Millaisen Suomen sinä haluat luoda?

Millaisessa Suomessa sinä haluat elää? Miten se poikkeaa nykyisestä Suomesta? Minkä kaiken pitäisi muuttua, jotta visiostasi tulee totta? 

Reetta Räty kirjoitti Hesarissa Suomen suunnasta — tai pikemminkin sen puuttumisesta. Räty oli Kiinasta palattuaan alkanut nähdä Suomen uusin silmin — eikä ilmeisesti pitänyt kaikesta, mitä näki.

Minä olen asunut pariinkin kertaan ulkomailla: vuoden Itävallassa vaihto-oppilaana 1992-93, pari kuukautta Italiassa 2002 ja kaksi vuotta Jenkeissä 2006-2008. Olen viettänyt pidempiä aikoja Thaimaassa ja Keski-Eurooppaa kiertäen sekä käynyt 3-7 päivän pikareissuilla mm. Rio de Janeirossa, Lontoossa, Hong Kongissa, Malesiassa, Singaporessa, Pietarissa ja Virossa.

Jokaisen reissun jälkeen näen Suomen uudessa valossa. Ja toisin kuin Reetta Räty, näen sen aina vain kauniimmassa valossa.

Yhdysvalloissa vietetyn ajan jälkeen olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että Suomi on todella hyvä maa elää. Puhdas, turvallinen, rauhallinen, tasa-arvoinen ja maailman mittakaavassa erittäin vauras. Täällä ei edelleenkään hötkyillä, useimmiten tuumataan ennen kuin toimitaan, noudatetaan lakia ja järjestystä ja ollaan edelleen valmiita tekemään kovasti töitä.

Minä pidän suomalaisten hiljaisuudesta ja siitä että ihmisten annetaan olla rauhassa. Pidän suomalaisten halusta oppia uutta ja ymmärtää maailmaa — siksihän me oikeasti ollaan Pisa-tutkimusten kärjessä ja kirjaston ja sanomalehtien suurkuluttajia.

Ei, tämä yhteiskunta ei ole täydellinen — niin kuin ei mikään muukaan yhteiskunta. Pelko ajaa niin tavallisia kansalaisia kuin maan asioista päättäviä aika ajoin epätoivon partaalle ja hazardiratkaisuihin. Monista elämä tuntuu enemmän selviytymistaistelulta kuin iloiselta leikiltä tai jännittävältä seikkailulta. Täällä on paljon käytännön ongelmia, jotka kaipaisivat nopeita ja toimivia ratkaisuja.

Mitä enemmän tutustun ihmismielen toimintaan ja ennen kaikkea sen kykyyn löytää ratkaisuja ja toimia tavalla, joka edistää yhteistä hyvää, sitä selvemmäksi minulle on tullut, että voivottelu, paheksuminen, väheksyminen, epäkohtien tuijottaminen, murehtiminen ja kauhuskenaarioiden laatiminen ei johda muuhun kuin itkuun, hammasten kiristykseen ja lamaantumiseen.

Sillä hetkellä kun olemme jotenkin huonolla tuulella, kykymme löytää uusia, toimivia ratkaisuja heikkenee dramaattisesti. 

Minä uskon, että kaikkiin tällä hetkellä maatamme vaivaviin käytännön ongelmiin on olemassa yksi tai useampia toimivia ratkaisuja. Samoin uskon, että on olemassa tapoja, joilla näiden ratkaisujen käytäntöönpano voidaan aloittaa ruohonjuuritasolta.

Reetta Räty on siinä oikeassa, että meillä ei taida olla juuri nyt mitään selkeää yhteistä visiota. Kun visio puuttuu, ollaan helposti tuuliajolla. Se ei välttämättä ole huono asia — ihmeet syntyvät tuntemattomassa.

Viimeiset pari päivää olen ollut kuitenkin miettinyt uteliaana Suomen tulevaisuutta:

Voisimmeko me luoda yhdessä vision siitä, millaisessa Suomessa haluamme tulevaisuudessa elää? Voisimmeko nähdä mitä kaikkea pitää muuttaa, jotta visiosta tulisi totta? Voisimmeko löytää uusia tapoja muuttaa vanhentuneita toimintamalleja ja löytää toimivia ratkaisuja näkemiimme käytännön ongelmiin?

Minä uskon että voimme. Mutta ensiksi pitää tietää mitä haluamme muuttaa ja miksi.

Haastan sinua miettimään hyvällä fiiliksellä ollessasi millaisessa Suomessa haluat elää. Voit vastata parilla sanalla tai parilla sadalla liuskalla — tämän viestin kommenttiosastolla, omassa blogissasi tai vaikka Hesarissa. Jos viitsit, laita kommenttiosastolle linkki omaan visioosi, niin minä ja muut voimme löytää sen.

Jos jo tiedät, mitä kaikkea pitäisi tapahtua, että visiostasi tulee totta, kerro sekin. Jos et, pelkkä visio riittää.

Minä jaan oman visioni tässä blogissa parin päivän päästä. Jos useampi ihminen innostuu jakamaan oman visionsa muiden kanssa, voin vaikka pistää uuden kotisivun pystyyn aiheen tiimoilta. Näin voin ehkä itse tukea käytännön tasolla oman visioni mukaisen Suomen luomista.

Millaisen Suomen sinä haluat luoda?


Stressitön Suomi 2022 manifestini antaa suuntaa siitä, millaisen henkisen ilmapiirin minä haluan luoda Suomeen.


Katso Päivän teoria -videoni livenä klo 8:30 arkiaamuisin tai jälkilähetyksenä milloin vain Kutri.net:in Facebook-sivuilla: fb.com/kutrinet
Posted in:
About the Author

Katri Manninen

Katri Manninen on transformatiivinen valmentaja ja kirjailija-käsikirjoittaja, joka haluaa auttaa sinua vapautumaan stressistä ja turhasta pelosta, jotta voisit seurata sisäistä viisauttasi, toteuttaa itseäsi ja nauttia enemmän elämästä.
Seuraa Katria Twitterissä, Facebookissa , Instagramissa, Snapchatissa, Periscopessa, YouTubessa ja Google+:ssa.

3 Comments

  1. Otin tänään ensiaskeleeni Kolme prinsiippiä -valmentajana. Visioni on, että olen tällä tavoin jatkossakin mukana tekemässä Suomesta paikkaa, jossa yhä useampi rohkaistuu oikealta tuntuviin elämänmuutoksiin, luovuuteen ja elämän yksinkertaistamiseen.

  2. Oletko huomannut, että tuolla blogin etusivulla ei näy enää kommentteja? Siis sitä pientä “kommentoi” tai “5 kommenttia” painiketta ei enää näy lainkaan. Pitää aina klikata postaus auki, että näkee onko joku kommentoinut.

  3. Asiaa sivuten: Satuitko keväällä huomaamaan Sitran, Suomen Akatemian ja Tekesin tulevaisuusaivoriihen verkossa? Löytyy alla olevasta osoitteesta, mutta on valitettavasti nyt jo suljettu. Tuloksia odotellessa. Sinä tietysti voisit olla sinne suoraankin yhteydessä ammattisi ja missiosi puolesta.

    http://www.fountainpark.fi/tulevaisuusaivoriihi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *