5. Mihin elämänalueeseen haluat panostaa?

Tänään katsomme tarkemmin eri elämänalueita ja sitä, mihin elämänalueesiin haluat panostaa eniten 2012.

Huomenna valitsemme tavoitteet tulevalle vuodelle ja ylihuomenna mietimme miten voimme varmistaa, että saavutamme tavoitteemme.

Mihin elämänalueeseen haluat keskittyä tänä vuonna?

Mihin suuntaat huomiosi, se kasvaa, kehittyy ja laajenee. Tänään mietimme mitä elämänaluetta haluaisit tulevana vuonna kehittää.
Monissa self help -ohjelmissa tavoitellaan "elämän tasapainoa", jonka ideana on se, että jokainen elämänalue saa kutakuinkin yhtä paljon huomiota.
Oma kokemukseni elämästä ja tasapainosta vastaa paremmin Danielle LaPorten käsitystä. Daniellen sanoin: "Tasapaino ei ole ratkaisu stressiin. INTOHIMO on."
Toki on mahdollista, että sinulla on intohimoinen suhde siihen, että saat elämäsi tasapainoon -- tilanteeseen, jossa kaikki elämän osa-alueet saavat yhtä paljon huomiota ja toimivat yhtä hyvin.
Mutta jos tasapainon tavoittelu johtaa tasapäistämiseen -- siihen, että alat tehdä vähemmän asioita, jotka saavat sinut liekkeihin ja enemmän asioita, joista et oikeasti välitä vain siksi että haluat elämäsi olevan tasapainossa -- seurauksena on vain lisää stressiä ja elämänhalun vähenemistä.
Minun kokemukseni on se, että eläessäsi ns. täyttä elämää eli seuratessasi sydäntäsi ja seuratessasi omaa intohimoasi, 1-2 elämänaluetta saa enemmän huomiota kuin muut elämänalueet. Tästä seuraa se, että varjoon jäävillä elämänalueilla ei tapahdu yleensä yhtä paljon kehitystä kuin niillä alueilla, joihin olet panostanut eniten.
Se ei tarkoita että niillä alueilla menisi välttämättä erityisen huonosti -- ainoastaan etteivät ne edisty samalla tavalla kuin toiset alueet.
Se on täysin luonnollista ja hyväksyttävää. Ennemmin tai myöhemmin elämässäsi tulee aika, jolloin haluat taas keskittyä välillä vähemmän huomiota saaneeseen elämänalueeseen.
Tänään mietimme mihin elämänalueisiin haluat panostaa eniten tulevana vuonna. Ne voivat olla elämänalueita, jotka ovat jäänyt viime vuosina huomiotta ja mennyt siksi ns. retuperälle. Yhtä hyvin ne voivat kuitenkin olla elämänalueita, joilla on tapahtunut viime vuonna huikeaa kasvua, jota haluat jatkaa vielä tänäkin vuonna.
Ongelmanasi ei koskaan ole se, että toisella elämänalueella menee huonosti ja toisella hyvin -- ongelmanasi on se, ettet näe miten omat valintasi ja se, mihin olet huomiosi suunnannut on johtanut kyseiseen tilanteeseen.
Valinta ja vastuu on aina viime kädessä sinun. Ja se on hyvä asia.
 • Sulje silmäsi, vedä syvään henkeä ja käy sinulle sopivalla tavalla mielessäsi läpi eri elämänalueitasi: kotia, parisuhdetta, perhettä, uraa, työtä, koulutusta, taloutta, sosiaalisia suhteita, harrastuksia, sukulaissuhteita, hengellistä elämää.
  Voit esimerkiksi nähdä eri elämänalueet kuvina, koko elämäsi kaaviona tai karttana, tuntea elämänalueet tuntemuksina tai kuulla ne ääninä.
  Nouseeko jokin elämänalue erityisesti esiin muita vaikeampana tai helpompana? Raskaampana tai kevyempänä? Tummempana tai valoisampana? Ahtaampana tai avarampana?
 • Laita elämänalueesi siihen tärkeysjärjestykseen, jossa haluaisit niiden olevan tulevana vuonna. Mihin haluat käyttää enemmän aikaa ja energiaa kuin toiseen. Mikä elämänalue ajaa tärkeysjärjestyksessä muiden elämänalueiden ohi? Mihin panostaminen parantaisi elämääsi kokonaisvaltaisesti eniten? Mille ajan antaminen olisi hauskinta ja energisoivinta?
 • Miksi juuri tämä järjestys?
 • Katso kolmea tärkeintä elämänaluettasi vuonna 2012. Mitä konkreettisia valintoja ja tekoja voisit tehdä elämänalueen kehittämiseksi tai parantamiseksi?
  Jos tulisin tarkkailemaan toimiasi ensi vuonna, mistä kaikesta näkisin että panostat erityisesti näihin elämänalueisiin?
 • Meillä kaikilla on käytössämme 24 tuntia vuorokaudessa. Joudumme yleensä käyttämään osan tästä ajasta nukkumiseen. Samoin rahavaramme ja henkinen jaksamisemme saattaa olla hieman rajoitettua. Käytännössä aina kun haluat panostaa johonkin asiaan enemmän kuin ennen, joudut tinkimään jostain muusta.
  Mistä kaikesta voisit tinkiä vuonna 2012? Voisitko esimerkiksi tinkiä edes vähän Facebookissa roikkumisesta, netissä surffailusta, ylitöistä, sosiaalisista riennoista, shoppailusta, siivoamisesta, matkustamisesta, asuinneliöistä, kodin sijainnista, autoilusta, trenaamisesta, baareissa käymisestä, ravintoloissa syömisestä tai muiden miellyttämisestä?
 • Joskus saatamme puheen tasolla uskotella itsellemme että esimerkiksi perhe on meille kaikkein tärkeintä elämässä, mutta jos katsomme sitä, mihin aikamme menee, huomaamme työtehtävien menevän kerta toisensa jälkeen perheen edelle.
  Sinä tiedät jo nyt, millaiset asiat todennäköisemmin tulevat kilpailemaan huomiostasi vuonna 2012. Laadi itsellesi ohjenuorat niitä tilanteita varten, jossa muut asiat ovat jyrätä sinulle tärkeimpien asioiden ohi.
  Jos esimerkiksi olet päättänyt tehdä työstä ykkösprioriteettisi, mutta kuluneena vuonna huomaat kerta toisensa jälkeen laiminlyöneesi työtehtäviä, koska vaikkapa lähisukulaisesi vaatii huomiotasi, voisitko miettiä valmiiksi fraaseja tai tekniikoita, joilla varmistat ettet lipsu päätöksestäsi vain siksi, että joku yrittää syyllistää sinua?
  Tai jos haluat vuonna 2012 panostaa kunnostasi huolehtimiseen laittamalla liikunnan ykkössijalle, miten varmistat etteivät arjen kiireet jyrää liikuntaharrastustasi?
 • Yllätyitkö omasta arvojärjestyksestä? Oliko asioiden arvojärjestykseen laittaminen vaikeaa? Miltä tuntui miettiä mistä haluat luopua saavuttaaksesi mitä haluat?
 • Kirjoita tähän sähköpostiosoitteesi, jos haluat lähettää vastaukset sähköpostitse itsellesi. HUOM! Jos painat alaoikealla olevaa tulostuspainiketta, voit tulostaa itsellesi vain kysymykset, jolloin menetät mahdollisesti jo kirjoittamasi vastaukset. Jos haluat tulostaa vastauksesi, lähetä ne ensin itsellesi sähköpostitse ja tulosta sitten sähköpostiviesti.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *