Palkitsetko ja rankaisetko itseäsi ruoalla?

[highlight type=”light”]EDIT: Aamulla luin kirjoitukseni uudelleen ja totesin että tätä viestiä kirjoittaessa en ihan osannut ilmaista itseäni viisaimmin. Siksi alla olevaa viestiä on vähän täsmennetty. [/highlight]

Parhaimmillaan kirjoittaessa tulee välillä fiilis, että “viisaammat puhuvat kauttani”, eli alitajunnastani kumpuaa niin hyviä ajatuksia, että jälkeenpäin miettii miten minä muka olen voinut kirjoittaa jotain niin viisasta. Tai hienoa. [highlight type=”light”]pystynyt kiteyttämään ymmärtämäni asian noin hyvin.[/highlight]

Tällä en tietenkään tarkoita sitä, että mitenkään kanavoisin henkiä tai en tietäisi mitä kirjoitan, vaan sitä että vuosien aikana omaksumani tieto järjestyy ja kiteytyy päässäni niin, että onnistun ilmaisemaan sen mielestäni erityisen hyvin.

Tänään tuli kirjoitettua Onnistunut laihdutus -itsevalmennuspakettiin niin hyvää materiaalia, että siitä on ihan pakko jakaa pieni pätkä kanssanne.

Pääteemana on siis se, mitkä valintamme edistävät lihomista ja vaikeuttavat laihtumista.

Käytät ruokaa palkitsemiseen ja rankaisemiseen

Käyttäessäsi ruokaa palkitsemiseen ja rankaisemiseen olet jossain vaiheessa elämääsi päättänyt, että tietyt ruoat tai ruoka-aineet ovat “harvinaisia ja arvokkaita herkkuja”, joilla voit kiristää tai lahjoa itseäsi.

Jokainen pienten lasten kanssa vähän aikaa viettänyt tietää, että jo pienet lapset näyttävät tuntevan erityistä vetoa asioihin, jotka heiltä kieltää. Alunperin lapset ehkä haluavat ihan yhtä paljon “sallittuja” asioita, mutta koska kielletyn asian haluaminen aiheuttaa konfliktin vanhemman kanssa, kielletty asia saa erityismerkityksen lapsen mielessä. Muisto vahvistuu entisestään, jos välillä kielletty asia onkin toisinaan sallittua.

Psykologisissa tutkimuksissa onkin havaittu, että ihmisillä on taipumusta arvostaa enemmän asioita, joiden saaminen on jotenkin vaikeaa, tuskallista ja epävarmaa. Tämä näyttää liittyvän aivojemme sisäänrakennettuun palkkiojärjestelmään. Täsmälleen saman tuotteen saaminen helposti ja varmasti ei herätäkään enää samanlaista nautintoa kuin kamppailu ja epävarmuus.

Kieltäessäsi itseltäsi tietyt herkut normaalioloissa asetat itsellesi palkkioansan. Moni ulkomailla pitkään asunut huomaa hämmästyksekseen himoavansa suomalaista ruisleipää, vaikkei se kotimaassa kauhean usein maistunutkaan. Tai raskaana ollessa voi kaivata alkoholia tai sinihomejuustoa enemmän kuin koskaan eläessään — vain koska tietää ettei sitä voi saada.

Siksi monet laihdutusasiantuntijat kuten supersuositun I can make you thin -ohjelman kehittäjä Paul McKenna tai suomalainen ravintoasiantija Patrik Borg painottavat vapautunutta syömistä ilman itseaiheutettua syyllisyyttä.

Jos herkuteltuasi “pistät itsesi kuriin ja järjestykseen” ja päätät että “nyt syödään viikko pelkkää salaattia” — luot vastaavasti mielleyhtymän, jossa terveellinen ruoka on rangaistus. Onko siis mikään ihme, että aloittaessasi terveyskuurin ainakin yksi osa sinussa tuntee joutuneensa vankilaan?

[highlight type=”light”]Toisin sanoen huomaa, että seuraavan kerran kun kerrot itsellesi, että nauttimasi herkku on “kielletty” tai “harvinaista herkkua”, aivoissasi erittyy enemmän dopamiinia, palkkiovälittäjäainetta, kuin jos toteaisit että “söin tämän, koska teki mieli — ja voin syödä tätä milloin tahansa taas.[/highlight]

Mitä mieltä olette? Oliko nerokkaasti sanottu vai olenko jo ylittänyt rajan hulluuden puolelle? 🙂 [highlight type=”light”]Asia on siis tiukkaa tutkittua faktaa — lähinnä olin lievästi itsetyytyväinen siitä, miten asian ilmaisin. [/highlight]

Aikataulut uusiksi

Tänään tulevien päivien aikataulut menivät vähän uusiksi. Päätin etten ala nyt stressata ja vääntää väkisin Onnistunut laihdutus –itsevalmennuspakettia valmiiksi loppiaiseksi vaan jatkan sen täydentämistä ja viimeistelyä vielä viikonlopun yli ja “julkistan” Onnistunut laihdutus -itsevalmennuspaketin virallisesti vasta syntymäpäivänäni maanantaina 9.1.2012.

Niinpä myös paketin ennakkotilaustarjous jatkuu 9.1. asti. Kiitokseksi kärsivällisyydestään ja hyvitykseksi viivästyksestä paketin ennakkotilanneet saavat huomenna yhden lisäbonuksen. Käyttäkää tilaisuus hyväksi vielä kun voitte!

Aion muuten silloin kehittää muutakin synttärikivaa kuten arvontoja Facebookissa Kutri.net:istä tykkääjille, joten jos et jo tykkää Kutri.net:istä Facebookissa, niin kipinkapin tykkäämään.


Katso Päivän teoria -videoni livenä klo 8:30 arkiaamuisin tai jälkilähetyksenä milloin vain Kutri.net:in Facebook-sivuilla: fb.com/kutrinet
About the Author

Katri Manninen

Katri Manninen on transformatiivinen valmentaja ja kirjailija-käsikirjoittaja, joka haluaa auttaa sinua vapautumaan stressistä ja turhasta pelosta, jotta voisit seurata sisäistä viisauttasi, toteuttaa itseäsi ja nauttia enemmän elämästä.
Seuraa Katria Twitterissä, Facebookissa , Instagramissa, Snapchatissa, Periscopessa, YouTubessa ja Google+:ssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *