Aaah! Ihanaa!

En tainnutkaan eilen mainita itselleni ostamasta joululahjasta — eli Polarin uudesta M52-sykemittarista. Vanha A5 lähti huoltoon ja menee sen jälkeen eräälle perheemme jäsenelle tsemppaamaan häntä ensi kesän liikunnanohjaajakoulutuksen pääsykokeita varten.

Anyway, tässä uudessa sykemittarissa on pari uutta toimintoa tohon A5:seen verrattuna: eli siinä voi mm. tehdä kuntotestin paikallaan maaten (tänä aamuna mitattuna kuntoni oli Average eli keskiverto) ja se arvioi kuinka paljon poltetuista kaloreista on ollut rasvaa. Tämä ei tietenkään ole koko totuus, mutta ajatus on hauska. Tänä aamuna (no okei, käytännössä puoliltapäivin) sain tehtyä ensimmäisen aamutreenin tyhjällä vatsalla. Parin päivän ahkera tankkaaminen tuntui — jaksoin kevyesti vetää 35 minuutin rankemman puoleisen treenin (keskisyke 155). Kaloreita paloi 282, joista mittari arvioi vain 35 % olevan rasvaa (= oletusarvona on, että mitä rankempi treeni sitä vähemmän palaa rasvaa prosentteina), joskin veikkaan liikunnan ansioista yhteensä (siis jälkipoltto mukaanlukien) palaneen rasvamäärän olevan isompi — eihän veressäni ollut treenihetkellä juurikaan sokeria yön yli kestäneen paaston jälkeen. No, tolla 35 %:illa laskien rasvaa olisi siis palanut 98,7 kcalin edestä eli jos yksi elimistössä oleva rasvakilo vastaa 7000 kcalia (eli yksi gramma 7 kcalia) niin olen polttanut tänä aamuna ainakin 14 grammaa rasvaa! 🙂 No, onneksi laihdutusmatematiikka ei ole ihan NOIN yksinkertaista vaan päivän kokonaisvaje ratkaisee. Jos vaje on oikean kokoinen (n. 500 kcal) ja ruokavalio sisältää tarpeeksi proteiinia, niin käytännössä kaikki noi 500 kcalia tulevat poltetusta rasvasta, jolloin päivässä palaisi rasvaa mahtavat 71 g!

Olen miettinyt viime aikoina aika lailla noita kalorisuosituksia. Mieleen on tullut mm. sellaisia ajatuksia, että jos harrastaa paljon liikuntaa ja varsinkin raskasta liikuntaa, on erityisen tärkeää pitää laskennallinen vaje vain 500 kcalissa, sillä jälkipolttoilmiö, liikunnan tehostama aineenvaihdunta jne. tekevät todellisen vajeen suuremmaksi. Jos taas liikkuu vähän tai vain suhteellisen rauhallisesti, vajetta voi rauhassa suurentaa jopa lähelle tota 1000 kcalia. Toisaalta taas jos syö runsaasti proteiinia, laskennallista kalorivajetta kandee rajoittaa sinne 500 kcalin tienoille. Samoin jos laihdutettavaa on todella paljon, vaje voi olla suurempi, koska elimistö ottaa lisäravinnon sieltä, missä sitä eniten on (= jos on paljon rasvaa, rasvavarastoista, jos on vähän rasvaa, lihaksista). Jos laihdutettavaa on vain hyvin vähän, silloin vaje on pakko pitää pienenä, ettei lihasmassa ala tuhoutua (liikaa).

Eli koko tämän kappaleen POINTTI: jokaisen on löydettävä hänelle itselleen sopiva kalorivaje jostain sieltä 500-1000 kcalin välimaastosta. Vaje on sopiva silloin, jos paino putoaa keskimäärin 0,5-1 kg/viikko kun on vielä normaalipainorajojen yläpuolella ja 0,3-0,5 kg/viikko silloin kun on niiden sisäpuolella. Jos paino laskee tätä nopeammin ensimmäisten laihdutusviikkojen jälkeen, on syytä pelätä että (iso) osa pudotuksesta tulee lihasmassan tuhoutumisesta. Jos painonputoaminen alkaa ns. jumittaa, kyse voi olla joko ns. säästöliekki-ilmiöstä eli elimistö on sopeuttanut kulutuksen saatua energiamäärää vastaavaksi tai sitten siitä, että syöty kalorimäärä on noussut pikkuhiljaa. Jumituksen katkaisuun auttaa tehokkaimmin rutiinin muuttaminen: eli joko kalorien nosto tai lasku (lähtökohtaisesti suosittelen ensin nostoa ja jos se ei toimi vasta sitten laskua), proteiinin ja/tai hyvän rasvan määrän lisääminen ruokavaliossa (kyllä, jos elimistö ei saa tarpeeksi ravinnosta rasvaa, se voi alkaa jumittaa) sekä liikunnan määrän tai varsinkin tehon lisääminen. Epätoivoisimmat voivat kokeilla ns. termogeenisiä aineita/ravintolisiä eli esim. vihreää teetä.

Ja tämänhän olisi tietysti voinut kirjoittaa suoraan tonne varsinaisten sivujen puolelle, mutta olkoon nyt aluksi tässä… 🙂


Katso Päivän teoria -videoni livenä klo 8:30 arkiaamuisin tai jälkilähetyksenä milloin vain Kutri.net:in Facebook-sivuilla: fb.com/kutrinet
About the Author

Katri Manninen

Katri Manninen on transformatiivinen valmentaja ja kirjailija-käsikirjoittaja, joka haluaa auttaa sinua vapautumaan stressistä ja turhasta pelosta, jotta voisit seurata sisäistä viisauttasi, toteuttaa itseäsi ja nauttia enemmän elämästä.
Seuraa Katria Twitterissä, Facebookissa , Instagramissa, Snapchatissa, Periscopessa, YouTubessa ja Google+:ssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *