Paljastava PMS

Uskoisitko, jos väittäisin, että PMS:ien ja kuukautisten alun aikaan me naiset olemme kaikkein viisaimmillamme?

Ymmärrän, että jos olet juuri itkenyt, raivonnut ja esim. paiskannut avaimet lattiaan niin että autonavain on vääntynyt käyttökelvottomaksi (nimim. kokemusta on), sana “viisas” ei tule ensimmäiseksi mieleen…

Hormonien heiteltävänä

Kuukautisista ovulaatioon estrogeenitasomme ovat korkeimmillaan. Estrogeeni on “pikkuvaimo”-hormooni, joka tekee meidät mukautuvaisemmiksi, positiivisemmiksi, pehmeämmiksi (myös fyysisesti) ja muutenkin mukavammiksi. Siksi kuukautisten jälkeen olemme todennäköisesti positiivisimmillamme, näemme maailman ruusunpunaisten lasien läpi ja nielemme helpommin paskaa.

Juuri ennen ovulaatiota estrogeenitasomme ovat huipussaan, mikä selittänee sen, että monet naiset ovat himokkaimmilaan juuri ennen ovulaatiota.

Ovulaation jälkeen estrogeenitasot laskevat tasaisesti kohti kuukautisia, kun taas progesteroni eli keltarauhashormonitasot nousevat korkeammalle. Keltarauhashormoni on tasoittava, rauhoittava ja turruttava hormoni, joka tasoittaa mielialaheilahteluja. Rauhoittumisen kääntöpuolena on välinpitämättömäksi muuttuminen. Voi olla että olemme tietoisia elämämme ongelmakohdista, mutta emme välitä niistä.

Juuri ennen kuukautisia sekä estrogeeni- että progesteronitasomme ovat alhaisimmillaan, jolloin silmälaput (tai suomut) putoavat silmiltämme ja näemme elämämme sellaisena kuin se on.

Jos elämässä on kaikki kohdallaan, voi olla että kuukautiset alkavat lähes huomaamatta. Tai olemme korkeintaan turvonneita ja suklaanhimoisia. Jos taas olemme laiminlyöneet jotain elämänaluetta ja sulkeneet viimeiset kolme viikkoa silmämme joltain epäkohdilta, meitä alkaa suoraan sanottuna vituttaa. Ärtymyskynnystä laskee se, että tähän aikaan testosteronitasomme on korkea suhteessa muihin hormonitasoihin.

On turhaa yrittää kuitata paskat fiilikset PMS:nä ja valehdella itsellesi että kaikki on hyvin. Ei ole.

Miten siis ottaa ilo irti PMS:stä?

  1. Kuuntele itseäsi! Mikä on valitusvirtesi, kiukuttelusi tai raivoamisesi johtava teema? Mitä sanoja, sanontoja ja lauseita toistelet? Kuka on sinun mielestäsi epäreilu ja ennen kaikkea miksi? Ketä kadehdit? Kenestä ajattelet “hyvähän se on, kun sillä…” — ja miksi sillä on niin hyvä?Vielä mieluummin kirjoita ylös mikä kaikki sinua ottaa päähän, jotta näet selkeämmin mikä on valituksenaiheitasi yhdistävä teema.
  2. Miten olet itse edesauttanut ongelmatilanteen kehittymistä eli mitkä omat tarpeesi sinä olet jättänyt täyttämättä? Mihin ehdotuksiin tai vaatimuksiin olet mennyt suostumaan vastoin tahtoasi (esimerkiksi estrogeenihuuruissa)?
  3. PMS-raivarit tulevat yleensä muodossa “mä en halua” ja “mä en jaksa” jne. Jos et halua/jaksa tätä, MITÄ sitten haluat?
  4. Päätä tehdä asialle jotain. Sitten päätä mitä teet. Laadi mieluummin kirjallinen suunnitelma. Mieti strategioita varmistaa, ettet vahingossa estrogeenipäissäsi mene perumaan päätöstäsi tai progesteroniapatiassa jätä tekemättä mitä olet päättänyt tehdä.
  5. Yleensä jo tosiasioiden tunnustaminen helpottaa PMS-oireita. Vielä enemmän helpottaa se, että päätät tehdä asialle jotain. Kaikkein varmimmin PMS-raivon vie pois se, että teet asialle jotain.

[hcshort id=”7″]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *