Millaisen Suomen minä haluan luoda?

Kysyin edellisessä julkisessa blogikirjoituksessani millaisen Suomen sinä haluaisit luoda. Tässä on minun visioni Suomelle:

Minä haluan luoda Suomen, jossa arki tuntuu helpolta, kevyeltä ja vaivattomalta.

Miksi? Koska uskon että se on mahdollista. Koska uskon että meidän on aika kansakuntana ottaa ilo irti kaikista niistä voimavaroista, joita meillä on käytössämme. Parhaassa tapauksessa saatamme näin näyttää mallia muillekin maille ja maailman ihmisille.

Elämämme on helpompaa kuin koskaan

150 vuotta sitten Suomessa elettiin Suuria nälkävuosia. Kahdessa vuodessa 8 % kansastamme kuoli. Nyky-Suomen mittakaavassa se tarkoittaisi 432 000 ihmisen menehtymistä. Kuvittele, että yhtäkkiä 71 % Helsingin asukkaista kuolisi. Tai että  noin joka 12. tuttusi kuolisi.

Tuohon aikaan ei ollut vielä sähköä — eikä siis sähkövaloa. Vesi kannettiin kaivosta ja vesivessoja ei ollut kuin Lapinlahden mielisairaalassa. Talot lämmitettiin ja ruoka keitettiin tulella, jota varten piti hakata ja kantaa halkoja. Pesulle päästiin saunaan — usein vain kerran viikossa. Voitte vain kuvitella millaista oli tuohon aikaan pestä pyykkiä. Sairastuminen oli usein kuolemantuomio, koska antibioottia ja penisilliiniä ei ollut vielä keksitty — rokotuksista nyt puhumattakaan.

Tuohon aikaan arki oli oikeasti kovaa työtä ja monet kamppailivat kirjaimellisesti päivittäin elämän ja kuoleman kysymysten kanssa.

Kuvittele hetki, että eläisit tällaista elämää. Miltä tuntuisi herätä kylmässä tuvassa — mahdollisesti kirppujen puremiin — nälän jäytäessä vatsaa. Miltä tuntuisi miettiä mistä saat ruokaa perheellesi? Tai selviääkö lapsesi hengissä saamastaan keuhkoputken tulehduksesta?

Mieti nykyistä elämääsi ja aikoja, jolloin elämä on tuntunut jotenkin erityisen raskaalta. Miten raskaalta se tuntuu verrattuna siihen elämään, jota esiäitisi joutuivat elämään?

Miksi suomalaisten arjen pitäisi tuntua helpolta, kevyeltä ja vaivattomalta?

Koskaan maailmanhistorian aikana fyysiset elinolosuhteemme eivät ole olleet niin helpot kuin mitä ne ovat tänään. Silti monien juttuja kuunnellessa — mukaanlukien välillä omianikin — syntyy helposti vaikutelma siitä, että elämämme olisi edelleen yhtä raskasta ja vaikeaa kuin 150 vuotta sitten.

Tämä johtuu siitä, että tunnemme vain ajattelumme. Jos ajattelemme, että elämämme on toivotonta, hankalaa ja työlästä, silloin se myös tuntuu siltä. Niinpä voimme ihan oikeasti kokea yhtä paljon ahdistusta, masennusta ja tuskaa kuin esivanhempamme, vaikka olosuhteemme ovat heidän näkökulmastaan naurettavan helpot.

Suomalaisten arjen pitäisi tuntua helpolta, kevyeltä ja vaivattomalta ensinnäkin siksi, että maailmanhistorian ja maailman mittakaavassa se on sitä.  

Tulevaisuutemme kannalta tärkeämpi syy tähän on kuitenkin se, että aina kun koemme jonkin asian olevan vaikeaa, raskasta, ahdistavaa,  tuskaista tai toivotonta, olemme taistele-, pakene- tai jähmety-tilassa.

Tässä tilassa emme pysty ajattelemaan selkeästi, emme näe suurta kokonaisuutta, emmekä löydä toimivia ratkaisuja. Ahdistuneena emme kykene eläytymään toisen tunteisiin tai arvioimaan mikä on oikein ja mikä väärin ja mikä hyvin ja mikä paremmin. Toisin sanoen ollessamme ns. alhaisessa mielentilassa olemme pelästyneiden villieläinten tasolla.

