista ja auttaa pitämään motivaation hyvänä koko projektin ajan.
 • Oma kokemukseni on, että liian monen tavoitteen tavoittelun aloittaminen yhtä aikaa lisää dramaattisesti riskiä epäonnistua kummassakin. Siksi suosittelen aloittamaan ensin yhden tavoitteen tavoittelun ja aikaisintaan sitten kun se on hyvässä vauhdissa aloittamaan toisen tavoitteen tavoittelun.
  Toisaalta asioiden loppuun vieminen antaa uskomattoman määrän lisää energiaa. Siksi usein voi olla kaikkein tehokkainta viedä ensin yksi pienempi tavoite alusta loppuun ja siitä saadulla energialla ja itsevarmuudella käydä seuraavan tavoitteen kimppun.
 • Kuvittele että unelmasi on toteutunut. Mistä sinä näet tai minä näkisin, että unelmasi on toteutunut?
  Onko unelmasi toteutuminen muuttanut jotenkin olemustasi tai toimintaasi? Voisitko tehdä kyseiset muut muutokset jo nopeammin ja helpommin, odottamatta ensin päätavoitteen toteutumista?
 • Ovatko tavoitteesi muuttuneet viikon mittaan? Oletko valmis sitoutumaan tavoitteeseesi vai pelkääkö joku osa sinussa sitoutumista ja sen seurauksia?
  Muista, että tunnet pelkoa, koska kerrot itsellesi kauhutarinoita ("jos epäonnistun, kaikki nauravat minulle" tai "jos onnistun, puolisoni jättää minut"), koska haluat pitää itsesi turvassa, haluat motivoida itsesi tekemään jotain tai haluat vaikuttaa hienommalta ihmiseltä.
  Lue tästä blogimerkinnästä lisää siitä, miten rajoitamme itseämme (merkintä aukeaa uuteen ikkunaan).
 • Kirjoita tähän sähköpostiosoitteesi, jos haluat lähettää vastaukset sähköpostitse itsellesi. HUOM! Jos painat alaoikealla olevaa tulostuspainiketta, voit tulostaa itsellesi vain kysymykset, jolloin menetät mahdollisesti jo kirjoittamasi vastaukset. Jos haluat tulostaa vastauksesi, lähetä ne ensin itsellesi sähköpostitse ja tulosta sitten sähköpostiviesti.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Enää yksi päivä jäljellä! Huomenna laadimme suunnitelman tavoitteidesi toteuttamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *