Tänään kotona Katrilla

Kodin siivous, järjestäminen, sisustus ja remontointi

Tervetuloa Kutri.net:in käytännönläheisemmälle puolelle, jossa jaan kodin siivouksesta, roinan raivauksesta ja kohta myös remontoinnista oppimiani asioita.

Tässä ovat kolme uusinta kirjoitusta aiheesta:

Täältä löytyvät kaikki kirjoitukset.

Miksi kotiasiat kiinnostavat minua?

Olen koko elämäni ollut epäsiisti, epäkäytännöllinen ja hajamielinen. Minulla ei ole ollut juurikaan rutiineja, olen ollut aina myöhässä ja hajamielinen.

Valtaosan elämästäni olen onnistunut järjestämään elämäni niin, etten ole kokenut sitä kauhean ongelmalliseksi. Sitten sain esikoiseni 2009. En enää voinut enää nukkua ja syödä silloin kun huvittaa. Kodin tavaran ja pyykin määrä lisääntyi samalla kun “oma aika” väheni radikaalisti.

Siitä lähtien olen kokeillut erilaisia tapoja saada ajankäyttöni ja käytännön elämäni haltuun — todella vaihtelevalla menestyksellä.

Suurin muutos tuli kun keväällä 2014 minulla diagnosoitiin ADD eli keskittymishäiriö. Minulla on siis synnynnäinen neurologinen poikkeavuus, jonka vuoksi aivojeni välittäjäainejärjestelmä toimii toisin kuin valtaosalla ihmisistä.

Jos jokin asia kiinnostaa minua, ylikeskityn eli tavallaan jään siihen jumiin. Maailma katoaa ympäriltäni enkä koe nälkää, janoa tai väsymystä. Rakastan tätä ominaisuutta itsessäni ja kiitän sitä poikkeuksellisesta tuotteliaisuudestani ja siitä, että tiedän niin paljon minua kiinnostavista asioista.

Jos jokin asia ei ole riittävän kiinnostava ja innostava, joudun käyttämään valtavasti itsekuria saadakseni pidettyä huomioni siinä. Harmi vain että itsekuri on kuin lihas eli mitä enemmän sitä joutuu päivän mittaan käyttämään, sitä nopeammin se lopahtaa.

Siksi ensisijainen apu keskittymisongelmiini on luoda järjestelmiä, jotka auttavat minua hoitamaan tylsät hommat mahdollisimman helposti ja ilman itsekuria.

Diagnoosin yhteydessä sain Concerta-lääkityksen, joka onnekseni toimii ainakin nyt todella hyvin jopa minimiannoksella. Kerron kokemuksistani lisää rekisteröitymisen vaativassa ADD-ryhmässä josta kerron tämän kirjoituksen lopussa.

Kodin kuntoon laittamisen kannalta olennaisin muutos on se, että lääkkeen vaikutuksen ollessa vahvimmillaan (8 tunnin ajan kerrallaan), en katoile omaan maailmaani, jaksan keskittyä tylsiinkin tehtäviin ja kaikenlainen fyysinen tekeminen tuntuu vaivattomammalta kuin ilman lääkitystä.

Sen kääntöpuolena on että lääkkeen vaikuttaessa minua kiinnostaa paljon enemmän konkreettinen tekeminen kuin vaikkapa tietokoneen äärellä filosofointi.

Katri muuttaa maalle

Uusin käänne kodin kuntoon laittamiseen tuli loppukesästä 2014 kun meille ostettiin vanha 1960-valmistunut omakotitalo lapsuudenmaisemistani Etelä-Mäntsälästä.

Talon myi kuolinpesä, joka antoi hinnasta alennusta sillä ehdolla että sai jättää mummovainaan maallisen omaisuuden sinne. Talo on perusterve — osin ehkä siksi ettei sitä ole juuri remontoitu viimeiseen 54 vuoteen.

Niinpä ennen sinne muuttoa teemme sille täystyhjennyksen ja melko perusteellisen remontin aina salaojista lämmitysjärjestelmän vaihtoon ja keittiörempasta katon eristämiseen.

Budjettimme on todella tiukka, joten luvassa on paljon itse tekemistä — tai ainakin purkamista. Ilman lääkitystä EN olisi ikinä uskaltanut tarttua tähän tilaisuuteen.

Toisaalta uskon ja toivon että maalle muutto auttaa entisestään keskittymään siihen mikä on minulle tässä elämän tilanteessa tärkeintä eli arjesta nauttimiseen, perheen kanssa hengaamiseen, kirjoittamiseen ja kutri.net:in päivittämiseen.

Koska remontti kiinnostaa minua valtavasti, luvassa lienee myös raportteja siihen kuuluvista teemoista.