Mitä ahdistuneemmaksi ja stressaantuneemmaksi itsemme tunnemme, sitä vähemmän pystymme ratkaisemaan elämässämme olevia käytännön ongelmia ja vastaamaan haasteisiin, joita elämä heittää eteemme.

Miten minä luon paremman Suomen?

Minun henkilökohtainen panokseni paremman Suomen luomiseen on auttaa muita näkemään, miten inhimillinen kokemus syntyy:

 • Miten tunnemme vain ajattelumme.
 • Miten mielentilojen vaihtelu on täysin luonnollista
 • Miten erilaiset mielentilat vaikuttavat ajatteluumme.
 • Miten ahdistus, stressi ja masennus johtuu käytännössä aina väärästä hälytyksestä.
 • Miten meillä kaikilla on sisäinen järjestelmä, joka palauttaa meidät automaattisesti hyvään oloon vaikka — ja varsinkin — kun emme yritä tehdä mitään pahalle olollemme.

Kun oivallamme, miten olemme jo henkisesti ihan terveitä ja ehjiä ja näemme että ongelmallisina kokemamme tunteet ovat luonnollinen ja vaaraton osa inhimillistä kokemusta, emme enää yritä kontrolloida asioita, joita ei tarvitse kontrolloida ja korjata asioita, joita ei tarvitse korjata.

Tällöin sisäinen järjestelmämme voi palauttaa meidät entistä nopeammin takaisin kevyeen, helppoon ja rentoon perustilaamme, jossa näemme asiat ja niiden väliset yhteydet selkeämmin, ymmärrämme paremmin toisiamme, pystymme löytämään kaikenlaisia uusia ratkaisuja käytännön ongelmiin ja suhtaudumme vastoinkäymisiin pelottomammin ja levollisemmin mielin.

Suomen ääretön potentiaali

Minä rakastan Suomea ja suomalaisia. Tässä maassa on uskomattoman paljon hyvää. Me olemme fiksu, järkevä ja koulutettu kanssa. Täällä on todella viisaita, lahjakkaita ja suorastaan nerokkaita ihmisiä, jotka välittävät maamme kohtalosta ja tulevaisuudesta. Kokiessaan olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi suomalaiset ovat lähimmäisenrakkaita, oikeudenmukaisia, halukkaita auttamaan ja valmiita tekemään töitä yhteisen hyvän eteen.

Näen, että kun monia suomalaisia vaivaava ahdistus, stressi, pelkotilat ja lamaannus helpottavat, voimme korjata maatamme vaivaavat käytännön ongelmat, kuten vanhusten- ja lastenhoidon puutteet, ylipäätään terveydenhoitoalaa vaivaavan resurssipulan ja turhan byrokratian, työttömyyden, syrjäytymisen, luonnonsuojelun haasteet, kotimaisen maatalouden kohtaamat vaikeudet ja jopa talousvajeen.

Minulla on visio “Suomen ihmeestä”. Maasta ja kansasta, joka lyö ällikällä kaikki muut kansat nousemalla yhtäkkiä kaikkien hyvinvointia mittaavien tilastojen kärkeen. Maasta, jonka johtajien päätöksenteon tehokkuudesta, yritysten menestystarinoista, terveydenhoidon ja koulutuksen huippulaadusta, entistä puhtaammasta luonnosta ja kukoistavasta maaseudusta sekä kansalaisten hyvästä mielestä ja hyvinvoinnista tullaan ottamaan mallia kaikkialla maailmassa.

Minulla on suunnitelma, jonka toteuttamisen olen jo aloittanut kutsumalla eri alojen vaikuttajia luokseni “kokemaan tilan, jossa voi tapahtua ihmeitä”. He ovat olleet vaikuttuneita ja vakuuttuneita.

Aidon elämän kolme prinsiippiä -virtuaalikurssi kaikille henkisesti helpommasta elämästä kiinnostuneille ja Kolme prinsiippiä -kurssi valmentajille, jotka haluavat muuttaa Suomea ovat myös osa missiotani.

Seuraavan kahden vuoden ajan aion edistää asiaa lähinnä tämän sivuston kautta, mutta kunhan selviän kunnolla kuopukseni ensimmäisestä kahdesta vuodesta, tarkoituksena on alkaa auttaa Suomea entistä isommalla vaihteella.

Miten sinä haluat luoda parempaa tulevaisuutta Suomelle?


Katso Päivän teoria -videoni livenä klo 8:30 arkiaamuisin tai jälkilähetyksenä milloin vain Kutri.net:in Facebook-sivuilla: fb.com/kutrinet
Posted in:
About the Author

Katri Manninen

Katri Manninen on transformatiivinen valmentaja ja kirjailija-käsikirjoittaja, joka haluaa auttaa sinua vapautumaan stressistä ja turhasta pelosta, jotta voisit seurata sisäistä viisauttasi, toteuttaa itseäsi ja nauttia enemmän elämästä.
Seuraa Katria Twitterissä, Facebookissa , Instagramissa, Snapchatissa, Periscopessa, YouTubessa ja Google+:ssa.

2 Comments

 1. Joskus ajattelen,että suomalaisten pitäisi oikeasti kokea näläntunne,nyt meistä kukaan ei tiedä,mitä oikea nälkä on,ehkä silloin loppuisi turha marina ruuasta ja ravinnosta.Köyhimmillämmekin elämme yltäkylläisyydessä ja turhan tavaran paljoudessa.
  Onneksemme on kehitetty lääkketä ja terveydenhoitoa,hyviä asuntoja ja vaatetusta ym.elämää helpottavaa tevaraa,mutta liian paljon turhaa mukavuudenhalua ruokkivaa ja tarpeetonta.

  Tässä ajassa haasteet on niin erilaisia kun 150v sitten,ettei niitä oikein voi verrata mitenkään toisiinsa.Vielä minunkin elinaikanani on ollut asuntoja,joissa on ollut ulkohuussi,pihasauna kerran viikossa lämmitetty,kantovesi ulos ja sisään.meillä lämmitetään edelleenkin puilla,joita kannetaan sisälle,mutta paljon on sähkön ja vesi-ja viemäriputkien ansiosta helppoa tavallisten kodinkoneiden lisäksi.Talvella tehdään aika suuret lumityöt naisvoimin ja kohotetaan kuntoa.

  Ei pitåisi olla valittamista tässä elämässä,mutta ollaan kai sellaisia,että aina pitää saada jotain lisää ja mennään kaupallisuuden mukana muka tarpeellisia teitä.Olen muutaman viimevuoden aikana hävittänyt,lahjoittanut ja myynyt tosi paljon sellasta tavaraa,jota en ole pariin vuoteen tai ikinä käyttänyt,uutta en osta tilalle ennenkuin olen tarkkaan harkinnut tarvisenko jotain todella.Vielä en ole tarvinnut.

  Ihan tavallinen,kiireetön arki,omat rakkaat harrastukset ja oma ajankäytön kontrollointi on hyvä tapa elää,siis minulle.Suosittellen kaikille omassa elämässään tarkkaa mietintää ajankäytön ja itsensä huomioimisen kanssa,ainakin minulle se on osoittautunut elämänlaatua kohottavaksi ja stressiä/ahdistusta vähentäväksi.Kaikkihan alkaa yksilön valinnoista,hyvä valinta vaikuttaa myös ympärillä eläviin ihmisiin positiivisesti.

  Voisin kirjoittaa aiheesta vaikka kuinka paljon,seuraavan vielä sanon:Hymyn ajatteleminen nostaa kasvoille ulospäin näkyvän iloisen ilmeen.Kannattaa kokeilla sen vaikutusta ympäristöönsä!

  Onnea tähän projektiin Katri!

  • Itselläkin on ankara tavaranvähennysprojekti menoillaan. Kirppiksellä olen myynyt nyt pariin otteeseen tarpeetonta pois. Eikä tee mieli ostaa mitään tilalle. Mitä vähemmän tavaraa, niin sitä selkeämpää jotenkin ja vähemmän siivoamista. Sen mitä tarvitsen, niin ostan laadukasta ja todella mieluista. Mieluummin laitan rahaa palveluihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *