2. Mitä voit oppia kuluneesta vuodesta?

Tänään tarkastelemme lähemmin sitä, miten kulunut vuosi meni ja mitä siitä voi oppia. Liian usein toistamme samoja toimintamalleja kuukaudesta ja vuodesta toiseen pysähtymättä lainkaan miettimään mitä olisimme voineet oppia kokemuksistamme. Perinteisesti olemme tottuneet ottamaan opiksi korkeintaan ikävistä asioista. Minä luulin vuosia että ainoa tapa, jolla opin oikeasti asioita oli oppia ne kantapään kautta. Onneksi olin väärässä.

Joskus voimme oppia onnistumisistamme vieläkin enemmän ja tehokkaammin kuin ikävistä kokemuksista. Itse asiassa uusimmat psykologiset tutkimukset todistavat sen puolesta, että niin ihmiset kuin eläimet oppivat paremmin “hyvällä” eli myönteisten kokemusten ja palkkioiden avulla kuin “pahalla” eli tuskan, kivun ja pelon kautta.

Mitä voit oppia kuluneesta vuodesta?

Sulje silmäsi, vedä pari kertaa syvään henkeä ja pyöritä mielessäsi koko viime vuotesi läpi sinulle sopivammalla tavalla. Voit esimerkiksi kuvitella katsovasi videota, kuuntelevasi äänitettä tai olevasi vuoristoradassa. Halutessasi voit toistaa harjoituksen jokaisen kysymyksen kohdalla, kiinnittäen kullakin kerralla huomiota vain kysyttyyn asiaan.
 • Mihin käytit suurimman osan ajastasi ja energiastasi kuluneena vuonna? Menikö se siihen omasta halustasi vai pakon edessä? Miten kyseinen elämänalue muuttui siihen kohdistamasi huomion ansiosta? Jos esimerkiksi panostit hulluna opintoihisi, saitko ne (lähes) valmiiksi? Tai jos parisuhdeongelmat veivät valtavasti aikaasi, paraniko suhde vai huonontuiko se entisestään? Tai jos lapsen hoito vei ison osan voimistasi, onko tilanne helpottanut vai pysynyt samana?
 • Jokaisella meistä on käytössämme vain tietty määrä tunteja ja energiaa joka päivä. Jos yksi asia vie valtaosan energiastasi, ajastasi ja huomiosta, silloin jokin toinen asia jää vähemmälle huomiolle. Mistä sinä tingit tänä vuonna?
  Tingitkö siitä omasta tahdostasi vai vastentahtoisesti?
  Miten huomion puute vaikutti kyseiseen asiaan tai elämänalueeseen?
 • Mikä kuluneena vuonna onnistui, meni vähintään yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin olit kuvitellut, tuotti tulosta? Mitkä olivat suurimmat saavutuksesi?
 • Valitse äsken kirjaamistasi onnistumisista kolme tärkeintä, merkittävintä tai jotenkin muuten isoimmalta tuntuvaa saavutusta ja kirjaa ne alla oleviin kenttiin. Vastaa sitten kenttien alla oleviin kysymyksiin:

  1. Mikä positiivinen tunne liittyy voimakkaimmin kuhunkin saavutukseen?

  Herättääkö saavutus ensisijaisesti ylpeyttä, helpotusta, onnistumisen iloa, innostusta, rakkautta vai jotain muuta positiivista tunnetta?

  2. Mitkä kaikki elämäsi aikana tekemäsi valintasi ja tekosi johtivat onnistumiseen?

  Kirjaa ylös jopa sellaiset tekijät, joita et normaalisti laskisi omaksi ansioksesi kuten "hankkeen aloittaminen", "oikeilta ihmisiltä avun pyytäminen" tai "minua eniten auttaneen ihmisen kanssa ystävyyssuhteiden luominen 20 vuotta sitten lastentarhassa ja ystävyyssuhteen kehittäminen ja vahvistaminen kaikkien näiden vuosien ajan".

  Aivan liian usein jätämme huomioimatta myös vuosia sitten tekemämme "hyvät työt" ja satunnaisilta vaikuttavat tapahtuvat, jotka edesauttavat tänä päivänä onnistumistamme. Usein pieni ja merkityksettömältä vaikuttava valinta vuosia sitten voi johtaa jonkin suuren ja tärkeän hankkeen onnistumiseen tänään. Kun alamme kiinnittää aktiivisesti huomiota siihen, miten todellakin luomme koko elämämme omilla valinnoillamme ja teoillamme, voimme alkaa tehdä parempia valintoja ja seurata intuitiotamme silloinkin, kun sen viestissä ei näytä olevan mitään järkeä.

 • Katso vastauksiasi onnistumiskysymyksiin. Jos sinun pitäisi laatia onnistumisopas kuluneen vuoden aikana onnistuneiden asioiden ja saavutusten pohjalta, millaisia ohjeita siinä olisi?

  Kuinka sinä tai muut voisivat hyödyntää onnistumiseen johtaneita ajatus- ja toimintamallejasi muissa hankkeissa ja haastavissa tilanteissa?
 • Mitkä olivat suurimmat pettymyksen aiheet, epäonnistumiset ja vastoinkäymiset kuluneena vuonna? Mikä meni huonommin kuin olit odottanut? Mitkä tavoitteet jäivät toteutumatta?
 • Valitse äsken kirjaamistasi epäonnistumisista kolme tärkeintä, merkittävintä tai jotenkin muuten isoimmalta tuntuvaa epäonnistumista ja kirjaa ne alla oleviin kenttiin. Vastaa sitten kenttien alla oleviin kysymyksiin:

  1. Mikä negatiivinen tunne liittyy voimakkaimmin kuhunkin saavutukseen?

  Herättääkö epäonnistuminen ensisijaisesti pettymystä, häpeää, vihaa, epätoivoa, epäuskoa, avuttomuutta, itseinhoa vai jotain ihan muuta negatiivista tunnetta?

  2. Mitkä kaikki tekemäsi valinnat ja teot johtivat epäonnistumiseen?

  Tämä voi tuntua aluksi vaikealta ja kipeältä, koska ihmisluontoon kuuluu halu toimia oikein ja olla oikeassa. Tarkoituksena ei ole syyllistää tai mollata sinua -- ainoastaan katsoa kylmän rationaalisesti missä kohtaa ehkä menit harhaan ja miettiä, miten voit jatkossa toimia toisin vastaavassa tilanteessa.

  Kuvittele että vain ja sinä olisit pohjimmiltaan vastuussa ihan kaikesta siitä, mikä meni pieleen. Jos esimerkiksi puolisosi petti sinua, voi olla että edesautit ikävää tapahtumaa siten, että luotit häneen vaikka intuitiosi tai kaverisi suositteli olemaan luottamatta häneen. Tai jos koet olevasi epäonnistunut jossain asiassa, tällöin yksi syy epäonnistumisen tunteisiin on se, että odotuksesi itseäsi kohtaan olivat liian kovat.

  Itse olen huomannut, että kaikki pettymykseni johtuvat vääristä odotuksista. Valtaosa vääristä valinnoistani näyttää puolestaan johtuvan siitä, että olen kieltäytynyt kuuntelemasta intuitiotani eli sydäntäni. Toisin sanoen valintatilanteessa sisälläni on ollut syvä tieto siitä, että valinnasta ei seuraa mitään hyvää, mutta mieleni on halunnut uskoa, että valinta on oikea, koska se on vedonnut laiskuuteeni, ahneuteeni, kostonhimooni tai turhamaisuuteeni.

  Kun opimme tunnistamaan miltä oikea vaihtoehto tuntuu verrattuna väärään vaihtoehtoon, voimme jatkossa tehdä viisaampia valintoja. Se edellyttää raatorehellisyyttä ja täydellisen vastuun ottamista kaikista tekemistämme valinnoista.

 • Katso vastauksiasi epäonnistumiskysymyksiin. Jos sinun pitäisi laatia onnistumisopas kuluneen vuoden aikana epäonnistuneiden asioiden ja saavutusten pohjalta "älä tee näin vaan näin" -hengessä, millaisia ohjeita siinä olisi?

  Kuinka voisit kääntää päälaelleen epäonnistumiseen johtaneet ajatus- ja toimintamallisi muissa hankkeissa ja haastavissa tilanteissa niin, että ne johtaisivat onnistumiseen?
 • Mitä muita uusia ajatuksia, näkökulmia tai kokemuksia sait kuluneena vuonna?
 • Mitä ajatuksia, havaintoja tai uusia näkökulmia tämä tehtävä antoi sinulle?
 • Jos haluat, voit lähettää kaavakkeen itsellesi sähköpostitse. Vastauksesi rekisteröidään tällöin järjestelmän muistiin, mutta poistan kaikki vastaukset heti tammikuun alussa katsomatta niitä. Siihen asti voit myös pyytää minua lähettämään vastauksesi uudestaan, jos esimerkiksi tuhoat ne vahingossa.

  Jos et heti saa vastauksia, tarkista roskapostilaatikkosi.

Huomenna onkin sitten hauskempi päivä, kun aletaan katsoa mistä sinä oikeasti unelmoit. Tehtävä löytyy viimeistään 26.12. klo 00:01 täältä.

(Huom! Tämän sivun tulostaminen oheisesta printtauspainikkeesta hävittää vastauksesi ja tulostaa vain kysymykset — ainoa tapa saada pitkät vastaukset tulostetuksi on lähettää vastaukset ensin itsellesi sähköpostilla.)
 

[fblike layout=”button_count” show_faces=”false” action=”like” font=”verdana” colorscheme=”light”]

2 Comments

 1. Kiitos Katri tästä paketista 🙂
  Nää tehtävät on ihan mielettömän hyviä ja on saaneet mut näkemään omaa elämääni taas. Tuo käännä epäonnistumisesi älä tee näin vaan tee näin-asioiksi innosti mua erityisesti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *